Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako nahradiť cukor vo vašej strave? Tu je päť najzdravších náhrad

20.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nick Starichenko). Zneužívanie cukru je jednou z najčastejších zdravotných hrozieb pre moderných ľudí. Výber zdravších náhrad vám nielen umožňuje vyhnúť sa týmto hrozbám, ale poskytuje aj cenné živiny, ktoré podporujú naše zdravie a boj o štíhlu líniu! Hoci je cukor najčastejšie vyberaným sladidlom, oplatí sa zvážiť zmenu na niečo […]
Menej ako 1 min. min.

20.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nick Starichenko).

Zneužívanie cukru je jednou z najčastejších zdravotných hrozieb pre moderných ľudí. Výber zdravších náhrad vám nielen umožňuje vyhnúť sa týmto hrozbám, ale poskytuje aj cenné živiny, ktoré podporujú naše zdravie a boj o štíhlu líniu!

Hoci je cukor najčastejšie vyberaným sladidlom, oplatí sa zvážiť zmenu na niečo zdravšie.
Foto: shutterstock/Nick Starichenko

Cukor, hoci dodáva nášmu životu sladkosť, môže predstavovať aj vážne zdravotné riziká. Jeho príliš veľa v strave vedie k mnohým zdravotným problémom, ako je obezita, cukrovka 2. typu, srdcové choroby a niektoré druhy rakoviny. Nadmerná konzumácia cukru vplýva aj na našu pleť, urýchľuje proces starnutia a vedie k tvorbe vrások.

Prečo sa oplatí nahradiť cukor inými látkami?

Nahradenie cukru alternatívami má mnoho výhod, ktoré môžu výrazne ovplyvniť vaše zdravie a pohodu. Po prvé, rafinovaný cukor je hlavným vinníkom mnohých zdravotných problémov a konzumácia veľkého množstva tejto látky vedie k nadmernému priberaniu, pretože poskytuje veľké množstvo kalórií, ale má malú nutričnú hodnotu.

Ďalšou výhodou nájdenia náhrady je pozitívny vplyv na vaše zuby. Tradičný cukor podporuje rast baktérií zodpovedných za zubný kaz. Alternatívy nielenže nespôsobujú kaz, ale môžu dokonca pomôcť remineralizovať zubnú sklovinu. Vďaka tomu sa môžeme lepšie starať o svoju ústnu hygienu.

Náhradky cukru sú tiež užitočné pre ľudí, ktorí chcú znížiť príjem kalórií bez toho, aby obetovali chuť na sladké. Niektoré alternatívy cukru majú navyše prebiotické vlastnosti, čo znamená, že môžu podporovať zdravie čriev tým, že podporujú rast prospešných baktérií.

Med. Prirodzená sladkosť s ďalšími výhodami

Med je jednou z najobľúbenejších a najprirodzenejších náhrad cukru. Jeho sladká chuť pochádza z prírodných cukrov, ktoré telo ľahko vstrebáva.

Med je navyše bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom zodpovedným za starnutie pokožky. Okrem toho má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, čím podporuje náš imunitný systém. Pravidelná konzumácia medu v miernom množstve môže prispieť k zlepšeniu nášho zdravia a pohody.

Foto: pexels.com/Adonyi Gábor

Stévia. Sladkosť bez kalórií

Stévia je rastlina, ktorej listy sú prirodzene sladké a zároveň neobsahujú kalórie. Je ideálna pre ľudí, ktorí chcú znížiť obsah kalórií vo svojej strave bez toho, aby sa vzdali chuti na sladké.

Stévia je výbornou voľbou aj pre diabetikov, pretože neovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Štúdie ukazujú, že môže pomôcť regulovať hladinu glukózy, čo je kľúčové pre ľudí s inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou.

Javorový sirup. Bohaté na chuť a živiny

Javorový sirup okrem svojej jedinečnej chuti obsahuje množstvo antioxidantov a minerálov ako mangán a zinok. Tieto živiny podporujú zdravie kostí a imunitný systém.

Okrem toho má javorový sirup nižší glykemický index ako biely cukor, čo znamená, že jeho hladina v krvi stúpa pomalšie, čo je výhodné pre ľudí, ktorí sa starajú o stabilitu glukózy.

Foto: Pixabay/Yodyodyo

Xylitol a erytritol. Zdravšie alternatívy umelých sladidiel

Xylitol, získaný z brezovej kôry, má nižšiu kalorickú hodnotu ako cukor a nespôsobuje náhle skoky v hladine cukru v krvi. Okrem toho môže podporovať zdravie ústnej dutiny znížením rizika zubného kazu.

Erytritol je zase prírodný cukrový alkohol, ktorý obsahuje oveľa menej kalórií ako cukor a je telom dobre znášaný. Nespôsobuje skoky cukru v krvi, takže je ideálny pre ľudí s cukrovkou alebo tých, ktorí sa chcú vyhnúť vysokým hladinám glukózy.

Zdravé alternatívy cukru, ako je med, stévia, javorový sirup, xylitol a erytritol, ponúkajú nielen sladkú chuť, ale aj mnohé zdravotné benefity. Výberom týchto prírodných náhrad si môžeme vychutnať sladkú chuť bez obáv z negatívnych účinkov na zdravie. Udržiavaním vyváženej stravy môžeme podporovať svoje zdravie, zlepšovať svoju pohodu a starať sa o svoje telo a jeho celkovú kondíciu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vytlačte si ju a napite sa jej do sýtosti. Príjemné osvieženie nielen v horúcom počasí

Najlepší zdroj vitamínu C. Citrón, brokolica alebo paprika?

The post Ako nahradiť cukor vo vašej strave? Tu je päť najzdravších náhrad appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie