Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ak vo svojej záhradke ešte nemáte šalviu, túto sezónu to určite už zmeňte: Toto všetko dokáže a takto pomôže!

Ak ste ešte šalviu vo svojej záhrade nezasadili, pripravte sa na to čo najskôr, pretože po prečítaní článku zistíte, že sa skutočne môže hodiť a má perfektne využitie! Hlavné aktívne zložky šalvie sa nachádzajú v éterickom oleji rastliny, ktorého hlavnými zložkami sú toxický tujón (30 – 50%), cineol, borneol, ako aj triesloviny, tritepény, horké látky, […]
Menej ako 1 min. min.

Ak ste ešte šalviu vo svojej záhrade nezasadili, pripravte sa na to čo najskôr, pretože po prečítaní článku zistíte, že sa skutočne môže hodiť a má perfektne využitie!

Hlavné aktívne zložky šalvie sa nachádzajú v éterickom oleji rastliny, ktorého hlavnými zložkami sú toxický tujón (30 – 50%), cineol, borneol, ako aj triesloviny, tritepény, horké látky, estrogénové látky a kyselina nikotínová amid.

Je dôležité vedieť, že kvôli svojim potenciálnym toxickým účinkom sa éterický šalviový olej nemôže používať na liečenie. Na tieto účely je oveľa vhodnejšia šalvia muškátová (Salvia sclarea), ktorá obsahuje všetky prospešné vlastnosti liečivej šalvie, ale nie je toxická.

Pri správnom použití je šalvia mimoriadne užitočná bylina. Vďaka obsahu éterického oleja a trieslovín je možné ju použiť proti angíne, kašľu, chrapotu a ako výplach je vhodný na ošetrenie ústnej dutiny a hnisavých zubov. (Toxický tujón sa odparí asi po piatich minútach varenia.)

Pri konzumácii na prázdny žalúdok teplý šalviový čaj znižuje hladinu cukru v krvi a vďaka horkej chuti výborne potláča chuť do jedla.

Zmierňuje zápal, potenie, má sťahujúce a antibiotické účinky. Jedna z najlepších bylín na čistenie krvi, najmä na ekzémy, dnu a ťažko sa hojace rany. Odporúča sa na kúpanie v prípade hemoroidov a je vhodná na vonkajšie hojenie rán a vlhkých ekzémov.

Uvoľňuje svaly tráviaceho systému, čím uľahčuje ľahšie trávenie a upokojuje tráviaci systém spôsobený plynatosťou alebo bolesťami žalúdka.

Blahodárne pôsobí na zápaly spôsobené psoriázou a inými kožnými chorobami.

Popálenina sa hojí rýchlejšie a zmierňuje tiež svrbenie, pocit pálenia. Udržuje pokožku mladistvú, reguluje sekréciu kožného mazu a tým redukuje akné.

Ak sa vmasíruje do pokožky hlavy, môžu lupiny zmiznúť a vypadávanie vlasov sa zníži.

Chladený odvar z nej vyrobený zmierňuje potenie, mali by ste vypiť 2 – 3 polievkové lyžice šalviového čaju 3 – 4 krát denne. Pri teplej konzumácii stimuluje potenie, čo je dobré, ak sa chcete zbaviť toxínov alebo máte horúčku.

Odporúča sa pri prechladnutí, ale aj vtedy, ak je v tele príliš veľa nahromadenej vody, pretože ju pomáha zbaviť sa odparovaním cez pokožku.

Šalviový čaj konzumujte aj pri nachladnutí, chrípke, angíne, bronchitíde, opuchnutí lymfatických uzlín alebo vypadávaní vlasov. Ak ju pijeme s medom, je to vynikajúci odstraňovač šedého zákalu a zbavuje nás tiež prebytočných hlienov. Akékoľvek problémy s ústami, bolesti zubov, krvácanie z ďasien, zápaly, aftóza atď. používame vypláchnutia šalviovým čajom

Môže sa konzumovať pri hnačkách, ale tiež zmierňuje príznaky PMS.

! Tehotným a dojčiacim matkám sa neodporúča vnútorná konzumácia !

Ak naozaj chcete niečo lahodné, pripravte si šalviové pikantné maslo. Zahrejte sto gramov masla alebo kokosového tuku, potom to posypte, zmiešajte s umytými a sušenými listami šalvie. Keď začne mierne hnednúť, odstavte ho z plameňa, potom prefiltrujte, ochlaďte a uložte do chladničky.

Zdieľajte tento článok a podeľte sa s ním na Facebooku, vďaka Vaším zdieľaniam máme chuť Vám prinášať nové články na každý deň.

Nezabudnite dať LIKE na Našu stránku pre nové články na každý deň

zdroj: www.tudasfaja.com/ha-nincs-a-kertedben-zsalya-mindenkepp-ultess-egyet-mert-megmentheti-az-eleted-elaruljuk-miert

The post Ak vo svojej záhradke ešte nemáte šalviu, túto sezónu to určite už zmeňte: Toto všetko dokáže a takto pomôže! appeared first on Recepty od babky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie