Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako kŕmiť uhorky kvasnicami a cukrom?

Kvasnice sú pozoruhodnou zložkou so širokým spektrom využitia. Dobre ho poznáme z kuchyne, kde z neho pripravujeme chutné pečivo, ale nie každý vie, že droždie sa oplatí použiť aj v záhrade. Tieto jednobunkové organizmy stimulujú rast rastlín a chránia ich pred chorobami. Ak chcete dosiahnuť takýto účinok, použite tento recept na hnojivo vyrobené z kvasníc […]
2 min.

Kvasnice sú pozoruhodnou zložkou so širokým spektrom využitia. Dobre ho poznáme z kuchyne, kde z neho pripravujeme chutné pečivo, ale nie každý vie, že droždie sa oplatí použiť aj v záhrade.

Tieto jednobunkové organizmy stimulujú rast rastlín a chránia ich pred chorobami. Ak chcete dosiahnuť takýto účinok, použite tento recept na hnojivo vyrobené z kvasníc a cukru.

Ako kvasinky fungujú v záhrade?

Kvasnice obsahujú celý rad živín, od vitamínov skupiny B až po cenné prvky, ako sú fosfor, dusík a draslík, ako aj horčík, železo a zinok. Okrem toho droždie obsahuje aj ďalšie prvky, ako je sodík alebo selén, ako aj bielkoviny a aminokyseliny.

Množstvo týchto zložiek stimuluje rast sadeníc a posilňuje ich korene. Vďaka použitiu kvasníc rastliny bujne kvitnú a prinášajú bohatú úrodu.

Kvasinky majú z pestovateľského hľadiska ešte jednu dôležitú výhodu. Ako huby vytláčajú z prostredia rastlín iné podobné organizmy a patogény, ako je pleseň sivá a múčnatka, čím chránia plodiny pred hubovými chorobami.

Použitie kvasiniek pri pestovaní uhoriek

Kvasinky je dobré použiť pri pestovaní uhoriek, keď vidíte, že sadenice nechcú rásť. Môže to byť spôsobené nízkymi nočnými teplotami alebo nedostatočnou zálievkou uhoriek.

Ak sa však uvedené faktory na našu plodinu nevzťahujú, potom je dôvodom slabého rastu uhoriek s najväčšou pravdepodobnosťou nedostatok živín. Uhorky sú mimoriadne žravé rastliny vzhľadom na ich intenzívny rast a bohatú produkciu veľkorysých, rozmerných plodov.

Aby sme dosiahli tento efekt a mohli sa tešiť z bohatej úrody uhoriek, odporúča sa pri ich pestovaní používať domáci kondicionér pripravený na báze kvasníc a cukru. Ako ho pripravíte? Je to jednoduché!

Recept na hnojivo z droždia a cukru

Pri príprave domáceho hnojiva môžete použiť sušené alebo čerstvé kvasnice, v takom prípade získate dvakrát viac tekutiny. Na prípravu koncentrátu potrebujeme liter teplej vody a polievkovú lyžicu (alebo malý sáčok) sušeného droždia a polievkovú lyžicu cukru na aktiváciu droždia.

Ak používate čerstvé droždie, opäť pridajte jedno balenie na liter vody – v tomto prípade zvýšte množstvo cukru na dve polievkové lyžice. Takto pripravený roztok nechajte kvasiť na teplom, tienistom mieste približne dve hodiny.

Po uplynutí tejto doby sa koncentrát rozmieša a zriedi v 5 l teplej vody v prípade sušeného droždia alebo v 10 l vody v prípade čerstvého droždia.

Ako používať kvasnicové hnojivo v záhrade?

Pred kŕmením uhoriek ich výdatne zalejte, aby kvasnice mohli pôsobiť vo vlhkej pôde. Je tiež dobré zmiešať substrát s organickou hmotou, napríklad so zhnitým hnojom alebo popolom.

Koncentrát kvasiniek opäť zrieďte – pridajte liter zmesi do 10 litrov teplej vody. Dôkladne premiešajte a na každú rastlinu aplikujte 1 liter hnojiva.

Túto metódu môžete použiť aj na prihnojovanie inej zeleniny, napríklad paradajok, papriky alebo baklažánu, ktoré sa vám poďakujú za rýchly rast a dobré plody.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie