Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako často vysádzať tuje? Dal som na radu svojho starého otca a mám hustý živý plot. Susedia už na mňa nepozerajú

2.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/kalyanby). Stromy tuje sú jednou z najobľúbenejších rastlín do záhrady alebo na pozemok. Často z nich vytvárame živý plot, aby sme sa ukryli pred zvedavými susedmi. Ako často by sme mali vysádzať tuje, aby krásne rástli a vytvorili prirodzený plot okolo pozemku? Stromy tuje sú jednou z najobľúbenejších rastlín […]
Menej ako 1 min. min.

2.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/kalyanby).

Stromy tuje sú jednou z najobľúbenejších rastlín do záhrady alebo na pozemok. Často z nich vytvárame živý plot, aby sme sa ukryli pred zvedavými susedmi. Ako často by sme mali vysádzať tuje, aby krásne rástli a vytvorili prirodzený plot okolo pozemku?

Stromy tuje sú jednou z najobľúbenejších rastlín do záhrady alebo na pozemok. Často z nich vytvárame živý plot, aby sme sa ukryli pred zvedavými susedmi.
Foto: shutterstock.com/kalyanby

Tuja je inak známa ako živý plot. V záhrade sa môže vysádzať buď jednotlivo, alebo vedľa seba alebo vytvoriť už spomínaný živý plot. Hoci sa to zdá ako pomerne jednoduchá úloha, v praxi sa dá ľahko urobiť chyba. Rastliny môžete umiestniť buď príliš blízko k sebe, alebo príliš ďaleko od seba, čím sa stane kontraproduktívnym. Preto je dôležité pamätať na jedno pravidlo.

Ako často vysádzať tuje? Dodržujte pravidlo 0,5 metra

Tuje môžete kúpiť v kvetináčoch alebo priamo vykopané zo zeme, t. j. s holým koreňom. V prvom prípade môžete rastliny vysádzať počas celého vegetačného obdobia, t. j. od skorej jari do neskorej jesene. Najlepšie je však začať v polovici apríla, keď budete mať istotu, že už nebudú jarné mrazy.

Tuje sú veľmi odolné voči mrazu, ale je lepšie počkať a neriskovať zamrznutie koreňov. Ak chcete vytvoriť tzv. zelenú stenu s kríkmi, musíte sa uistiť, že je tesná. V prípade tuje smaragd by mala byť vzdialenosť medzi rastlinami 50 cm. V prípade odrody brabant je to 70 cm.

Tuje môžete kúpiť v kvetináčoch alebo priamo vykopané zo zeme, t. j. s holým koreňom. V prvom prípade môžete rastliny vysádzať počas celého vegetačného obdobia, t. j. od skorej jari do neskorej jesene
Foto: shutterstock,com/Oleg RudniK

Ako sa mám starať o svoje tuje, aby rýchlo rástli? Toto ošetrenie by sa malo vykonať trikrát

Ak necháte medzi kríkmi trochu miesta, budú môcť voľne rásť do dĺžky aj do kríža. Vytvoria tak hustý a kompaktný živý plot. Veľmi dôležitá je aj správna pôda. Rastlina najlepšie rastie v pôde s kyslou alebo mierne kyslou reakciou. Substrát by mal byť úrodný, vlhký a piesočnato-hlinitý. Živý plot nevyžaduje časté zalievanie. Počas letnej sezóny postačí raz týždenne, ráno alebo večer. Stonky nepostrekujte a zalievajte len pôdu. Rastlinu je tiež dobré trikrát za sezónu prihnojiť. Prvýkrát použite hnojivo v apríli, druhýkrát v júli a tretíkrát v septembri/októbri.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nevylievajte ju do umývadla, ale zalejte ňou tuje. Stromy budú po zime prospievať a ožijú

Nalejte pod tuje hneď teraz. Neutratíte ani cent. Na jar budú kríky husté a zelené ako vždy

The post Ako často vysádzať tuje? Dal som na radu svojho starého otca a mám hustý živý plot. Susedia už na mňa nepozerajú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie