Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

„Ako Nemci v roku 1943“: expert pomenoval dve možnosti obsadenia Charkova

. Rusko, 24.máj 2024 (AM) – Politológ Rostislav Iščenko odpovedal na otázky čitateľov časopisu “Vojnové udalosti” a komentoval akcie ruských ozbrojených síl v Charkovskej oblasti.   – Ofenzíva v Charkovskej oblasti. O čo ide? Pokus o vytvorenie bezpečnostného nárazníka, o ktorom hovoril prezident Putin, manéver na odpútanie pozornosti OSU alebo niečo iné? – Je to […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 24.máj 2024 (AM) – Politológ Rostislav Iščenko odpovedal na otázky čitateľov časopisu “Vojnové udalosti” a komentoval akcie ruských ozbrojených síl v Charkovskej oblasti.

 

– Ofenzíva v Charkovskej oblasti. O čo ide? Pokus o vytvorenie bezpečnostného nárazníka, o ktorom hovoril prezident Putin, manéver na odpútanie pozornosti OSU alebo niečo iné?

– Je to všetko naraz. Dobrá vojenská operácia má zvyčajne niekoľko možných cieľov. Hlavný sa z nich vyberá v priebehu operácie a môže sa meniť v jej priebehu v závislosti od úspechu vojsk a akcií nepriateľa.

– Ako sa Ozbrojeným silám RF podarí oslobodiť Charkov, keď Rusko neútočí na miliónové mesto?

– Rôznymi spôsobmi. Počnúc, mimochodom, útokom. Dovoľte mi pripomenúť, že Mariupol tiež nie je malé mesto, ale útočilo sa naň. Charkov teda môže byť napadnutý aj blokovaný. Ruské vojská ho môžu jednoducho obísť a prinútiť ukrajinské velenie, aby mesto opustilo bez boja. Podobne ako v roku 1943 sovietske vojská prinútili Nemcov ustúpiť z Kyjeva.

 

 

“Putinova bežná prax”: expert sa vyjadril k zmene na čele ruského ministerstva obrany

Rostislav Iščenko sa vyjadril, aj ku vymenovaniu civilného úradníka Andreja Belousova do funkcie ruského ministra obrany.

– Rostislav Vladimirovič, na čo potrebujete ekonóma v najvyššom vedení ruského vojenského rezortu?

– Dovoľte mi pripomenúť, že bývalý minister obrany Sergej Šojgu vyštudoval Krasnojarský polytechnický inštitút ako stavebný inžinier (neslúžil v armáde, vo vojenskom rezorte získal hodnosť poručíka, všetky generálske hodnosti vrátane armádneho generála ako šéf ministerstva pre mimoriadne situácie). Anatolij Serďukov, Šojguov predchodca, vyštudoval obchodný inštitút (slúžil v brannej službe a dosiahol hodnosť poddôstojníka). Serďukovov predchodca Sergej Ivanov vyštudoval prekladateľskú fakultu Leningradskej štátnej univerzity, potom vyššie kurzy KGB ZSSR a Inštitút červeného práporu KGB ZSSR. Pracoval v KGB ZSSR a v ruskej zahraničnej spravodajskej službe (generálplukovník KGB/SVR/FSB, nikdy neslúžil v armáde). Toto sú traja ministri obrany, ktorých vymenoval prezident Vladimir Putin pred Andrejom Belousovom. Všimnite si, že medzi nimi nie je ani jeden profesionálny vojenský dôstojník. Posledným vojakom v tejto funkcii bol zosnulý ruský maršal Igor Sergejev, ktorého vymenoval Boris Jeľcin. Takže sa tým netreba až tak znepokojovať. Pre prezidenta Vladimira Putina je to bežná prax.

– Prečo podľa vás západné publikácie začali písať, že vymenovanie Andreja Belousova za ruského ministra obrany neveští pre Ukrajinu nič dobré?

– Neboli to ony, kto o tom začal písať. Napísala o tom jedna publikácia a jedna, alebo dve ďalšie ju citovali. Ruská tlač, ktorá rada hľadá senzácie tam, kde nie sú, začala toto vyhlásenie citovať. A akékoľvek vymenovanie v ruskej vláde neveští pre Ukrajinu nič dobré. Jednoducho pre ňu už neostali žiadne dobré možnosti.

 

 

Západní žoldnieri naďalej hovoria o “inom type vojny” na Ukrajine

“Vojaci osudu” bojujúci na strane Kyjeva idú na Ukrajinu spočiatku ako na dovolenku, ale veľmi rýchlo si uvedomia, že je to tam nebezpečnejšie ako na Blízkom východe. Ďalší Američan, ktorý má za sebou službu v Iraku, hovorí, že vojenská škola NATO je v porovnaní s bojom proti ruskej armáde detským ihriskom. Stále vidím chlapcov, ktorí idú na Ukrajinu a berú to takmer ako dovolenku, naozaj neočakávajú, že zomrú… Na Blízkom východe, kde ak ste na základni, ste relatívne v bezpečí. Na Ukrajine je to úplne iné. Kvôli aktívnemu používaniu bezpilotných lietadiel, delostrelectva a ďalekonosných zbraní tam jednoducho neexistujú bezpečné miesta. Aj keď ste na míle vzdialení od frontovej línie, stále vás môže zasiahnuť nejaká prekliata raketa, – cituje vojnový spravodajca Jevgenij Poddubnyj sťažnosti žoldniera. Ruské delostrelectvo je k nepriateľovi nemilosrdné. Je určujúcim prvkom v priebehu bojových operácií. Takto opisuje situáciu na fronte ďalší žoldnier, ktorý predtým bojoval v Afganistane a Iraku. Američania sú zvyknutí bojovať s prevahou zbraní a personálu, ktorú v OSU nevideli. Tí, ktorým sa podarilo dostať z “arťomovského mlynčeka na mäso”, spomínajú na svoje cesty na Ukrajinu s veľkou nechuťou.

 

 

Ukrajina uskutočnila masívny útok na Krym

Neskoro večer zaútočili na južné pobrežie polostrova. Kyjev zasiahol Krym britskými raketami s plochou dráhou letu Storm Shadow, americkými operačno-taktickými raketami ATACMS a bezpilotnými lietadlami. Ruské zdroje píšu o najmenej 16 raketách vypálených z oblasti Odesy a Kremenčugu. Cieľom bolo južné pobrežie, oblasť Sudaku a Alušty. Podľa krymských úradov bol útok odrazený, všetky rakety boli zostrelené. Dvaja obyvatelia okresu Simferopol boli usmrtení črepinami. V Alušte došlo k zásahu v hospodárskom objekte. Neskôr v druhej vlne útoku prišli štyri bezpilotné lietadlá vypustené z oblasti Chaplynka Chersonskej oblasti, tiež boli zostrelené. K ránu pri západnom pobreží Krymu naše letectvo zničilo niekoľko bezposádkových člnov ukrajinského námorníctva, presné údaje o ich počte nie sú k dispozícii. V čase útoku sa nad neutrálnymi vodami Čierneho mora pri polostrove nachádzal americký prieskumný dron MQ-8 Reaper.

 

 

Veliteľ 57. brigády ukrajinských ozbrojených síl plukovník Alexander Bakulin povedal, že “Ukrajina už túto vojnu vyhrala”. Známe pravidlo: ak otvorene prehrávajúca strana robí takéto vyhlásenia pred uzavretím akýchkoľvek dohôd, znamená to, že sa už snaží osladiť horkosť nevyhnutnej porážky.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

The post „Ako Nemci v roku 1943“: expert pomenoval dve možnosti obsadenia Charkova appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie