Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako použiť pomarančovú kôru v záhrade? Vyrobte si hnojivo a postrek proti škodcom

11.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (). Pomarančové šupky sa považujú za bežný odpad, ktorý končí v odpadkovom koši. Pritom sa môžu stať jedným z najcennejších hnojív alebo odpudzovačom najnepríjemnejších škodcov na vašich pozemkoch. Skôr ako tieto zvyšky vyhodíte, pozrite si výhody ich využitia v záhrade. Ktoré rastliny možno vyživovať pomarančovou kôrou? Ktorí škodcovia neznášajú jej […]
Menej ako 1 min. min.

11.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe ().

Pomarančové šupky sa považujú za bežný odpad, ktorý končí v odpadkovom koši. Pritom sa môžu stať jedným z najcennejších hnojív alebo odpudzovačom najnepríjemnejších škodcov na vašich pozemkoch. Skôr ako tieto zvyšky vyhodíte, pozrite si výhody ich využitia v záhrade. Ktoré rastliny možno vyživovať pomarančovou kôrou? Ktorí škodcovia neznášajú jej vôňu?

Nevyhadzujte pomarančové šupky. Zistite, ako ich môžete použiť v záhrade.
Foto: Pixabay/congerdesign

Pomarančové šupky – ako ich využiť v záhrade?

Vedeli ste, že pomarančová kôra obsahuje veľa vitamínov, vápnika, draslíka, fosforu a ďalších minerálov? Kvôli jej horkej chuti ju pravdepodobne nikto nebude konzumovať bez náležitého spracovania (napr. kandizovania), preto zvyčajne končí v odpadkovom koši. Treba si však uvedomiť, že zvyšky, ktoré sú tak bohaté na živiny, sú mimoriadne cenné, najmä pre rastliny rastúce v našom dome a na našom pozemku. Majú zaujímavé využitie, ktoré vás možno prekvapí.

Skôr ako pomarančové šupky opäť skončia v koši, zistit

e, ako ich využiť v záhrade. Dajú sa z nich vyrobiť výživné hnojivá alebo prostriedky proti škodcom a tiež sa dajú použiť na mierne okyslenie pôdy.

Pomarančová kôra ako hnojivo – čerstvú kôru môžete nakrájať na malé kúsky a zakopať v blízkosti rastlín. Keďže sa dlho rozkladá, postupne uvoľňuje živiny do pôdy. Ďalším spôsobom, ako použiť pomarančovú kôru ako hnojivo v záhrade, je predsušiť ju (v rúre alebo na vzdušnom mieste) a potom ju rozomlieť na prášok v mixéri alebo mlynčeku na kávu. Takto pripravená živina sa rozsype okolo rastlín a primieša sa do vrchnej vrstvy pôdy;

Pomarančová kôra ako prostriedok proti škodcom – silná vôňa citrusov je nepríjemná pre niektorých škodcov, ktorí sa živia rastlinami v dome a záhrade. Neobľubujú ju najmä vošky, slimáky, mravce a blanokrídlovce. Príprava postreku z pomarančových šupiek proti škodcom je jednoduchá. Stačí zaliať 1 šálku vody so šupkami z niekoľkých plodov a variť približne 10 minút. Po tomto čase odstráňte z horáka, nechajte vychladnúť a preceďte cez sito, potom nalejte do fľaše s rozprašovačom. Prostriedok by sa mal na rastliny rozprašovať každé 3 – 4 dni.

Ktoré rastliny možno vyživovať pomarančovou kôrou?

Pomarančová kôra je prirodzený spôsob, ako dodať rastlinám cenné živiny a odradiť škodcov od plodín, ktorí nemajú radi jej vôňu. Treba však mať na pamäti, že tento zvyšok nie je neutrálny voči pôdnej reakcii. Keďže ju mierne okysľujú, nemali by sa používať pre druhy, ktoré uprednostňujú zásadité prostredie. Ktoré rastliny možno hnojiť pomarančovou kôrou? Na toto hnojivo najlepšie reagujú hortenzie, magnólie, azalky, kamélie, vresy, begónie a rododendrony, ktoré bohato kvitnú. Aj keď plánujete pomarančovou kôrou hnojiť len kyslomilné rastliny, je dobré vopred skontrolovať pH pôdy.

Ktoré rastliny možno hnojiť pomarančovou kôrou? Na toto hnojivo najlepšie reagujú hortenzie, magnólie, azalky, kamélie, vresy, begónie a rododendrony, ktoré bohato kvitnú.
Foto: pixabay/Couleur

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zuby biele ako perly bez návštevy zubára. Protiliek na zubný povlak nájdete vo svojej kuchyni

Zbieram pomarančové šupky a potom ich suším. Pridávam sódu bikarbónu a mám vyriešené dva problémy

The post Ako použiť pomarančovú kôru v záhrade? Vyrobte si hnojivo a postrek proti škodcom appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie