Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako si vyrobiť vlastný parfém? Päť krokov k výnimočnej vôni

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oleg Gekman). Každá z nás hľadá jedinečnú a nenapodobiteľnú vôňu, ktorá by bola jej vizitkou. Niekedy je toto hľadanie naozaj dlhé, vône z drogérie sú drahé a nemusia byť úplne podľa nášho vkusu. Našťastie nie je nutné kupovať niečo, čo nám nevyhovuje. Jedinečný parfém si totiž môžete vytvoriť v […]
Menej ako 1 min. min.

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oleg Gekman).

Každá z nás hľadá jedinečnú a nenapodobiteľnú vôňu, ktorá by bola jej vizitkou. Niekedy je toto hľadanie naozaj dlhé, vône z drogérie sú drahé a nemusia byť úplne podľa nášho vkusu. Našťastie nie je nutné kupovať niečo, čo nám nevyhovuje. Jedinečný parfém si totiž môžete vytvoriť v pohodlí domova pomocou esenciálnych olejov. Ako na to?

Ako vyrobiť parfém? Svoju vlastnú vôňu si môžete ľahko vyrobiť doma.
Foto: shutterstock/Oleg Gekman

Aj keď si možno tvorbu parfému spájame s náročným a zdĺhavým procesom, ktorý si vyžaduje zložité ingrediencie, vôbec to tak nie je. Stačí si pripraviť niekoľko základných ingrediencií, správne nástroje a pustiť sa do práce. A najväčšou výhodou je, že za malé peniaze si môžete vytvoriť jedinečnú vôňu, ktorá bude vyhovovať vašim osobným preferenciám a zároveň vydrží na vašej pokožke naozaj dlho.

Základy tvorby parfémov

Hlava – vrchné tóny. Trvajú maximálne niekoľko minút, preto sa oplatí zvoliť ľahkú kvetinovú alebo citrusovú vôňu. Preto tu najlepšie fungujú tieto oleje: citrón, grapefruit, mandarínka, mäta, pomaranč alebo eukalyptus.

Srdce – stredné tóny. Tie vydržia až niekoľko hodín a považujú sa za vôňu celej kompozície. V tomto prípade sú ideálne oleje ako levanduľa, ruža, šalvia, tymián alebo rozmarín.

Základ – nízke tóny. Ide o najtrvácnejšiu a najsilnejšiu vôňu, ktorá zostáva citeľná aj po tom, čo sa éterické oleje z hlavy a srdca už vyparili. Vhodné oleje, ktoré sa dajú použiť v tejto kategórii, sú cédrové drevo, vanilka, jazmín, škorica alebo santalové drevo.

Ingrediencie potrebné na výrobu domáceho parfému

Ako si vyrobiť vlastný parfém? Päť krokov k výnimočnej vôni.
Foto: shutterstock/Alexandr Demeshkof

Ak si vyberiete tri oleje, ktoré chcete použiť na vytvorenie parfému, budete potrebovať niekoľko ďalších zložiek. Sú to:

2 polievkové lyžice nosného oleja (napr. olej z hroznových jadierok, jojobový olej, olej zo sladkých mandlí alebo kokosový olej),

6 PL vodky,

2,5 PL balenej vody,

30 kvapiek esenciálnych olejov podľa vlastného výberu (9 kvapiek pre hlavový tón, 15 kvapiek pre srdcový tón a 6 kvapiek pre základný tón)

lievik,

kávový filter,

fľaša z tmavého skla so vzduchotesným uzáverom,

fľaštička s rozprašovačom.

Recept na parfém z esenciálnych olejov

Recept na výnimočnú vôňu na báze esenciálnych olejov.
Foto: pexels.com/Mareefe

Nalejte nosný olej do sklenenej fľaše a potom pridajte esenciálne oleje podľa vlastného výberu. Nezabudnite, že je potrebné dodržať správne poradie a najprv pridať základné tóny, potom srdcové tóny a úplne nakoniec tóny hlavy.

Pridajte pripravený alkohol.

Zmes zaistite viečkom a nechajte pôsobiť 48 hodín. Stojí za to vedieť, že ak vyrábate parfém z esenciálnych olejov, čím dlhšie ich necháte spolu miešať, tým silnejšia bude vôňa. Preto sa sila parfumu môže vytvoriť až za šesť týždňov.

Po 48 hodinách skontrolujte vôňu na svojej pokožke. Ak chcete, aby bola silnejšia, vráťte sa k nej o chvíľu. Ak vám vyhovuje, pridajte vodu a potom fľaštičku asi minútu intenzívne pretrepávajte.

Pomocou filtra a lievika nalejte vôňu do fľaštičky s rozprašovačom.

Hotovo! Tu je váš nový, jedinečný parfém!

Domáca výroba parfému môže byť tiež skvelým spôsobom, ako stráviť voľný čas a objaviť novú záľubu, ako aj nápadom, ako sa kreatívnym spôsobom zabaviť s deťmi.

Treba si tiež uvedomiť, že parfémy pripravené svojpomocne z esenciálnych olejov neobsahujú syntetické zložky, ktoré môžu spôsobovať podráždenie pokožky. Okrem toho môžu mať doma vyrobené vône dlhšiu životnosť a rozhodne sú lacnejšie ako tie, ktoré sú dostupné na pultoch drogérií.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Peeling pokožky hlavy pomáha čistiť a regenerovať jej stav. Ako často by sa mal používať?

Vezmem 4-5 listov a zalejem ich vriacou vodou. Môj obľúbený odvar má nespočetné množstvo použití

The post Ako si vyrobiť vlastný parfém? Päť krokov k výnimočnej vôni appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie