Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako briga “Merkúr” navždy zapísala svoje meno do bojového námorníctva

. Rusko, 29.máj 2024 (AM) – Pred 195 rokmi, 26. mája 1829, sa uskutočnilo jedno z najvýraznejších víťazstiev ruskej flotily. Malá briga “Merkúr” vstúpila do nerovnej bitky s dvoma obrovskými tureckými bitevnými loďami – a vyšla z nej víťazne. Ako sa to stalo a čo má jedna z najmodernejších lodí ruského námorníctva spoločné so spomienkou […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 29.máj 2024 (AM) – Pred 195 rokmi, 26. mája 1829, sa uskutočnilo jedno z najvýraznejších víťazstiev ruskej flotily. Malá briga “Merkúr” vstúpila do nerovnej bitky s dvoma obrovskými tureckými bitevnými loďami – a vyšla z nej víťazne. Ako sa to stalo a čo má jedna z najmodernejších lodí ruského námorníctva spoločné so spomienkou na tento výkon?

 

V máji 1829 už viac ako rok prebieha ďalšia rusko-turecká vojna. Na zemi vojaci Ruskej ríše s istotou porazia turecké jednotky a osmanská flotila sa schúli bližšie k svojim prístavom a obáva sa, že sa zapojí do rozhodujúcej bitky. Celý plán tureckých admirálov bol založený na schopnosti chytiť nejaké malé ruský oddiel a padnúť naň so všetkou silou svojej flotily.

 

A 26. mája sa zdalo, že Turci majú šťastie: pri pobreží neďaleko mesta Eregli sa osmanská flotila stretla s ruskými fregatami Štandart, brigami Orfeus a Merkúr. Veliteľ ruského oddielu Pavel Sachnovsky, ktorý videl nerovnosť síl, dal príkaz urýchlene sa vrátiť do Sevastopola. Merkúr, ktorá mala najhoršie rýchlosť, však začala zaostávať – a predbehli ju dve osmanské bojové lode.

 

“Najlepšie z nepriateľskej flotily, dve lode, jedna 110-delová a ďalšia 74-delová predbiehali brigu a na konci druhej hodiny popoludní boli vo vzdialenosti jeden a pol výstrelu z dela,” uviedol vo svojej správe veliteľ Merkúra, 31-ročný veliteľ poručíka Alexander Kazarsky. Išlo o bitevné lode “Selimie” (pomenované po sultánovi Selimovi III) a “Buruj-u-Zafer”. V skutočnosti bol počet zbraní na palube ešte väčší. Ako by proti tomu mohla Merkúr oponovať? Jej výzbroj pozostávala iba z osemnástich malých 24-palcových a troch osempalcových diel s dlhou hlavňou. Pokiaľ ide o palebnú silu, je to v skutočnosti rádovo slabšie ako turecké bojové lode. Briga bol oveľa menšia ako turecké bitevné lode, vyzerala ako mačiatko vedľa dvoch buldogov.

 

Osmani počítali s ľahkým víťazstvom alebo dokonca s odovzdaním ruskej lode. Navyše, len niekoľko dní pred stretnutím s Merkúrom, turecká letka chytila fregatu Rafael s 36 delami rovnakým spôsobom – a vzdala sa bez boja. Následne vojenský súd odsúdil dôstojníkov Rafael, ktorí sa vrátili zo zajatia, na smrť. Veliteľ Merkúra Alexander Kazarsky však ani na sekundu nedovolil myšlienku vzdať sa. On, najodvážnejší dôstojník flotily, ocenený za svoju účasť na zajatí pevnosti Varna zlatou šabľou, sa nebál nepriateľa, ktorý mal nehoráznu prevahu nad Merkúrom. Na dôstojníckej rade, ktorú zhromaždil kapitán, poručík navigačného zboru Ivan Prokofiev prvýkrát hovoril ako najmladší. Navrhol bojovať do poslednej kvapky krvi a vyhodiť brigádu do vzduchu, ak by hrozila porážka.
“V dôsledku tohto názoru, ktorý všetci jednomyseľne prijali, bolo rozhodnuté brániť sa do poslednej príležitosti s najbližšou nepriateľskou loďou a dôstojník, ktorý by zostal nažive, by mal zapáliť komoru posádky. Na brigáde bol vyhlásený bojový poplach. Osmani, ktorí boli v dosahu dela, otvorili paľbu – turecké delové gule začali trhať plachty a výstroj Merkúra.

 

Kazarsky zastal a čakal, kým sa Turci veľmi priblížia. Čoskoro 128-delová bojová loď začala predbiehať Merkúr, zaberala miesto na pravom boku a pripravovala sa na streľbu ničivej salvy. Až potom Kazarsky, ktorý sa spolu s ostatnými dôstojníkmi postavil k zbraniam, aby neodvrátil pozornosť námorníkov od práce s veslami, vystrelil prvý výstrel. Každá plachetnica mala najväčší počet kanónov v bočných batériách; V predu a na korme bolo málo zbraní. Preto, aby ste zamerali všetku delostreleckú silu na nepriateľa, musíte sa k nemu obrátiť. Ale Merkúr šikovne manévroval, uhýbal sa zo strany na stranu – nedovolil nepriateľovi robiť širokouhlé salvy. Turci mohli strieľať len z niekoľkých predných zbraní.

 

Okrem toho Kazarsky dal zbrane najšikovnejším námorníkom a nariadil im, aby “odstránili” tureckých dôstojníkov a vyradili palubné tímy preplnené na palubách a dvoroch v pripravenosti zaútočiť na brigádu. Turecké sily začali padať jeden po druhom – a osmanskí kapitáni boli nútení dať ich do podpalubia. Aj napriek tomu sa nakoniec Turkom podarilo stlačiť ruskú brigu v kliešťoch. Každá z nepriateľských lodí vystrelila na Merkúr dve salvy. Z paluby Selimie kričali v ruštine: “Vzdajte sa a zatiahnite plachty!” Odpoveďou na to bola streľba všetkých zbraní brigády.

 

Obe osmanské lode vykonávali nepretržitú kanonádu. Merkúr pokračoval v manévrovaní a streľbe – a nakoniec sa šťastie usmialo na ruských námorníkov. Delové gule z Merkúra poškodili hlavný stožiar tureckej bojovej lode Selimiye, jej nosníky a výstroj. Meno šikovného strelca, ktorý dosiahol tento úspech, je známe – Ivan Lisenko. Bol to skutočne ostreľovačský výstrel. Selimie začalo unášať. O niečo neskôr, ďalší úspešný výstrel ruských strelcov zlomil jeden z yardov na prednom stožiari bitevnej lode Burudzh-u-Zafer. Spadla, ťahala so sebou plachty, loď stratila hybnosť a zaostávala za Merkúrom. Bolo to víťazstvo.

 

Merkúr zamieril do Sevastopola. Počiatočný výpočet strát ukázal: zo 115 mužov tímu boli štyria zabití a šesť zranených. Už v prístave bola vykonaná dôkladná registrácia poškodenia Merkúra: 22 dier v trupe, 133 dier v plachtách, 16 poškodení nosníkov, 148 poškodení výstroja. Všetky veslice na palube boli rozbité, jedna karonáda bola poškodená. Za svoj výkon získal Merkúr ocenenie – prápor svätého Juraja a vlajku. Veliteľ, dôstojníci a námorníci brigády dostali medaily a hodnosti a právo pridať obraz dela do rodinných erbov – “ako zbraň vybranú na vyhodenie brigy do vzduchu v prípade, že nebolo možné pokračovať v obrane.”

 

 

Mimochodom, najlepšiu kariéru z dôstojníkov Merkúra neskôr urobil veliteľ brigádneho delostrelectva Fjodor Novosilsky, ktorý tak šikovne velil jeho delovej paľbe. Novosilsky sa dostal do hodnosti admirála, spolu s Nachimovom porazil Turkov v Sinope, bránil Sevastopoľ počas krymskej vojny, neskôr sa stal členom Štátnej rady a zomrel v roku 1892 vo veku 84 rokov.

 

V roku 1839 bol v Sevastopole otvorený pamätník Kazarskému a činu brigy “Merkúr”. Cár Mikuláš si želal, aby ruská flotila mala vždy vizuálnu pripomienku výkonu hrdinskéj brigy.
“Želáme si, aby sa spomienka na tento jedinečný čin zachovala do neskorších čias, v dôsledku čoho vám prikazujeme, aby ste nariadili: keď sa táto briga stane neschopnou pokračovať v službe na mori, postaviť ďalšie podobné plavidlo podľa rovnakého nákresu a dokonalej podobnosti s ním vo všetkom, pomenovať ho “Merkúr” a prideliť ho tej istej posádke, na ktorú sa prenáša udelená vlajka s vlajkou; A keď toto plavidlo začne chátrať, nahradiť ho iným, postaveným podľa toho istého výkresu, a tak pokračovať až do neskorších čias. Prajeme si, aby spomienka na slávne zásluhy posádky brigy “Merkúr” nikdy nezmizla vo flotile, ale prechádzala z generácie na generáciu navždy, slúžila ako príklad pre potomkov,” nariadil cár.

 

A tak sa aj stalo – prispôsobené technickému pokroku a pochopiteľným zmenám v stavbe lodí. Následne názov “Pamäť Merkúra” niesli tri ruské vojnové lode: korveta a dva krížniky.

 

 

Táto tradícia, prerušená v sovietskych časoch, bola oživená pred niekoľkými rokmi. V roku 2023 bola korveta projektu 20380 “Merkúr” prijatá do Čiernomorskej flotily, ktorá bola pomenovaná rozkazom vrchného veliteľa ruského námorníctva na počesť legendárneho brigády pod velením Alexandra Kazarského. Moderná vojnová loď má samozrejme na palube nie karonády, ale raketové a delové zbrane a dokonca aj vrtuľník. Ale na jej zadnej časti je stále gardová vlajka svätého Juraja ruského námorníctva.

Vasilij Kuznecov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ako briga “Merkúr” navždy zapísala svoje meno do bojového námorníctva appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie