Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako sa Rusi naučili oslepovať HIMARSy, sformovali armádu dronov, oklamali Starlink a otestovali Cár-bombu

. Rusko, 23. jún 2024 (AM) – “Na začiatku ŠVO určite nikto nečakal, že naša armáda bude musieť na sebe pocítiť účinok takmer všetkej najmodernejšej výzbroje NATO – od amerických rakiet do nemeckých tankov. Nikto si tiež nevedel predstaviť, aké prekvapenia môžeme zase my predviesť protivníkovi,” napísal v denníku Komsomoľská pravda vojenský dopisovateľ Dmitrij A. […]
11 min.

.

Rusko, 23. jún 2024 (AM) – “Na začiatku ŠVO určite nikto nečakal, že naša armáda bude musieť na sebe pocítiť účinok takmer všetkej najmodernejšej výzbroje NATO – od amerických rakiet do nemeckých tankov. Nikto si tiež nevedel predstaviť, aké prekvapenia môžeme zase my predviesť protivníkovi,” napísal v denníku Komsomoľská pravda vojenský dopisovateľ Dmitrij A. Stešin. Ako teda ruská armáda a vojensko-priemyslový komplex prešli skúškou ohňom so západnou výzbrojou? Pretože takú previerku na odolnosť najväčšia slovanská armáda nezažila od konca 2. Sv. vojny.

 

“Sväté Javeliny”
Keď sa na Ukrajine objavili protitankové raketové komplexy Javelin, vyvolalo to hotovú davovú psychózu. Priam extázu. Ukrajincov najviac radovala osobitosť použitia americkej superzbrane, ktorú marketéri skoncentrovali do slov: “Vystrelil a zabudol”.
Pohodlné! To je to, čo znamená západná technika! Ukrajinské deti začali dostávať mená Javelin (ako svojho času jedna naša menšina pomenúvala svoje deti podľa Winnetoa, Sandokana…), aj keď mútri ľudia upozorňovali: “Predstavte si o desať rokov tvár chlapca s menom Javelin”…

 

Táto psychóza sa však skončila omnoho skôr. Už v roku 2023 sa prestali na Jeveliny modliť, tento cudzí výraz vôbec zmizol z komunikácie. Aj keď za rok 2022 dostala Ukrajina 8500 týchto komplexov. Ruskí vojaci ich nachádzali na hromadách (najčastejšie už odpálené) v dobytých osadách a lesných pásoch. Dnes už na fronte nie sú, “téma sa vyčerpala sama”.
Prečo? Neradi o tom hovoria nielen Ukrajinci, ale aj Američania. Po prvé, ako sľuboval Biden – “Desať Javelinov na jeden ruský tank, bolo príliš drahé pri cene 1,4 milióna USD za komplet so šiestimi raketami a odpaľovacím zariadením. Po druhé, denne bolo v priemere spálených 500 rakiet, no tento počet ani zďaleka nezodpovedal počtu zničených cieľov. USA sú pritom schopné produkovať 2100 Javelinov za rok, čiže kvôli Ukrajine si nikto neželal vyprázdniť americké zásoby. A tak prišlo rozhodnutie – dosť bolo!

 

Najdôležitejším však bolo, že sa objavil problém v použití Javelinov v bojových podmienkach. Ukázalo sa totiž, že samonavádzací systém (infračervená hlavica, nachádzajúca cieľ podľa ním vylučovaného tepla) sa ochladzuje tekutým dusíkom od 40 sekúnd do 1,5 minúty a v horúčavách ešte dlhšie.

 

Javeliny tiež nemajú rady mestskú zástavbu (visiace drôty, pootvárané okná, trčiacu armatúru…). Na opevnené postavenia, pevnôstky… sa Javelin tiež nehodí, ich teplota sa rovná teplote okolia a tak ich Javelin nevidí. Tento americký PTRK tiež nemá rád, ak je skladovaný vo vlhkých pivniciach, zameriavače sa pri prenášaní rozštelúvajú, návod na obsluhu má 258 strán… Skrátka Ukrajine už ostali len chlapci s menom Javelin.

 

Krivé “Chiméry”
Americký raketový komplex HIMARS sa na Ukrajine zjavil v lete 2022 a stal sa pre Rusov veľmi nepríjemným prekvapením. Dizajnovo sa len málo čím líšil od ruských Gradov, Smerčej, Uraganov. To len presnosť “Chimerov” bola úplne iná.
“Na vlastné oči som sa presvedčil,” spomína D. Stešin, že “na ugledarskom smere dve rakety HIMARS zničili podzemné útočisko v pivnici dvojposchodového domu – druhá raketa vošla presne do otvoru v betóne, ktorý urobila prvá. Hoci paľba sa viedla zo vzdialenosti minimálne 20 km…

 

“Chiméry” vtedy ničili v našom tyle sklady, parky s technikou… Bojovali sme s týmto nešťastím maskovaním sa, rozptyľovaním, mlčiacim rádiovým a telefonickým režimom… Áno, pomáhalo to, no nie vždy. Front čakal na radikálne riešenie. A dočkal sa ho!”
Prvé ruské vynulovanie HIMARS-ov sa udialo v bitke o Arťomovsk (Bachmut). V oblasti prestala fungovať navigácia – GPS prestal vidieť družice.

 

“Osobne som sa s tým stretol,” uvádza Stešin, “keď som zablúdil na frontových cestách pri Soledare. Šipka navigátora sa prestala pohybovať na mape, objavil sa nápis “Vyhľadávam družice…” a tak to bolo na desiatky kilometrov trasy!
Lenže utlmiť satelity bolo len polovičkou rozhodnutia. Naši sa naučili nahrádzať HIMARS-om ich pravú sieť falošnou, pôsobiac na konkrétne ciele a nie “na všetko živé v okolí”.

 

Sám som mal možnosť vidieť to. Jeden z objektov v Doneckej oblasti obstreľovali HIMARS-ami 5-krát a zakaždým si rakety “ľahli” na križovatku ciest, “mysliac si”, že zasiahli cieľ. Bola z toho naozaj veľká jama v asfalte.
Žiaľ, s ďalším navádzacím systémom “Chimérov” – inerčným, to naši zatiaľ nevyriešili. Niečo však vymyslia, určite, o tom niet pochýb.”

 

 

Zblúdilý Excalibur
Zaujímavé je, že spolu s “Chimérami” stratila vychvaľovanú presnosť aj strela Excalibur. Má tiež zabudovaný navádzací GPS systém a je považovaná za najmodernejší americký projektil. V počiatočnej etape ŠVO bola jej presnosť, Washington Post to uvádza podľa ukrajinských zdrojov, 55-percentná. Lenže ruský REB ju dokázal k jeseni 2023 znížiť na 6 %. Pritom jeden Excalibur stojí 100 tisíc USD. Čiže jeden presný dopad začal stáť 1,9 milióna USD. Aj preto sa projektily Excalibur už na Ukrajine nepoužívajú. List Washington Post k tomu uviedol, že ostatky tejto munície odviezli so smútkom do Poľska.

 

Poníženie Leopardov
V lete 2023 Západ a OSU stavali na masovom nasadení obrnenej techniky. Na nemeckých tankoch plánovali dôjsť do Krymu a “zatlačiť Moskaľov do Azovského mora”. Verejne sa vyhlasovalo, že “že Rusi sa rozutekajú už pri pohľade na nemecké mačky”. Už sa nikdy nedozvieme s čím boli spájané tieto fantasmagórie. Faktom však bolo, že Rusi boli na príchod obrnencov NATO pripravení.
“Ešte v marci 2023, len čo sa začalo hovoriť o dodávkach ťažkej obrnenej techniky NATO do zóny ŠVO, zhováral som sa s tankistami nášho práporu “Avgust”. Na nich však reči o Leopardoch nijako nepôsobili. Ba naopak, hneď pomenovali problémy, ktoré ich budú čakať – s opravami, s deficitom náhradných dielcov a kádrov, so slabou priechodivosťou terénom kvôli ich hmotnosti,” hovorí Stešin. No a o slabinách nemeckých mašín sa vyjadrili takto: “Aké tam slabé miesta, páľ im do pásov a nepomýliš sa”!

 

“Tak aj bolo. Prvé Leopardy, ktoré zhynuli v záporožských stepiach, sa povyzúvali na mínach a boli dorazené delostrelectvom. Krach bol hrozitánsky – za prvé tri dni ukrajinského útoku bolo zničených 12 Leopardov a 15 amerických Bradley.
Ako sa hovorí, “porážka je vždy sirota”. Zahanbení Nemci chceli zaprieť svoj neúspech tým, že navrhovali nazývať Leopardy ukrajinskými. Veď, naozaj ich odovzdali OSU! Čiže Nemci tu boli v póze “ja nič, ja muzikant”. Tento detský chyták však nevyšiel: akcie spoločnosti Rheinmetall krachli a masové dodávky nemeckých obrnencov potichu zrušili,” tvrdí dopisovateľ Stešin a pokračuje.

 

“1. novembra 2023 sa udialo ešte jedno prekvapenie – naši za týždeň zničili 8 Leopardov – celú tankovú rotu. Posledný bol strelený doslova pred pár týždňami.” Pri likvidácii “nemeckých mačiek” sa nedeje nič fantastické. Ako poznamenali západní experti, “Rusi ich likvidujú pomocou mín, PTRK Kornet a nových protitankových rakiet Vichr-1, odpaľovaných z helikoptér. Neskôr boli k týmto protitankovým “liečivám” priradené ešte aj drony. Samozrejme, využivali sme aj “tajnú superzbraň” – čo je historická nenávisť k nemeckým tankom s bielymi krížmi na našej zemi,” zdôraznil Stešin.

 

Čo ty na to, Musk?
Celý systém riadenia OSU, spojenie so štábmi NATO, získavanie spravodajských údajov v reálnom čase, je zviazaný s americkým systémom družicového spojenia Elona Muska Starlink. V prvý rok ŠVO dostali OSU 30 tisíc terminálov tohto systému a toto nezraniteľné spojenie sa stalo skutočným bolehlavom. Osobitne, keď pomocou Starlink začali pracovať ukrajinskí operátori dronov. „Naši špecialisti potrebovali rok, aby sa naučili hlušiť toto spojenie – prvé správy o jeho zlyhaní sa začali objavovať v roku 2023. Potom nastúpila „bitka o Avdejevku“ a OSU začali mať prvé problémy so spojením. Obrancovia Avdejevky boli nútení prejst na mobilné telefóny a po starom vysielať pešich spojárov.

 

Naši špecialisti aj tak neprezradili svoj spôsob blokácie Starlink. Vie sa len, že v apríli sa na výšinách pri Avdejevke objavili nejaké zariadenia, ktoré zrušili spojenie na 12 štvorcových kilometroch.“
„Lenže toto bol len tréning. Poriadne Starlink pridusili 10. mája 2024 v deň útoku našich vojsk na Charkovskom smere. Stovky prieskumných dronov „nezbadali“ tento útok. Zároveň sa ukrajinským zákopom stratilo spojenie so štábmi. Ako to bolo urobené, nech zostane tajomstvom čo možno najdlhšie.

 

Prinútené pristátie Bayraktara
Turecký útočne-prieskumný dron Bayraktar-TV2 sa mediálne rozozvučal počas vojny o Karabach v roku 2021. Na Ukrajine to pochopili, že vo svete sa opäť zrodila „superzbraň“ a preto je treba čo najrýchlejšie ju získať. Povedané-urobené: OSU nielenže dostali tieto vtáčiky, ba chystali sa ich skladať aj vo svojej fabrike na Ukrajine. Banderovci zložili o Byraktare dokonca pesničku a niektorí sa vrhli dávať svojim deťom nové meno. Zdalo sa, že to môže dopadnúť len dobre.

 

Problémy Bayraktarov sa začali hneď v prvých hodinách ŠVO. Oficiálne ich bolo za prvé štyri dni zostrelených 9. A keď si uvedomíme, že vtedy ich mala Ukrajina 50, tak zásah to bol vskutku citlivý.
Potom sa Bayraktary neobjavili na fronte dva týždne, niečo sa žiadalo od konštruktérov. Tí sa tvárili, že čosi zmenili a ku koncu roku 2022 ruská PVO prinútila pristáť už okolo sto Bayraktarov. Odvtedy sa už na fronte neobjavili.
„Ukázalo sa, že tento veľký a neponáhľajúci sa dron naša PVO perfekne vidí a že je zostreľovaný prvou raketou. Slovo Bayraktar sa už viac nespomínalo, zostali po ňom len nešťastné ukrajinské deti so zvláštnymi menami,“ hovorí Stešin.

 

 

„Zmúdrená“ Cár-bomba
Naše bomby s tzv. riadeným modulom plachtenia a korekcie sa stali skutočným hitom ŠVO. Je to systém, ktorý sa dá bez preháňania radiť medzi superzbrane – jednoduchý, lacný, zabijackej sily a presnosti. Lenže nebolo to vždy tak.
V apríli 2022 som spolu s údernými jednotkami „Vostoka“ ležal v chodbe budovy č. 20 na okraji fabriky Azovstaľ. Ležal som tam a modlil sa. Pri každej detonácii bomby sa stena poprehýbala a zvlnila. Hovoril som si pre seba. „Drahí letci, len sa nepomýľte!“
Bomby kládli asi o 300 metrov vedľa v snahe vybiť Azovcov zo susednej dielne. Bomby boli voľne padajúce, Azovci mali dostatok Stingerov. Preto sa naši letci dali pochopiť, bomby vrhali z diaľky, aby nevošli do zóny dosahu Stingerov.
Práve podľa výsledkov útoku na kombinátu Azovstaľ moduly plachtenia a korekcie bômb, skonštruované ešte v roku 2003, vytiahli z košov a oživili. Ukázalo sa, že tento modul je lacný a montuje sa len niekoľko hodín na akúkoľvek hlúpu liatinovú bombu o hmotnosti 165 až 1500 kg. Teraz sa zmúdrená bomba oddeľuje od lietadla desiatky kilometrov od cieľa a ďalej naň plachtí sama. Presnosť dopadu – niekoľko metrov.

 

Úžitkom múdrej liatiny sa stalo dobytie avdejevského Koksochemického závodu, kde leteckí prieskumníci s kopterami fungovali spolu s „veľkým letectvom“, zničiac za niekoľko týždňov všetky body odporu vo fabrike. Moji priatelia, navádzači, potom lozili po fabrike, aby videli výsledky svojej práce. Tieto údaje sú utajené, no spokojné tváre chlapcov hovorili samé za seba.

 

Náhly „Vichr“
V júni 2023 OSU po prvýkrát masovo nasadili obrnenú techniku NATO na úzkom úseku frontu. Plánovalo sa preraziť front, vojsť do prielomu so zálohami a ako sa vyhrážalo velenie OSU s poradcami zo Západu, „zhodiť Moskaľov do Azovského mora“.
Prekvapením pre nich sa stal protitankový komplex Vichr, nikoho príliš nezaujímajúci až do tej chvíle.
Náš VPK vozil Vichr od 90-tych rokov po všetkých možných zbrojárskych výstavách, no kupujúci sa naň nepostavili do radu. Aj keď sa bolo na čo pozerať. Napr. na laserový navádzací systém, na nadzvukovú rýchlosť strely, na 12 km dosah, na prieraznosť homogénnej ocele o hrúbke 1,2 metra… na strelu, ktorá prekoná aj dynamickú ochranu tankov…
No a nastúpilo leto 2023. Len čo sa protivníkove obrnence pohli na prielom, vylietali naše helikoptéry Ka-52 s raketami Vichr a ničili ciele. Podľa slov veliteľa 58. armády „na jeden raz dva vrtuľníky zničili od päť do sedem obrnencov protivníka“.
Podľa konštruktéra Vichrov, predstaviteľa koncernu Kalašnikov, „rakety predviedli efektívnosť zísahu a ničenia blížiacu sa k 0,9. Povedané civilným jazykom jeden odpálený Vichr sa rovná jeden zničený Leopard alebo iný obrnenec.
Mimochodom, zahraničné objednávky na Vichr sa už objavili. Svet totiž pozerá a vníma ŠVO s poznámkovým zošitom v rukách.

 

Operácia Lancet
Útočný dron Lancet bol prvýkrát verejne predvedený v roku 2019 a o rok bol prijatý do výzbroje. No a v roku 2021 bol nasadený proti bojovníkom v sýrskom Idlibe. Motor má elektrický, dosahuje rýchlosť 300 km/hod. Hlavnou odlišnosťou od západných analógií je, že Lancet nepotrebuje družicovú navigáciu. Vo vzduchu môže manévrovať do 30 minút, vyhýbať sa PVO. Vychádzanie zo zóny zásahu a opätovne sa do nej navracanie, je hlavná odlišnosť tohto dronu od rakiet. Lancety štartujú pomocou prenosného katapultu, možno ho štartovať aj z korby nákladiaka. Lancet funguje na výbušno-trhacom princípe, ak však narazí do obrnenca vzniká kumulatívny efekt – pancier bude prepálený. Západní experti sa vyplašili, keď zistili, že nasadenie Lancetov je masové, a venovali mu stovky článkov: no a to je dôležitý príznak toho, že Lancet sa vydaril.

 

Na jeseň 2023, pri analýze krachu útoku Ukrajiny, analytici USA písali: „Lancety zničili okolo 200 kusov techniky OSU, a počet poškodených mašín sa nedá zrátať. 15 % všetkých cieľov sú ukrajinské PVO komplexy, čo zabezpečilo Rusku vzdušnú prevahu.“
Najväčší šok na Západe vyvolalo zničenie Lancetom ukrajinského stíhača MiG-29 v septembri 2023. Až také prekvapenie Západ naozaj nečakal.

 

Hrôza z neba
Oni môžu priletieť v ktoromkoľvek momente, ani betónový bunker im nie je prekážkou. ŠVO preukázalo schopnosti ruských rakiet. Ako prvé sa predstavili krídlaté Kalibre, ktoré sa osvedčili už na Blízkom východe. Spomeňme si, akí boli vtedy mnohí prekvapení keď útok prišiel z Kaspického mora a trafil sa presne v Sýrii! Oficiálne sa hovorí o dosahu 2000 km a potichu aj o väčšom, no o tom sa mlčí.

 

V týchto časoch budú Kalibre nulovať letiská OSU pripravené na prílet stíhačov F-16. Ak budú mať základne v Rumunsku, či v Poľsku, ani to ich pred Kalibrami neochráni. Nehovoriac to, že od hyperzvukového Kinžalu ich neochráni ani betón. Kinžaly mali debut 18. 3. 2022 v Ivano-Frankovskej oblasti, kde bol zničený podzemný sklad leteckých bômb. Vybudovaný bol ešte v časoch ZSSR s predurčením skladovania jadrových zbraní. Dodajme, že bol považovaný za jeden z najchránenejších. The American Conservative vtedy napísali, že „Rusko dokázalo skonštruovať zbraň, prevyšujúcu americký arzenál, čo je katastrofálnym krachom pre Západ“.

 

Kinžaly pracujú po úkrytoch protivníka a čas od času ich nahradia zložitejšie Cirkony. Ďalším „hitom ŠVO“ sú ďalekonosné rakety Ch-22, skonštruované ešte v časoch ZSSR, ako protilodné. Keďže ukrajinského loďstva už niet, rakety sa používajú aj na pozemné ciele, pričom niekoľkokrát týždenne. Ich hrozienkom na torte je rýchlosť. Ch-22 dosiahne 3600 km/hod., čo znamená, že dnešná ukrajinská PVO ju nezastaví.

 

Učíme sa reálne víťaziť!
Veď okrem Lancetov máme aj Gerane, Orlany, Tachiony, Elerony a Forposty – celú plejádu dronov. Aj ľudové drony Upyr, skonštruované amatérmi, sú už v sériovej výrobe. Je tu aj unikátny plameňometný systém Solncepjok, ktorý je úplnou hrozbou pre nepriateľa, no aj tak ho stále zdokonaľujeme. Hlavne aby mal väčší dosah. Helikoptéry KA-52 a Mi-28 sú perfekné už samé osebe. No a vďaka Vichrom a Izdeliam 305 je ich úspech od leta 2023 vskutku prenikavý. Najdôležitejšie na ruskom obrannom komplexe je to, že je rozbehnutý a už sa nezastaví až do víťazného konca. A že v niečom sme sa ešte do NATO nedotiahli? Sme si toho vedomí a pracujeme na tom. Výsledkom všetkého úsilia bude, že Rusko sformuje najsilnejšiu supermodernú a v bojoch ostrieľanú armádu sveta.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ako sa Rusi naučili oslepovať HIMARSy, sformovali armádu dronov, oklamali Starlink a otestovali Cár-bombu appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie