Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Akcie v Spojených štátoch v piatok výrazne posilnili, pomohli im vyjadrenia šéfa Fedu

Akcie v USA sa v piatok posilnili, pričom kľúčový index Dow Jones Industrial si pripísal viac ako 450 bodov. Podporili ich vyjadrenia šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Jeroma Powella, ktoré zvýšili očakávania, že Fed už v septembri uvoľní menovú politiku, píše CNBC a Reuters. Dow Jones v piatok vzrástol o 462,30 bodu alebo o 1,14 percenta a uzavrel […]
Menej ako 1 min. min.

Akcie v USA sa v piatok posilnili, pričom kľúčový index Dow Jones Industrial si pripísal viac ako 450 bodov. Podporili ich vyjadrenia šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Jeroma Powella, ktoré zvýšili očakávania, že Fed už v septembri uvoľní menovú politiku, píše CNBC a Reuters.

Dow Jones v piatok vzrástol o 462,30 bodu alebo o 1,14 percenta a uzavrel na 41 175,08 bodu. Širší index S&P 500 stúpol o 1,15 percenta na 5634,61 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 1,47 percenta na 17 877,79 bodu. S&P 500 sa tak opäť priblížil k historickému maximu z minulého mesiaca.

Hlavné akciové indexy sa zotavili z prepadov

Zásluhou piatkového zvýšenia si všetky tri hlavné akciové indexy v USA pripísali zisky. Dow Jones za celý týždeň vzrástol o takmer 1,3 percenta, S&P 500 o 1,45 percenta a Nasdaq o 1,4 percenta.

Akcie v piatok ráno podporil prejav Powella, ktorý signalizoval, že Fed čoskoro zníži úrokové sadzby. “Nastal čas na korekciu menovej politiky,” uviedol Powell na stretnutí centrálnych bankárov v Jackson Hole. Dodal, že “smerovanie menovej politiky je jasné,” pričom načasovanie a tempo znižovania sadzieb bude závisieť od údajov prichádzajúcich z ekonomiky, inflačného výhľadu a rovnováhy rizík.

Trh všeobecne očakáva, že Fed uvoľní menovú politiku na septembrovom zasadnutí menového výboru. To by malo byť prvé zníženie sadzieb od agresívneho sprísňovania, ktoré sa udialo od marca 2022 do júla 2023. V tomto období Fed zvýšil sadzby trinásťkrát po sebe. Kľúčová sadzba v USA sa odvtedy nachádza na 23-ročnom maxime v pásme 5,25 percenta až 5,50 percenta.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie