Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako šetriť vodou? Máme 7 osvedčených spôsobov, vďaka ktorým budete mať menšie účty

Naučte sa 7 spôsobov, ako šetriť vodou! Aké sú osvedčené metódy? Prečo je dôležité šetriť vodou? Ako môžeme šetriť vodou doma? Vysvetľujeme! Šetrenie vodou má mnoho výhod. V prvom rade môžeme spomenúť pozitívny vplyv na prírodné prostredie. Zníženie znečistenia riek a jazier a zníženie emisií skleníkových plynov sú prínosy, ktoré stojí za to mať na pamäti. Ako […]
Menej ako 1 min. min.

Naučte sa 7 spôsobov, ako šetriť vodou! Aké sú osvedčené metódy? Prečo je dôležité šetriť vodou? Ako môžeme šetriť vodou doma? Vysvetľujeme!

Šetrenie vodou má mnoho výhod. V prvom rade môžeme spomenúť pozitívny vplyv na prírodné prostredie. Zníženie znečistenia riek a jazier a zníženie emisií skleníkových plynov sú prínosy, ktoré stojí za to mať na pamäti. Ako šetriť vodou? Naučte sa 7 efektívnych spôsobov, ako šetriť vodou doma!

Skontrolujte všetky kohútiky

Jednou z možností, ako ušetriť vodu, je skontrolovať tesnosť všetkých kohútikov vo vašom dome či byte. Je bežné, že niektoré z nich unikajú. Môže sa to zdať triviálne – napokon, prečo by malo záležať na pár kvapkách navyše? Pravdou však je, že váš kohútik tečie celý deň, nielen keď sa naň pozeráte. Ak by ste pod každý únik umiestnili nejaké nádoby, už po niekoľkých dňoch by ste nazbierali veľké množstvo vody.

Zatvorte kohútik, keď nepotrebujete vodu

Nechávate niekedy pustenú vodu, keď ju nepotrebujete? Nemusíte ho používať, keď si čistíte zuby, umývate si vlasy alebo drhnete ruky. Vodovodný kohútik otvorte len vtedy, keď si idete opláchnuť ústa alebo opláchnuť hlavu či ruky. Toto je ďalší skvelý a obľúbený spôsob, ako šetriť vodou!

Vyberte si sprchu

Ako šetriť vodou iným spôsobom? Vzdajte sa vane a investujte do sprchy! Určite to spôsobí menšiu spotrebu vody, čo pomôže šetriť vodu. Často sa stáva, že kúpanie vo vani končí jej úplným napustením, čo vám spôsobuje mesačné alebo ročné vysoké účty. Myslite na to, že šetrenie vodou vám nebráni v používaní vane. Stačí, ak ho budete menej často napúšťať vodou alebo ho budete častejšie používať ako sprchu.

Práčku alebo umývačku riadu spustite až vtedy, keď je úplne plná

Prečo pustiť umývačku riadu alebo práčku na polovicu? Je lepšie počkať, kým tieto zariadenia už nebudú mať miesto na ďalší riad alebo oblečenie. Navyše ušetríte nielen veľké množstvo vody, ale aj elektriny! Ak nemáte umývačku riadu a umývate riad v dreze, naplňte ho najskôr vodou a zatvorte kohútik. Nemusíte to robiť pod tečúcim potokom.

Tu stojí za zmienku ešte jeden prvok. Uvedomujete si, že voda je potrebná na pohon elektrární? Čím viac ušetríte elektrinu, tým väčšia je pravdepodobnosť, že prispejete k tomu, že každý rok budete v elektrárňach vyrábať oveľa nižšie prietoky vody.

Dažďová voda, poklad pre záhradkárov

Dažďová voda je pokladom každého záhradkára. Dažďová voda vám umožní zavlažovať rastliny na jar a v lete bez toho, aby ste museli používať vodu napojenú na nehnuteľnosť. Jeho výhodou je, že obsahuje okrem iného minerály a mäkkú štruktúru, vďaka ktorej ho korene rastlín lepšie absorbujú. Ide o často využívaný spôsob šetrenia vodou nielen zarytými záhradkármi.

Použite špinavú vodu

Špinavá voda nemusí vždy vyjsť nazmar. Namiesto toho, aby ste ho vyliali do umývadla, môžete napríklad spláchnuť záchod. Menej špinavá voda je vhodná aj na umývanie podláh. Niekedy sa dá použiť aj na zalievanie rastlín. Mimochodom, stojí za zmienku, že rastliny je najlepšie polievať ráno, pretože vtedy bývajú teploty nižšie, a tak sa voda zo zeme rýchlo nevyparí. Ako šetriť vodou a ešte z nej profitovať? Presne takto!

Vyberte si jednopákovú batériu

Jednopáková batéria je skvelý spôsob, ako šetriť vodou. Umožňuje rýchlo nastaviť vhodnú teplotu. V prípade klasických dvoch ťukancov treba tejto činnosti venovať trochu viac času. Preto je lepšie investovať do oveľa pohodlnejších modelov batérií!

Vedieť šetriť vodou je veľmi dôležité z hľadiska životného prostredia okolo vás. Vyššie uvedené návrhy sa oplatí vziať k srdcu. Dúfame, že sme vás inšpirovali, ako šetriť vodou a prečo sa to oplatí robiť. Pamätajte, že každý spôsob sa počíta, aj ten najmenší z hľadiska účinkov. Každoročne šetrenie vodou prinesie želané výsledky, ktoré sa prejavia nielen na nižších účtoch, ale aj na ochrane životného prostredia.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie