Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako sa zbaviť mravcov v zeleninovej záhrade? Prírodné prostriedky

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ARUN MANGAL). Mravce v záhrade nám vôbec neškodia. Zvyčajne pôsobia ako čističi záhrady, pretože odstraňujú organický odpad zo záhonov a pozitívne pôsobia na pôdu. Problém však nastáva, keď sa ich počet v záhrade nebezpečne zvýši. Vtedy sa musí začať boj proti nim. Prečítajte si najlepšie prírodné spôsoby, ako sa […]
Menej ako 1 min. min.

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ARUN MANGAL).

Mravce v záhrade nám vôbec neškodia. Zvyčajne pôsobia ako čističi záhrady, pretože odstraňujú organický odpad zo záhonov a pozitívne pôsobia na pôdu. Problém však nastáva, keď sa ich počet v záhrade nebezpečne zvýši. Vtedy sa musí začať boj proti nim. Prečítajte si najlepšie prírodné spôsoby, ako sa zbaviť mravcov v záhrade. Možno zistíte, že je to jednoduchšie, ako si myslíte.

Ako sa zbaviť mravcov? Začnite tým, že nájdete mravenisko
Foto: shutterstock/ARUN MANGAL

Mravce v záhrade nie sú vždy problém. Zistite, kedy sa oplatí začať s nimi bojovať. Stačí, ak si dáte pozor na niekoľko príznakov.

Oplatí sa zbaviť mravcov v zeleninovej záhrade?

Keď sa vonku začne otepľovať, môžete si v záhrade všimnúť zvýšený počet mravcov. Mravce sa zvyčajne považujú za užitočné tvory. Sú zodpovedné za šírenie semien, čím pomáhajú určitým rastlinným druhom rozmnožovať sa. Okrem toho čistia pôdu od organického odpadu, čím zlepšujú jej vlastnosti. Tunely, ktoré vytvárajú, môžu prevzdušňovať pôdu. Zabíjaním húseníc a lariev hmyzu chránia záhradné mravce vašu záhradu pred nadmerným počtom tvorov, ktorí ničia vaše rastliny.

Problém nastáva, keď si ich začnete všímať príliš veľa. Jedným z príznakov, že mravcov je príliš veľa, je vysychajúca pôda, horšie rastúca tráva a sadenice, ktoré sa nedajú zakoreniť. Znakom toho, že mravce predstavujú problém, je aj častý výskyt vošiek. Mravce živia týchto škodcov a iný hmyz, ktorý vylučuje medovicu. Navyše odrádzajú prirodzených nepriateľov škodcov, ako sú napríklad lienky. Keď sa kolónia vošiek začne príliš rozmnožovať, mravce im poskytnú viac priestoru tým, že ich premiestnia na iné rastliny v záhrade. Preto sa oplatí mravce kontrolovať, ak je ich príliš veľa.

Stojí za to zistiť trasy, ktorými sa škodcovia pohybujú. Tu budú najlepšie fungovať prírodné prostriedky.
Foto: shutterstock/RHJPhtotos

Ako vyhubiť mravce v zeleninovej záhrade?

Mravenisko, aj malé, môže v záhrade predstavovať veľký problém. Pod ním sa nachádza dômyselná sieť chodieb, ktorá má negatívny vplyv na stav pôdy a koreňový systém okolitých rastlín.

Prvým krokom k vyhubeniu mravcov vo vašej záhrade by malo byť nájdenie mraveniska. Vyriešenie zdroja problému vám uľahčí zbaviť sa škodcov zo záhrady. V tomto prípade môžete použiť chemické prípravky dostupné v záhradkárskych predajniach alebo prírodné prostriedky, ktoré si ľahko pripravíte doma.

V zeleninových záhradách môže byť vyhubenie mravcov náročnejšie. Nechcete používať chemikálie v okolí vašich plodín, ktoré by mohli mať vplyv na vaše zdravie. Z tohto dôvodu dobre funguje korenie a prírodné produkty.

Mravce nemajú rady vôňu škorice.
Foto: shutterstock/FotoHelin

V zeleninovej záhrade môžete rozsypať škoricu, kávu alebo jedlú sódu. Mravce nemajú rady vôňu týchto produktov, a preto sa od nich budú držať ďalej.

Dobre bude fungovať aj kukuričná múka. Rozsypaná v blízkosti mravcov ich povzbudí k jedlu. Po jej zjedení mravce napuchnú a uhynú. Môžete ju rozsypať nielen v záhrade, ale aj na terase, balkóne a v dome.

Mravce sú citlivé na vôňu. Preto mnohí ľudia vysádzajú v zeleninovej záhrade bylinky, ktorých úlohou je odradiť škodcov. Medzi rastliny, ktoré mravce najviac dráždia, patria mäta, bazalka, tymián, majorán, levanduľa, vratič a rozmarín. Ich prítomnosť môže od vašich plodín odradiť nielen mravce, ale aj iných škodcov.

Ktoré prípravky proti mravcom sa hodia do zeleninovej záhrady?

K chemickým prípravkom by ste sa mali uchyľovať len v krajnom prípade. Keď zistíte, že kolónie mravcov sú veľké a dobre ukryté, nemusíte mať inú možnosť. Treba si však uvedomiť, že komerčne dostupné chemické pesticídy môžu preniknúť do plodín a mať negatívne účinky na vaše zdravie. Preto je lepšie aplikovať ich v značnej vzdialenosti od plodiny.

Jedným z najobľúbenejších prostriedkov, ktoré sa používajú na mravce v záhrade, je borax. Je to minerál, o ktorého účinkoch vedeli už vaše babičky. Zvyčajne sa používa ako čistiaci prostriedok, je to vhodný prípravok na mravce. Zmiešajte borax s cukrom a vodou v pomere 1:7:18 a postriekajte škodlivé miesta. Mravce prilákané cukrom jed ani nepocítia.

Na trhu existuje široká škála prípravkov na boj proti mravcom. Ide o kontaktné insekticídy, ktoré pôsobia na škodcov kontaktom s ich telom. Najčastejšie sú dostupné vo forme prášku alebo spreja.

Jedným z najobľúbenejších prostriedkov, ktoré sa používajú na mravce v záhrade, je borax.
Foto: shutterstock/masitta siriworakul

Častou voľbou sú aj zalievacie kvapaliny. Tie sa zvyčajne musia zriediť vo vode a potom sa nimi zalievajú miesta, kde sa mravce najčastejšie vyskytujú.

Ak sa vám však podarilo lokalizovať mravenisko, najúčinnejšie budú granule a rozptylové prípravky. Je dobré umiestniť ich okolo vchodov do hniezd a na cesty, ktoré škodcovia používajú.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Mravce ničia kvety a trávniky. Domáci postrek ich rýchlo odradí

Ako sa zbaviť mravcov z ovocných stromov? Zmiešajte s vodou a nastriekajte na kôru. Už ich neuvidíte

The post Ako sa zbaviť mravcov v zeleninovej záhrade? Prírodné prostriedky appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie