Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako často zalievať orchidey? Stačí jedna chyba a kvety budú preč

17.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariia Boiko). Orchidey sú mimoriadne krásne črepníkové rastliny, ktoré zdobia nejeden parapet. Spolu s ich ohromujúcou krásou však prichádzajú aj špecifické požiadavky na pestovanie. Treba si dať pozor najmä na jeden problém, ktorý môže viesť k strate kvetov. Ako často by ste mali orchidey zalievať? Ako často zalievať orchidey?Foto: […]
Menej ako 1 min. min.

17.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariia Boiko).

Orchidey sú mimoriadne krásne črepníkové rastliny, ktoré zdobia nejeden parapet. Spolu s ich ohromujúcou krásou však prichádzajú aj špecifické požiadavky na pestovanie. Treba si dať pozor najmä na jeden problém, ktorý môže viesť k strate kvetov. Ako často by ste mali orchidey zalievať?

Ako často zalievať orchidey?
Foto: shutterstock/Mariia Boiko

Orchidey sú pomerne náročné črepníkové rastliny, ale trocha práce ich udrží nádherné počas nasledujúcich mesiacov. Na čo by ste mali dbať pri starostlivosti? Dôležité je nielen umiestnenie, ale najmä správne zalievanie. Mnoho ľudí robí chyby, ktoré spôsobujú, že orchidey strácajú svoje kvety. Čomu by ste sa mali vyhnúť?

Ako sa starať o orchidey, aby kvitli po celý rok? Poloha je dôležitá

Najobľúbenejšou odrodou orchidey, ktorá sa udomácňuje v našich domácnostiach, je Phalaenopsis, známa aj pod názvom nočný motýľ. V súčasnosti ju môžete kúpiť nielen v záhradníctvach alebo kvetinárstvach, ale často aj na každom väčšom trhu. Zaujme svojimi krásnymi jedinečne tvarovanými kvetmi, ktoré môžu byť v rôznych farbách, okrem iného:

ružová,

fialová

biela

žltá

béžová

bordová

ako aj dvojfarebné a škvrnité.

Orchidey sú epifyty, t. j. rastliny, ktoré rastú na vrchole inej rastliny, ale nie sú pritom parazitmi, ale používajú ich len ako oporu. Z tohto dôvodu sa vo svojom prirodzenom prostredí vyskytujú najmä na kmeňoch a konároch stromov. Ak ich chcete pestovať doma, je vhodné zabezpečiť im podobné podmienky, t. j. predovšetkým ich držať na relatívne teplom a slnečnom mieste, ale takom, kde je prítmie a mimo priameho a silného slnečného žiarenia. V opačnom prípade sa môžu kvety spáliť.

Dôležité je nielen umiestnenie, ale najmä správne zalievanie.
Foto: shutterstock/Alie04

Ako často zalievať orchidey? Zapamätajte si tieto pravidlá

Najdôležitejšou otázkou pri pestovaní orchideí je ich zalievanie. Hlavným pravidlom je, že to robíte až vtedy, keď substrát po poslednej zálievke úplne vyschne. Kvety by sa mali polievať ráno, aby mali čas prijať vodu a odpariť ju pred večerným ochladením. Pokiaľ ide o frekvenciu, tá závisí od veľkosti rastliny, miesta, kde stojí, a ročného obdobia. V lete zvyčajne stačí zalievať raz za štyri až sedem dní, v zime oveľa menej často. Nezabudnite tiež používať len prevarenú a odvápnenú vodu z vodovodu a nedovoľte, aby sa listy alebo kvety počas tejto operácie zamokrili. Nalejte ju priamo do pôdy.

VAROVANIE! Orchidey nesmú stáť vo vode. Preto ak po zalievaní zostane na dne kvetináča trochu vody, mali by ste ju bezpodmienečne odstrániť. V opačnom prípade môže dôjsť dokonca k hnilobe koreňov.

Ako dlho uchovávať orchidey vo vodnom kúpeli? Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť, aby kvety rástli

Orchidey môžete zalievať aj iným spôsobom, a to pomocou vodného kúpeľa. Čo to znamená?

Do väčšej misky nalejte prevarenú destilovanú vodu.

Vložte do nej rastlinu v obale a počkajte približne 15 minút.

Po tomto čase ju vyberte, odložte na papierové utierky, aby prebytočná tekutina úplne odtiekla, a vložte späť do nádoby.

Ošetrenie by sa malo opakovať približne každý týždeň, ale so zvláštnym zreteľom na potreby rastliny. Týmto spôsobom zabezpečíte, aby prijímala len toľko vody, koľko potrebuje, bez rizika premokrenia.

Orchideu môžete zalievať aj prostredníctvom vodného kúpeľa.
Foto: shutterstock/ilona.shorokhova

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Urobte to skôr, ako začnete orchideu presádzať. Bude kvitnúť, akoby sa chcela chytiť stropu

Listy orchideí zožltli? Môže za to táto zdanlivo triviálna chyba

The post Ako často zalievať orchidey? Stačí jedna chyba a kvety budú preč appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie