Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako nebyť príšerný šéf: Europoslanci hlasujú, či sa budú povinne školiť

Europoslancov čaká hlasovanie, ktoré rozhodne, či ich nástupcovia budú musieť absolvovať povinné školenie ako zaobchádzať so svojimi zamestnancami. Kto by chcel odmietnuť, môže sa pripraviť o prakticky všetky funkcie v europarlamente. Každý poslanec, ktorý zasadne do lavíc po júnových eurovoľbách bude mať prvých šesť mesiacov na to, aby absolvoval povinný tréning. O takejto zmene rokovacieho poriadku budú europoslanci hlasovať […]
Menej ako 1 min. min.

Europoslancov čaká hlasovanie, ktoré rozhodne, či ich nástupcovia budú musieť absolvovať povinné školenie ako zaobchádzať so svojimi zamestnancami. Kto by chcel odmietnuť, môže sa pripraviť o prakticky všetky funkcie v europarlamente.

Každý poslanec, ktorý zasadne do lavíc po júnových eurovoľbách bude mať prvých šesť mesiacov na to, aby absolvoval povinný tréning. O takejto zmene rokovacieho poriadku budú europoslanci hlasovať v stredu (24. apríl) napoludnie v rámci poslednej plenárnej schôdze tohto mandátu.

Obsahom tréningu je predchádzanie konfliktom na pracovisku. Tým sa predovšetkým myslí buď poslanecká kancelária, kde pre poslanca či poslankyňu spravidla pracuje niekoľko asistentov alebo politických poradcov, ale tiež širšie kolektívy spolupracovníkov vo výboroch, skupinách a podobne.

Prečo si predkladatelia myslia, že je to dôležité? Európsky parlament je inštitúciou EÚ, ktorá funguje nielen ako spolu-zákonodarca a rozpočtový orgán, ale aj ako zamestnávateľ viac ako 10 tisíc ľudí.

Poverenie na zmenu interných pravidiel prišlo v januári minulého roka od konferencie predsedov politických skupín Európskeho parlamentu. Bolo reakciou na viaceré prípady, kedy sa zamestnanci sťažovali na zlé zaobchádzanie zo strany volených zástupcov.

Bez rodovej rovnosti vieme pomáhať obetiam, ale násiliu nezabránime

V otázke rodovo podmieneného násilia už nemáme kam ustupovať, zhodli sa odborníčky Oľga Pietruchová a Zuzana Očenášová. Európska komisia sa podľa nich v prvom návrhu vlastnej verzie Istanbulského dohovoru brzdiť nebude a slovenská legislatíva zmeny potrebuje.

Odpor sprava

Správa socialistickej europoslankyne Gabriele Bischoff (Nemecko, S&D) k zmene rokovacieho poriadku prešla začiatkom apríla vo výbore pre ústavné veci (AFCO) pomerom hlasov 14 za a 6 proti. Proti povinnému školeniu hlasovali europoslanci za stredo-pravú EPP (Európska ľudová strana) a krajne pravicovú ID (Identita a demokracia). Na plenárne hlasovanie sa mala pôvodne dostať ešte v marci. Podľa spravodajkyne mal ale odpor konzervatívno-pravicových síl za následok, že sa ako bod programu ocitol až na poslednej schôdzi.

„Je jednoducho neuveriteľné, že konzervatívna Európska ľudová strana opäť spolupracuje s krajne pravicovými politickými skupinami. Úzka spolupráca EPP, ID a ECR (Európski konzervatívci a reformisti) sa pokúsila správu zabiť,“ hovorí spravodajkyňa Bischoff pre EURACTIV Slovensko.

Členom výboru pre ústavné veci za EPP je aj Nemec Sven Simon, ktorý pre portál EURACTIV povedal, že „to, proti čomu sa staviame, je postup v rozpore s pravidlami (Európskeho) parlamentu“. Aký konkrétny postup má na mysli už ale europoslanec neuviedol.

Povinné školenie o prevencii sexuálneho obťažovania europoslancov nenadchýna

Európsky parlament profesionalizuje svoje interné postupy pre riešenie prípadov sexuálneho obťažovania. Nie všetci sú s postupom prác spokojní, otázkou napríklad je, či by mali byť preventívne kurzy povinné.

Sankcie

Ak túto zmenu poslanci schvália, školenie na tému „Ako vytvoriť dobrý a dobre fungujúci tím“, bude pozostávať z 5 rôznych modulov, ktoré tematizujú nábor asistentov, úspešné riadenie tímu vrátane predchádzania konfliktom a ich včasného riešenia, administratívne a finančné aspekty parlamentnej asistencie, ako aj prevencie obťažovania.

Europoslanec, ktorý takéto školenie načas neabsolvuje môže prísť o budúce aj medzičasom nadobudnuté funkcie v rámci štruktúry europarlamentu – napríklad funkcia podpredsedu alebo kvestora, prípade predsedov výborov. Týka sa to aj pozícií spravodajcov, čo je najpriamejší spôsob ako ovplyvňovať európsku legislatívu, ktoré im budú tiež neprístupné.

Už dnes Európsky parlament podobné školenia svojim členom ponúka. Zatiaľ sú na dobrovoľnej báze a absolvovala ho menej ako polovica členov.

Hriešnici

Európsky parlament v posledných rokoch zaznamenal niekoľko škandálov, kde mali volení zástupcovia  problémy so svojimi zamestnancami, ktoré prekračovali bežné pracovné nezhody.

Naposledy napríklad v strane Zelených, kde v marci odstúpil najmladší europoslanec Malte Gallée z Nemecka. Viacero bývalých a súčasných zamestnancov politickej skupiny ho obvinilo z sexuálneho obťažovania a šikany. Bavorský poslanec akékoľvek pochybenie vo svojom správaní odmieta. Prípad bol o to nepríjemnejší, že strana Zelených si zakladala na imidži skupiny, ktorá presadzuje prísnejšie pravidlá. Dotknutí zamestnanci vedenie skupiny obvinili, že sa k prípadu postavilo defenzívne a nedostatočne.

Europarlament dáva znovu na stôl Istanbulský dohovor, na jeho prijatie stačí kvalifikovaná väčšina

EÚ môže ratifikovať Istanbulský dohovor aj bez súhlasu všetkých členských štátov. Súd potvrdil, že k pristúpeniu EÚ ako celku stačí kvalifikovaná väčšina. Europoslanci ju teda v novom uznesení k tomu vyzývajú.

To, že nejde len o problém mužov, alebo len jednej skupiny, ukazujú ďalšie prípady. Nemeckú europoslankyňu Karolin Braunsberger-Reinhold (EPP) obvinili zo sexuálneho obťažovania dvoch svojich zamestnancov. Ďalší prípad sa týkal španielskej socialistickej poslankyne Mónicy Silvany Gonzalez, ktorá mala psychicky šikanovať troch asistentov. Vedenie europarlamentu jej uložilo pokutu vrátane mesačného zákazu činnosti a straty denných diét.

Španielskeho europoslanca liberálnej skupiny Obnovme Európu José Ramóna Bauzá vo februári potrestali pokarhaním za psychické šikanovanie zamestnancov, čo je minimálny možný trest v takýchto prípadoch. Pred ním dostala luxemburská europoslankyňa Monica Semedo z tej istej politickej rodiny pokutu vo výške 3 380 eur za nevhodné správanie voči svojim zamestnancom.

Nejde zďaleka o konečný výpočet.

Samostatným problémom ostávajú vnútorné postupy europarlamentu, ktorými rieši obvinenia z nevhodného správania svojich členov. Podľa mnohých sú pomalé a prinášajú pre obete veľa stresu a neistoty. V uznesení prijatom 25. apríla minulého roka parlamentný výbor pre práva žien (FEMM) zhodnotil interný postupy riešenia prípadov obťažovania ako nedostatočné.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie