Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako pestovať ananás doma – sprievodca krok za krokom. Za ako dlho budú plody?

21.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Valentyn Volkov). Ananás je exotická rastlina, ktorú môžeme bez väčších problémov pestovať aj doma na Slovensku. Ako pestovať ananás v kvetináči a ako sa oň starať, aby vyzeral úžasne? Za ako dlho sa objavia plody? Vysvetľujeme. Ako pestovať ananás v kvetináči a ako sa oň starať, aby vyzeral úžasne? […]
Menej ako 1 min. min.

21.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Valentyn Volkov).

Ananás je exotická rastlina, ktorú môžeme bez väčších problémov pestovať aj doma na Slovensku. Ako pestovať ananás v kvetináči a ako sa oň starať, aby vyzeral úžasne? Za ako dlho sa objavia plody? Vysvetľujeme.

Ako pestovať ananás v kvetináči a ako sa oň starať, aby vyzeral úžasne?
Foto: shutterstock/Valentyn Volkov

Ako si doma vypestovať ananás? Hoci by sa mohlo zdať, že je to inak, pestovanie ananásu ako izbovej rastliny nie je veľmi náročné. Správne podmienky zabezpečia stabilný rast ananásu. Sú nimi teplota nad 20 stupňov, vlhký vzduch a dostatočná dávka slnečného svetla.

Ananás doma. Ako pestovať rastlinu?

Prvým krokom pri pestovaní domáceho ananásu je odtrhnutie listov z plodu, ale pozor. V spodnej časti musí zostať kúsok dužiny. Najlepšou metódou je listy skrútiť. Vtedy si môžete byť istí, že odtrhnete aj kúsok „správneho“ plodu. Potom odlúpnite 3-4 vrstvy spodných listov, aby ste odhalili stopku. Tým sa zabezpečí, že sa na nich nebudú hromadiť choroby alebo plesne. V tejto forme necháme výhonok 2-3 dni schnúť.

Po uplynutí tejto doby premiestnite výhonok do nádoby s vodou. Umiestnite ho na dobre osvetlené miesto. Pozor, nádobu neumiestňujte priamo na slnko. Počkajte, kým sa objavia korene. Na podporu tohto procesu môžete listy každých niekoľko hodín postriekať vodou.

Ako pestovať ananás v kvetináči?

Hneď ako sa na holom výhonku objavia korene, je to znamenie, že ho môžete presadiť do kvetináča. Na dno kvetináča sa odporúča dať drenážnu vrstvu proti hnilobe. Je dobré použiť univerzálnu zeminu. Rastlinu stačí zalievať 2 až 3-krát týždenne. Dôležité je, aby sa voda liala dovnútra listovej ružice.

Rastlina by sa mala presádzať raz ročne a najlepšie začiatkom leta.
Foto: shutterstock/Roman Tsymbal

Kvetináč by mal byť umiestnený na čo najslnečnejšom mieste v byte. Rastlina by sa mala presádzať raz ročne a najlepšie začiatkom leta. Prvé kvety by sa mali objaviť približne 2 až 3 roky po vysadení.

Ako vypestovať ananás z ovocia a mať istotu rastu?

Pokiaľ ide o pestovanie ananásu doma, je potrebné ho počas vegetačného obdobia, to je od jari do jesene, pravidelne hnojiť a zalievať. Je dôležité zabezpečiť, aby bola pôda v kvetináči stále mierne vlhká, ale nie veľmi mokrá. Aj keď je na dne kvetináča drenážna vrstva, nadbytok vody môže viesť k hnilobe koreňov.

Je dôležité zabezpečiť, aby bola pôda v kvetináči stále mierne vlhká.
Foto: shutterstock/Simol1407

Keďže ananás má rád vlhký vzduch, je vhodné dbať aj na tento aspekt. Najlepším riešením je pravidelné postrekovanie listov pomocou postrekovača. Ďalšou odporúčanou metódou je umiestniť kvetináč do blízkosti zvlhčovača vzduchu. Prípadne ho môžete umiestniť aj na vlhké guľôčky z keramzitu.

V zime sa spôsob starostlivosti o ananás mierne mení. V tomto období by sa rastlina už nemala hnojiť. Zalievanie by sa malo obmedziť na jeden až dva razy týždenne. Osobitnú pozornosť treba opäť venovať vzduchu. V zimných mesiacoch býva suchý, preto bude nevyhnutné postrekovanie rastliny alebo zvlhčovač vzduchu.

Čo s ovocím? Ak ananásu doma poskytnete správne podmienky, rastlina by mala priniesť ovocie približne rok po výsadbe.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Môže bujne kvitnúť až päť mesiacov a rýchlo rastie. Skutočná „kráľovná balkóna“

To je jediný spôsob, ako zachrániť vaše rastliny. Zmiešajte obe zložky a postriekajte. Škodcovia sami odpadnú z listov

The post Ako pestovať ananás doma – sprievodca krok za krokom. Za ako dlho budú plody? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie