Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako prať topánky v práčke, aby boli v dobrom stave? Niekedy stačí jeden výrobok z chladničky

09.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yanya). Ako prať topánky v práčke bez poškodenia obuvi alebo práčky? Určite sa oplatí poznať niekoľko základných pravidiel a riadiť sa pokynmi výrobcu. Čistá obuv nás potom bude baviť dlhšie. Ako prať topánky?Foto: shutterstock.com/Yanya Ako prať topánky: základné pravidlá Pri zvažovaní, ako čistiť topánky, stojí za to prečítať si […]
Menej ako 1 min. min.

09.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yanya).

Ako prať topánky v práčke bez poškodenia obuvi alebo práčky? Určite sa oplatí poznať niekoľko základných pravidiel a riadiť sa pokynmi výrobcu. Čistá obuv nás potom bude baviť dlhšie.

Ako prať topánky?
Foto: shutterstock.com/Yanya

Ako prať topánky: základné pravidlá

Pri zvažovaní, ako čistiť topánky, stojí za to prečítať si odporúčania výrobcu v tomto smere. Aj keď pranie topánok v práčke je dobrý spôsob, ako odstrániť nečistoty, ktoré sa ťažko odstraňujú ručne, treba mať na pamäti, že nie všetky topánky sú vhodné na mechanické čistenie. Ak sme si však istí, že tento konkrétny pár topánok dokážeme úspešne vyprať v práčke, mali by sme sa uistiť, že tento proces je bezpečný a účinný.

Nezabudnite si topánky pred praním dôkladne vyčistiť, ručne odstrániť piesok, blato, kamienky alebo iné nečistoty. Pranie tak bude efektívnejšie a predídeme aj poškodeniu práčky. Pred praním by ste mali z topánok tiež odstrániť šnúrky, ak nejaké majú. To umožní dôkladnejšie vyčistenie všetkých zákutí topánok. Ak je to možné, oplatí sa vybrať aj vložky z topánok.

Ako vyčistiť topánky, ktoré sa nedajú prať v práčke?

Aj keď sa pranie topánok v práčke javí ako najefektívnejšie, oplatí sa vedieť, ako čistiť topánky, ktoré by sa v práčke prať nemali. Patria sem najmä kožené a semišové topánky, lepené topánky, espadrilky a vysoké podpätky. Takúto obuv sa oplatí čistiť pravidelne ručne a v prípade semišovej, nubukovej či koženej obuvi je dobré zvážiť aj vhodnú impregnáciu, ktorá ju ochráni pred nečistotami a nepriaznivými vplyvmi vonkajších faktorov.

Topánky je dobré najskôr očistiť suchou kefou a potom nastriekať prípravkom primeraným materiálu, z ktorého sú vyrobené. Ak sú topánky po vyčistení mäkkou kefkou stále špinavé, oplatí sa použiť špeciálny prípravok na čistenie topánok alebo ich očistiť handričkou navlhčenou v mydlovej vode. Pri ľahkých kožených topánkach môže pomôcť aj handrička namočená v mlieku.

Ako čistiť kožené a semišové topánky, lepené topánky, espadrilky a vysoké podpätky?
Foto: shutterstock/Vladimir Sukhachev

Ako prať topánky v práčke?

Stojí za to vedieť, ako prať topánky v práčke, aby ste ich nezničili. Na mechanické čistenie sú vhodné najmä tenisky, botasky a športová obuv, pokiaľ nie sú lepené, ale šité. Obzvlášť prospešné môže byť umývanie bielych topánok, pretože nečistoty sú na nich najviac viditeľné a ich odstránenie je najťažšie. Nezabúdajme dôsledne dodržiavať odporúčania výrobcu týkajúce sa čistenia a údržby našej obuvi. Vyhneme sa tak nepríjemným prekvapeniam pri prípadnej reklamácii obuvi.

Pri praní obuvi používajte vrecúška na to určené (podobne ako pri praní spodnej bielizne). Ak nemáte špeciálne vrecká na topánky, môžete použiť látkové vrecká na zeleninu a ovocie alebo malé obliečky na vankúše. Mnohé práčky majú špeciálne programy na pranie obuvi, takže ak je to možné, použite túto možnosť. V opačnom prípade zvoľte program ručného prania alebo iný krátky program prania s teplotou nie vyššou ako 40 stupňov Celzia a čo najnižšími otáčkami. Pamätajte, že topánky by sa v žiadnom prípade nemali vystavovať točeniu.

Do bubna práčky je dobré spolu s topánkami vložiť aj uterák alebo prikrývku, aby topánky príliš nenarážali do bubna. Mali by ste sa tiež uistiť, že používate vhodné čistiace prostriedky. Odporúča sa použiť malé množstvo pracieho prášku alebo tekutiny a vyhnúť sa aviváži. Môžete použiť aj špecializované prostriedky na umývanie topánok, nie je to však nevyhnutná podmienka.

Po umytí topánok tiež stojí za to, aby ste topánky dôkladne vysušili. Mali by prirodzene vyschnúť, tento proces by sa nemal ponáhľať. Topánky si môžete zavesiť na sušiak na bielizeň doma alebo vonku – v tomto prípade však dávajte pozor, aby ste toto miesto nevystavili silnému slnečnému žiareniu. Pred sušením sa oplatí vnútro topánok vypchať novinami alebo papierovými utierkami, ktoré nielenže absorbujú veľa vlhkosti, ale pomôžu aj udržať správny tvar topánok.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vytlačím na špongiu a minútu drhnem. Drez sa leskne, ako keby bol úplne nový

Mäkké a nadýchané uteráky ako v SPA. Pri praní použite jednoduchý trik

The post Ako prať topánky v práčke, aby boli v dobrom stave? Niekedy stačí jeden výrobok z chladničky appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie