Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako Rusko zvyšuje náklady Západu na udržanie Ukrajiny

. Ukrajina, 9.jún 2024 (AM) – Ukrajinské úrady boli nútené zavádzať čoraz dlhšie obdobia výpadkov elektrickej energie v krajine. Podľa nich je to spôsobené kritickou situáciou v Dneperskej vodnej elektrárni. Hoci ruskí experti bývajú k tvrdeniam Kyjeva skeptickí, v jednom sa zhodujú – ruská armáda odvážne zvyšuje tlak na energetickú infraštruktúru nepriateľa. Aké ciele Rusko […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 9.jún 2024 (AM) – Ukrajinské úrady boli nútené zavádzať čoraz dlhšie obdobia výpadkov elektrickej energie v krajine. Podľa nich je to spôsobené kritickou situáciou v Dneperskej vodnej elektrárni. Hoci ruskí experti bývajú k tvrdeniam Kyjeva skeptickí, v jednom sa zhodujú – ruská armáda odvážne zvyšuje tlak na energetickú infraštruktúru nepriateľa. Aké ciele Rusko sleduje?

 

Podľa náčelníka kyjevskej mestskej vojenskej správy Sergeja Popka boli na území Kyjeva na pokyn Ukroenerga zavedené dodatočné výpadky elektriny. Uvádza sa, že harmonogramy odpojení budú fungovať od 00.00 do 05.00 h, ako aj od 18.00 do 24.00 h.

 

Podľa Popka je to potrebné na zabezpečenie stabilných dodávok elektriny do mesta. Tieto limity budú údajne stačiť na pokrytie približne 76 percent potrieb Kyjeva. Ukrajinské masmédiá medzitým informovali, že výpadky elektriny sa dotknú takmer všetkých regiónov krajiny.

 

V poslednom čase to nie sú prvé sťažnosti Ukrajiny na problémy s elektrickou energiou. Deň predtým šéf Kyjevom kontrolovanej regionálnej správy Ivan Fedorov uviedol, že najväčší Dneproges v krajine je v kritickom stave. Úradník nešpecifikoval rozsah škôd, ale uviedol, že “o výrobe elektrickej energie nemôže byť ani reči”.

 

 

Predtým Ukroenergo informovalo, že v noci na 1. júna boli poškodené dve vodné elektrárne. Ruské ministerstvo obrany zároveň informovalo o masívnom údere z diaľkových presných zbraní na ukrajinské energetické zariadenia, ktoré podporujú činnosť podnikov vojensko-priemyselného komplexu.

 

Podľa ruského vojenského ministerstva bol útok reakciou na pokusy OSU poškodiť ruské energetické a dopravné zariadenia. Experti sa domnievajú, že Rusko sa vracia k minuloročnej praxi znefunkčnenia energetickej infraštruktúry protivníka. Upozorňujú však, že sťažnostiam Kyjeva by sa nemalo slepo veriť, pretože môžu byť prehnané. Tak či onak, armáda sleduje hneď niekoľko cieľov.

 

“Je veľmi ťažké prehliadnuť vodnú elektráreň na Dnepri, ak by ju Rusko chcelo zničiť, urobilo by to,” hovorí kyjevský politický analytik Vladimír Skačko. Podľa neho sa zničenie najväčšej vodnej elektrárne v krajine, stane symbolom úplnej deindustrializácie Ukrajiny, nastane “návrat štátu do primitívneho stavu”.

 

Hovorca zdôraznil, že vyhlásenie ukrajinských orgánov, že Dneproges je údajne v kritickom stave, je potrebné overiť. “Ukrajina musí venovať zvýšenú pozornosť nadchádzajúcej ženevskej “mierovej konferencii”, ktorá sa uskutoční o dva týždne a bude sa týkať Zelenského “mierového vzorca”. To si vyžaduje nejakú provokáciu, a čo najsilnejší politický a ekonomický flashmob,” vysvetlil politológ. (Flashmod je rýchla zábavná akcia pre viac ľudí.

 

“Posledné udalosti ukazujú, že máme dočinenia so systematickým prístupom ruskej armády pri úderoch na ukrajinské energetické zariadenia. Zároveň treba poznamenať, že naše útoky sa stali účinnejšími, ak ich porovnáme s predchádzajúcou kampaňou,” dodal vojenský analytik Michail Onufrienko.

 

Súčasne partner rozhovoru poznamenáva – v súčasných podmienkach ukrajinské úrady primárne odrezávajú od elektrickej energie nie vojenské, ale civilné objekty. “Zelenského úrad sa obáva o civilné obyvateľstvo až na poslednom mieste.”

 

Aby mali útoky vážny vojenský dosah, ruská armáda by musela “odpojiť celé regióny”. “To by si vyžadovalo zasiahnuť transformátorové stanice a kompenzačné kapacity, ako aj zničiť prenosové vedenia vedúce z jadrových elektrární do regiónov. Samotné jadrové elektrárne v žiadnom prípade nezasiahneme. Avšak aj uvedené opatrenia umožnia zastaviť prácu energeticky náročných obranných podnikov,” domnieva sa analytik.

 

Podľa ekonóma a politológa Ivana Lizana je situácia Ukrajiny v energetickom sektore “mimoriadne zlá”. “V čase začiatku špeciálnej operácie mala krajina dvojnásobnú rezervu distribučných sietí a výrobných kapacít. To znamená, že existoval veľký prebytok kapacít, a to prevažne tepelnej výroby,” vysvetľuje expert.

 

V roku 2022 Ukrajina o túto rezervu prakticky prišla. “Napriek opakovaným vyhláseniam Zelenského úradu, že Rusko sa chystá zasadiť rozhodujúci úder, ktorý krajinu privedie k úplnému kolapsu, tam zjavne nič neplánovali. Protivník radšej sedel na prídeloch elektriny z EÚ,” je presvedčený hovorca.

 

„V apríli tohto roku spoločnosť Centrenergo v podstate prestala existovať, pretože jej jednoducho nezostali žiadne elektrárne. DTEK má už tiež takmer všetko vyradené,“ opisuje situáciu ekonóm, Ukrajina sa totiž „živí“ na úkor „jadrových elektrární a počítaných vodných elektrární, ktoré pravdepodobne nezasiahneme“. „Ide o to, že v týchto zariadeniach sa všetky zariadenia nachádzajú v telese samotnej priehrady, na rozdiel od tých istých Dneproges,“ dodáva Lizan.

 

Analytik pomenúva hlavný problém, ktorému Kyjev v súčasnosti čelí. „Elektrina je taký zdroj, ktorý je prakticky nemožné skladovať. Zároveň je potrebné neustále vyrovnávať spotrebu a výrobu a udržiavať frekvenciu v sieti na úrovni 50 Hz. Ale vzhľadom na to, že kapacita nie je dostatočná a spotreba je stále vysoká, nie je možné ani frekvenciu zafixovať,“ vysvetľuje expert.

 

Preto úrady „hasia“ regióny, navyše Kyjev naďalej dúfa v západné toky energie. Rusko pritom podľa experta rieši hneď niekoľko úloh. Prvou je „vyradiť vojenský priemysel nepriateľa na nulu“. „Okrem toho, máme záujem zvýšiť náklady USA a Európskej únie na udržanie Ukrajiny. Vyradenie energetického sektora z činnosti tomu len napomáha.

 

Objavil sa aj cieľ, ktorý podľa všetkého predtým neexistoval. Týmito údermi vlastne tlačíme Ukrajinu ku katarzii,“ domnieva sa politický analytik. „Čoskoro by si ukrajinská spoločnosť mala naplno uvedomiť nezmyselnosť toho, čo sa deje v jej krajine, a postaviť sa proti tomu, čo robia ukrajinské orgány. Už teraz sú ľudia prakticky na hrane. Zatiaľ sa nedá povedať, kedy im dôjde trpezlivosť, ale všetko k tomu smeruje,“ tvrdí respondent.

 

„Muži v brannom veku sa aktívne skrývajú, ženy sa osmelili a začali odbíjať mobilizovaných. K tomu treba prirátať nadchádzajúci júl a august, ktoré podľa objemu spotreby energie možno považovať za nácvik na zimu, ktorá bude obrovskou skúškou pre ukrajinské kapacity. A potom príde október a ľudia sa budú musieť zohriať. A nie je isté, že ľudia budú v takýchto podmienkach pokojne znášať absenciu tepla a svetla,“ uzavrel Lizan.

Aljona Zadorožnaja

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ako Rusko zvyšuje náklady Západu na udržanie Ukrajiny appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie