Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Akciový trh má nového kráľa. Je ním táto spoločnosť

PR článok spoločnosti XTB. Posledných približne 5 rokov sa na čele rebríčka o najväčšiu americkú spoločnosť z hľadiska tržnej kapitalizácie striedali dvaja hráči, ktorými boli Microsoft a Apple. Ešte v roku 2019 bol podobne veľký aj Amazon, avšak odvtedy dominoval väčšinu času Apple, ktorý ako prvý prekonal hranicu trhovej kapitalizácie 1, 2 a tiež 3 […]
Menej ako 1 min. min.

PR článok spoločnosti XTB. Posledných približne 5 rokov sa na čele rebríčka o najväčšiu americkú spoločnosť z hľadiska tržnej kapitalizácie striedali dvaja hráči, ktorými boli Microsoft a Apple. Ešte v roku 2019 bol podobne veľký aj Amazon, avšak odvtedy dominoval väčšinu času Apple, ktorý ako prvý prekonal hranicu trhovej kapitalizácie 1, 2 a tiež 3 bilióny USD. Big tech má teraz nového lídra a je ním Nvidia! Ako sa výrobca čipov na toto miesto dostal? A má ešte potenciál rastu?

V podstate od začiatku minulého roka panuje na trhoch veľmi dobrá nálada, ktorá je umocnená aj boomom v oblasti AI, čo vystrelilo Microsoft nad Apple. Z umelej inteligencie ťažia prakticky všetky veľké technologické spoločnosti, jednoznačne najviac ale práve Nvidia, ktorá v priebehu týždňa prekonala Microsoft a zosadila ho z trónu najhodnotnejšej spoločnosti sveta. Vývoj trhovej kapitalizácie Nvidie (zelená), Microsoftu (modrá), Applu (biela) a Amazonu (žltá) môžete vidieť na obrázku dole.

Porovnanie spoločností. Zdroj: Bloomberg Terminal

Cesta Nvidie na vrchol ale nebola jednoduchá

Spoločnosť vstúpila na burzu v roku 1999, kedy sa do vedenia Applu vrátil Steve Jobs a Intel bol považovaný za nezosaditeľného lídra v oblasti čipov. Od tohto momentu akcie Nvidie vzrástli o neuveriteľných 600 000%. Nvidia si krátko po svojom vstupe na burzu zažila výrazný pád akcií počas Dotcom bubliny, podobne ako iné technologické spoločnosti. Stratégiou Nvidie bol prienik do herného sveta pomocou grafických kariet a pomocou využitia čipov v herných konzolách. Následne prišli ťažké roky spamätania akciového trhu a za pár rokov prišiel ďalší problém, ktorým bola veľká finančná kríza okolo roku 2008. Okrem externých faktorov však firma mala aj svoje vnútorné problémy, napríklad veľký súdny spor s Intelom, ktorý skončil urovnaním vo výške 1,5 miliardy USD.

Zhruba 12 rokov dozadu Nvidia začala prenikať do oblasti dátových centier. V tejto dobe sa pomaly rozbiehali cloudy a datacentrá tak, ako ich poznáme dnes, kde Nvidia vycítila príležitosť, čo ju tento rok dostalo na pomyselný trón najhodnotnejšej firmy sveta. Postupný rozmach umelej inteligencie, autonómnych áut, gamingu, rast kryptomenového trhu (grafické karty sa používali na ťažbu niektorých kryptomien) či pandémie covidu, vďaka ktorej ľudia viac hrali hry, však priebežne prinášali ďalšie príležitosti, vďaka ktorým rástol dopyt po čipoch od Nvidie.

Posledná vlna dopytu, ktorá katapultovala akcie na dnešné hodnoty, však prišla prakticky až v roku 2023. Technologický svet zachvátila veľká AI mánia a všetci veľkí hráči, ako napríklad Microsoft, Meta, Amazon, Alphabet či Tesla potrebovali na trénovanie a prevádzkovanie svojich AI modelov čipy – tie najlepšie a najvýkonnejšie navrhovala práve Nvidia. Spoločnosť má momentálne extrémne vysoké marže, ktoré boli historicky vždy u iných firiem neudržateľné. Akcia je z hľadiska P/E drahá, avšak minimálne v krátkodobom horizonte to nevyzerá, že by Nvidiu niekto reálne ohrozil. Strednodobý a dlhodobý horizont je však už iná vec. Len čas ukáže, či vedenie firmy bude schopné tento raketový rast udržať.

Či už Vám akcie Nvidie prídu zaujímavé alebo nie, mali by ste pred každou investíciou poznať danú spoločnosť čo najpodrobnejšie, aby ste si vedeli vyvodiť závery v aktuálnom kontexte. Dlhodobo sú v XTB najobľúbenejšie práve akcie veľkých technologických spoločností, kam okrem Nvidie radíme Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Metu a Teslu. Práve preto pre vás Tomáš Vranka z XTB pripravil report nazvaný Investovanie do Big Tech spoločností, kde sú podrobne popísané dané spoločnosti, ich financie, biznis modely, silné a slabé stránky a tiež aktuálny technický pohľad.

Kompletný analytický ebook na tému technologických gigantov nájdete na stiahnutie zadarmo tu: 

Ebook zdarma

The post Akciový trh má nového kráľa. Je ním táto spoločnosť appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie