Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Aké kvety nemajú radi slimáky? Zasaďte ich a sledujte, ako škodcovia idú do domu vášho suseda

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stella Photography). Slimáky a ulitníky nie sú škodlivé, kým nenapadnú dobre udržiavanú záhradu plnú kvetov. Požerú rastliny a za jednu noc môžu zhltnúť zeleninovú záhradu. Môžete sa ich pokúsiť odohnať, ale oveľa lepším spôsobom je zabezpečiť, aby sa na váš pozemok vôbec nedostali. Aké kvety nemajú radi slimáky?Foto: shutterstock/Stella […]
Menej ako 1 min. min.

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stella Photography).

Slimáky a ulitníky nie sú škodlivé, kým nenapadnú dobre udržiavanú záhradu plnú kvetov. Požerú rastliny a za jednu noc môžu zhltnúť zeleninovú záhradu. Môžete sa ich pokúsiť odohnať, ale oveľa lepším spôsobom je zabezpečiť, aby sa na váš pozemok vôbec nedostali.

Aké kvety nemajú radi slimáky?
Foto: shutterstock/Stella Photography

Všetky druhy slimákov sú do určitej miery škodlivé, ale za najhoršie sa považujú nahé slimáky, t. j. slimáky bez ulity. Rozmnožujú sa veľmi rýchlo, pretože sú hermafroditi a všetky kladú vajíčka. Záhrada plná zeleniny je pre ne ideálnym miestom na rozvoj. Milujú červenú repu, fazuľu, papriku, šalát, cukety, hlávkovú a čínsku kapustu. Ich potravu podporuje vlhké, daždivé počasie a úrodná pôda.

Aké kvety slimáky nemajú rady? Oplatí sa ich vysadiť vo vašej záhrade

Slimáky spôsobujú škody nielen v zeleninovej záhrade, ale aj v skleníkoch a plastových tuneloch. Ak ich vo svojej záhrade nechcete, mali by ste už od skorej jari prijať preventívne opatrenia. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, sú škodcovia dosť vyberaví a nepožierajú všetky rastliny. Existujú kvety, ktorých sa vôbec nedotknú, a navyše ich aróma na ne pôsobí odstrašujúco.

Sú to:

kapucínka,

rebríček obyčajný,

levanduľa úzkolistá,

ľaliovka hybridná,

flox metlinatý,

mliečnik myrtovitý,

rozchodník,

pupalka.

Slimáky neznášajú vôňu kapucínky.
Foto: shutterstock/Nahhana

Vysaďte ich v záhrade a stanú sa prirodzenou bariérou proti slimákom.

Ako sa zbaviť slimákov bez ulity? Rozptýliť okolo rastlín

Škodcom sa nepáčia ani rastliny, ktoré sú pre nás v kuchyni denne užitočné, ako napríklad šalvia, horčica, majoránka, saturejka, cesnak, cibuľa a harmanček. Slimáky často kladú vajíčka na vlhké miesta tesne nad povrchom pôdy. Pri pletí pôdy ju kyprite motykou. Tým sa vajíčka dostanú na povrch. Osvedčeným spôsobom je zmiešať piesok s popolom, štrkom alebo pilinami a túto zmes rozsypať okolo rastlín. Pôdu môžete tiež posypať vaječnými škrupinami. Mäkkýšom nerobí dobre sypký substrát, a preto sa radšej presunú na iné miesto, kde budú pre ne priaznivejšie podmienky.

Ako sa zbaviť slimákov bez ulity? Rozsypte vaječné škrupiny okolo rastlín.
Foto: shutterstock/Timur Matahari

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Teraz je ten najlepší čas zbaviť sa ich zo záhrady. Ak to neurobíte, zožerú všetko

Účinný spôsob boja proti slimákom. Metóda používaná anglickými záhradkármi

The post Aké kvety nemajú radi slimáky? Zasaďte ich a sledujte, ako škodcovia idú do domu vášho suseda appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie