Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako a kedy pestovať jahody? Dodržujte pravidlo 30/60. Budete zbierať iba šťavnaté ovocie

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/NataTamarli). Kedy sadiť jahody? Šťavnaté a sladké ovocie je najmä v lete snom mnohých ľudí. Niet divu, že veľa ľudí sa rozhodne pestovať kríky vo svojich záhradách. Skontrolujte, ako pestovať jahody, aby ste dosiahli čo najvyššie výnosy a na čo si dať pozor. Kedy sadiť jahody? Šťavnaté a sladké […]
Menej ako 1 min. min.

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/NataTamarli).

Kedy sadiť jahody? Šťavnaté a sladké ovocie je najmä v lete snom mnohých ľudí. Niet divu, že veľa ľudí sa rozhodne pestovať kríky vo svojich záhradách. Skontrolujte, ako pestovať jahody, aby ste dosiahli čo najvyššie výnosy a na čo si dať pozor.

Kedy sadiť jahody? Šťavnaté a sladké ovocie je najmä v lete snom mnohých ľudí.
Foto: Pixabay/NataTamarli

V lete sú jahody neoddeliteľnou súčasťou mnohých koláčov, iných dezertov a nápojov. Stojí za to vedieť, kedy a ako ich zasadiť, aby ste získali čo najväčšiu a najšťavnatejšiu úrodu. Už nebudete musieť chodiť do obchodu a preplácať, keď dostanete chuť na toto chutné ovocie.

Kedy zasadiť jahody do zeme? Termín je veľmi dôležitý, preto ho nepremeškajte

Najlepší čas na pestovanie jahôd na Slovensku je skorá jar. Dávajte pozor na zem, ktorá už nemá byť zamrznutá. Dôležitá je aj vonkajšia teplota, pretože by nemala byť príliš vysoká. Aby sa vyhli mrazom, oplatí sa tieto rastliny vysádzať po 15. máji. Potom riziko výrazne klesá. Môžete to urobiť aj neskôr, no treba počítať s tým, že jahody sa nemusia pred nadchádzajúcimi horúcimi a letnými dňami poriadne zakoreniť.

Okrem jari to môžete urobiť aj na jeseň, koncom septembra alebo začiatkom októbra. Vďaka tomu sa jahody v ďalšej sezóne ľahko zakorenia a celkom rýchlo rodia. Dôležité je však vyberať odrody, ktoré sú mrazuvzdorné. Nájdete ich v záhradkárstve.

Na záver rozprestrite okolo jahôd ochrannú vrstvu slamy alebo kôry a nezabudnite pravidelne polievať.
Foto: Pixabay/leoleobobeo

Ako pestovať jahody? Jednoduché kroky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť úspech

Výsadba jahôd nie je náročná, ale stojí za to mať na pamäti niekoľko jednoduchých krokov, ktoré nemôžete preskočiť. V prvom rade si dajte pozor na miesto, kde chcete rastliny vysadiť. Malo by byť slnečné, aby boli jahody vystavené slnečnému žiareniu 6-8 hodín denne. Stojí za to byť dobre chránené pred vetrom.

Majte na pamäti, že pôda pre jahody by mala byť mierne kyslá alebo neutrálna – pH by malo byť medzi 5,5 a 6,8. Zbavte sa buriny a kameňov, nasypte hnoj a začnite sadiť. Vykopte jamy dostatočne hlboké, aby sa do nich zmestili korene jahôd. Sadíme 30 cm od seba a riadky približne 60 cm od seba. Aby ste si to zapamätali, môžete to označiť ako pravidlo 30/60. Takýto priestor pomôže rastlinám lepšie rásť a značne uľahčí následnú starostlivosť. Potom už len stačí rastliny umiestniť do otvorov, jemne ich zasypať zeminou a utlačiť. Na záver rozprestrite ochrannú vrstvu slamy alebo kôry a nezabudnite pravidelne polievať. Ihneď po výsadbe by mal byť hojný a potom musíte jahody udržiavať v mierne vlhkej, nie však premočenej pôde.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Posilňujúce hnojivo so škoricou. Polievajte ním svoje sadenice paradajok, aby boli silné a zdravé

Tieto rastliny nevysádzajte vedľa tují. V opačnom prípade rýchlo uhynú

The post Ako a kedy pestovať jahody? Dodržujte pravidlo 30/60. Budete zbierať iba šťavnaté ovocie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie