Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako sa zbaviť červov z čerešní? Urobte to a nepozvaní hostia rýchlo uniknú

14.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz). Sezóna čerešní je v plnom prúde a mnoho ľudí si kladie otázku – čo robiť, aby sa čerešne nezačervovali? Našťastie, na tento typ opatrení nie je nikdy neskoro. Pozrite sa, kedy sa do čerešní dostávajú červy a ako tomu môžete zabrániť. Ako sa zbaviť červov z čerešní?Foto: […]
Menej ako 1 min. min.

14.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz).

Sezóna čerešní je v plnom prúde a mnoho ľudí si kladie otázku – čo robiť, aby sa čerešne nezačervovali? Našťastie, na tento typ opatrení nie je nikdy neskoro. Pozrite sa, kedy sa do čerešní dostávajú červy a ako tomu môžete zabrániť.

Ako sa zbaviť červov z čerešní?
Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz

Čerešne sú jednou z letných pochúťok. Mnoho ľudí sa teší na obdobie, keď si ich môžu vychutnať. Znalci sladkokyslých chutí však musia počítať s nepríjemným aspektom, ktorý je vlastný mnohým druhom ovocia. V niektorých z nich často žijú červy. Dá sa s tým niečo robiť? Samozrejme, že môžete. Poskytneme vám niekoľko tipov, ako sa s neželanými návštevníkmi vysporiadať.

Kedy sa do čerešní dostávajú červy? Takto funguje vrtivka čerešňová

Hoci sezóna čerešní sa začína v júni, červy nezaháľajú a začínajú navštevovať plody už v máji. Larvy kladú vajíčka v ranom štádiu rastu plodov, aby nezmeškali najlepšiu časť, dozrievanie. Ak sa chcete vyhnúť prítomnosti lariev, je vhodné rozhodnúť sa pre pestovanie odrôd, ktoré sa urodia skôr, ako sa začnú nasťahovať larvy, a to budú:

čerešňa skorá Burlat – na zrelých plodoch si môžete pochutnať už začiatkom júna

čerešňa skorá Rivan – plody dozrievajú koncom mája, začiatkom júna

Ak však vlastníte iné odrody, tu sú ďalšie spôsoby, ktoré vám pomôžu v boji proti chrobákom.

Aby ste predišli prítomnosti lariev, vyberte si odrodu Burlat alebo Rivan.
Foto: shutterstock/barmalini

Čím postriekať čerešne, aby v nich neboli červíky? Možno použiť aj iný roztok

Na zabránenie kladenia vajíčok larvami je dobré vybaviť sa sprejom z obchodu, ktorý by sa mal používať profylakticky. S týmto ošetrením je najlepšie začať na začiatku kvitnutia a vykonávať ho trikrát za dva týždne. Ak však nie ste priaznivcom tohto typu riešenia, môžete sa uchýliť aj k prirodzenejšej metóde, ktorou je obloženie substrátu netkanou textíliou. Tkanina zabráni vniknutiu hmyzu do plodov. Týmto spôsobom získate úrodu bez červivosti. V prípade, že ste zakročili neskoro a v okolí ste spozorovali choré jedince, mali by ste ich okamžite odstrániť. Nenechávajte tie, ktoré spadli na zem – všetky bez výnimky by sa mali zlikvidovať. Po vynaložení všetkého úsilia na zabránenie infekcii je čas na zber. Predtým, ako si pochutnáte na červených guľôčkach, je tu však ešte jeden trik, aby ste sa uistili, že vás vo vnútri nečaká žiadne prekvapenie.

Ako sa zbaviť chrobákov z čerešní? Jednoduchá a účinná metóda. Čo ak zjete čerešne s červami?

Ak máte dostatok čerešní, ktoré boli zo stromu odtrhnuté napriek tomu, že neboli postriekané, oplatí sa ich umyť. Namáčanie plodov vo vode po dobu 30 minút, ktoré môže niekedy trvať až hodinu, zabezpečí, že sa v nich nenachádzajú červy. Po takomto dlhom pobyte v miske sa larvy, ktoré mohli byť vo vnútri, začnú vylučovať. Toto je posledný proces pred konzumáciou ovocia. Treba poznamenať, že konzumácia lariev vo vnútri čerešne nemá žiadny negatívny vplyv na vaše zdravie. Je však pochopiteľné, že nie každý je schopný tolerovať ich prítomnosť a radšej sa ich zbaví.

Pred konzumáciu namočte čerešne do vody aspoň na 30 minút.
Foto: shutterstock/begun1983

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedy postriekať čerešňu proti červíkom? Starý otec sa vždy držal tohto dátumu. Škodcovia v hrôze utekali

Čerešňa prinesie ovocie. V tomto čase vykonajte ošetrenie

The post Ako sa zbaviť červov z čerešní? Urobte to a nepozvaní hostia rýchlo uniknú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie