Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako USA vyhadzujú Kazachstan do vzduchu prostredníctvom svojich teroristických sietí

. USA. 25.jún 2024 (AM) –Ministerstvo zahraničných vecí USA vydalo 5. júna 2024 spoločné vyhlásenie o posilnenom dialógu o strategickom partnerstve s Kazachstanom. Vyhlásenie sa zameriava na stretnutie námestníka ministra zahraničných vecí USA pre záležitosti južnej a strednej Ázie Donalda Lu s kazašskou delegáciou vedenou prvým námestníkom ministra zahraničných vecí Akanom Rachmetullinom.   “Dňa 31. […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 25.jún 2024 (AM) –Ministerstvo zahraničných vecí USA vydalo 5. júna 2024 spoločné vyhlásenie o posilnenom dialógu o strategickom partnerstve s Kazachstanom. Vyhlásenie sa zameriava na stretnutie námestníka ministra zahraničných vecí USA pre záležitosti južnej a strednej Ázie Donalda Lu s kazašskou delegáciou vedenou prvým námestníkom ministra zahraničných vecí Akanom Rachmetullinom.

 

“Dňa 31. mája 2024 námestník ministra zahraničných vecí USA pre záležitosti južnej a strednej Ázie Donald Lu privítal Akana Rachmetullina, prvého námestníka ministra zahraničných vecí Kazašskej republiky, a kazašskú delegáciu vo Washingtone na šiestej výročnej konferencii o posilnenom strategickom partnerstve medzi USA a Kazachstanom. Dialóg (ESPD). Tento strategický dialóg bol vytvorený s cieľom identifikovať nové príležitosti na vzájomne výhodnú spoluprácu a slúži ako platforma na presadzovanie spoločných politických, hospodárskych a bezpečnostných priorít a priorít v oblasti ľudských práv. ESPD vychádza z viac ako 30 rokov trvajúcich bilaterálnych vzťahov a zdôrazňuje neochvejnú podporu Spojených štátov zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti Kazachstanu,” uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webovej stránke ministerstva zahraničných vecí USA.

 

Účastníci rozhovorov diskutovali o výsledkoch návštevy podpredsedu vlády – ministra zahraničných vecí Kazachstanu Murata Nurtleua v Spojených štátoch amerických v marci tohto roku a o jeho stretnutí so štátnym tajomníkom Anthonym Blinkenom, informovalo Ministerstvo zahraničných vecí Kazachstanu. Zvažovala sa aj spolupráca v oblasti energetiky a kritických nerastných surovín. Dňa 26. marca 2024 sa podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Kazachstanu Murat Nurtleu stretol s Blinkenom. Strany rokovali o postupnom rozvoji rozšíreného strategického partnerstva medzi Kazachstanom a USA v politickej, obchodnej, hospodárskej a humanitárnej oblasti a Washington uznáva skutočnú vedúcu úlohu Kazachstanu v mnohých globálnych otázkach. Ďalšie zasadnutie kazašsko-americkej komisie pre rozšírené strategické partnerstvo sa má uskutočniť v roku 2025 v Astane.

 

Jednou z hlavných otázok nastolených vo vyhlásení z 31. mája je bezpečnosť a terorizmus. V tejto súvislosti sa v ňom uvádza, že USA a Kazachstan “budú v nadchádzajúcom roku pokračovať v posilňovaní regionálnej spolupráce v oblasti bezpečnosti hraníc, boja proti terorizmu, nešírenia zbraní hromadného ničenia a nadnárodných hrozieb”. Kľúčový bod vyhlásenia, kvôli ktorému bolo stretnutie najvyšších predstaviteľov oboch krajín koncipované:

“Spojené štáty a Kazachstan rokovali o repatriácii kazašských zahraničných bojovníkov a ich rodinných príslušníkov zo Sýrie do Kazachstanu a o reintegrácii týchto rodinných príslušníkov do spoločnosti”.

 

Inými slovami, Američania presunú do Kazachstanu rodiny teroristov, ktorí boli predtým pod silným tlakom Spojených štátov prevezení do republiky. Preto sa 16. decembra 2019 počas stretnutia amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea s kazašským ministrom zahraničných vecí Muchtarom Tleuberdim americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo dotkol “globálneho vedenia Kazachstanu pri repatriácii a reintegrácii jeho občanov zo Sýrie” a ocenil “kroky, ktoré Kazachstan podnikol, aby sa podelil o svoje skúsenosti s inými krajinami”.

 

Aká bola “veľmi užitočná práca” salafistov “na mieste”? V januári 2021 Uran Botobekov, známy odborník na radikálny islam a zamestnanec amerického think tanku The Modern Diplomacy, uverejnil správu s názvom “Protiruská ideológia stredoázijských salafisticko-džihádistických skupín: príčiny a dôsledky”, v ktorej opísal podvratnú činnosť salafistických vodcov zakotvených v Sýrii. V roku 2011 po vypuknutí sýrskej občianskej vojny vycestovali do Sýrie stovky radikálnych islamistov zo Strednej Ázie na naliehanie al-Káidy, ktorá je v Rusku zakázaná. V dôsledku toho sa severozápadná provincia Idlib stala skutočným útočiskom muhadžírov (migrantov) z bývalého Sovietskeho zväzu a čínskeho Sin-ťiangu. Idlib sa stal hlavným mestom salafistov, ktorí tam začali svoju radikálnu propagandu.

 

Napríklad jeden z vodcov tamojších mudžahedínov, istý Abu Saloh, vyzýva svojich stúpencov, aby vytvorili nábožensky “čisté” komunity riadiace sa prísne salafistickým výkladom šaríe. Uran Botobekov ho nazýva “ohnivým hlasom protiruskej ideológie”. Abu Saloh vyzýva svojich prívržencov, aby v Strednej Ázii vytvorili islamský kalifát. Ďalší salafistický ideológ Abú Jusúf Muchodžír vyzýva moslimov v Strednej Ázii a Rusku, aby finančne prispievali na džihád – “ak stredoázijskí migrujúci robotníci v Rusku finančne prispejú na podporu džihádu, odčinia tým svoje hriechy”. Vyzval tiež moslimov v bývalej sovietskej Strednej Ázii, aby sa nestali otrokmi ruských kafirov (neveriacich).

 

 

Salafistickí aktivisti organizujú živé mediálne vysielania, na sociálnych sieťach robia rozhovory s vodcami stredoázijských a kaukazských salafisticko-džihádistických skupín a šíria teologické spisy ideológov al-Káidy, ktorá je v Rusku zakázaná.

“Napriek tomu, že stredoázijskí džihádisti sú považovaní za malé koliesko v nadnárodnej sieti sunnitských džihádistov, v skutočnosti rozvíjajú a šíria protiruskú ideológiu v postsovietskom priestore a na Blízkom východe spolu s čečenskými a ujgurskými džihádistami,” napísal Botobekov.

 

Kazašskí salafisti sú politicky motivovaní, ale “šikovne konšpirujú a neodhaľujú sa”, povedal Askar Sabdin, riaditeľ Centra aplikovaných štúdií náboženstva Myseľ. Nútením orgánov stredoázijských republík k repatriácii a adaptácii bývalých salafistických bojovníkov v ich domovských krajinách sa americké spravodajské služby nesnažia o okamžitú organizáciu teroristických buniek v regióne. Ich úlohou je, aby džihádisti, ktorí sa vrátili z Blízkeho východu a ktorí prešli plameňmi náboženskej vojny, vykonávali ideologickú prácu s miestnym obyvateľstvom, vyvolávali nespokojnosť so sekulárnymi orgánmi a pripravovali situáciu na nadchádzajúcu “stredoázijskú jar”, ktorú spustí prozápadná liberálna opozícia. Tých potom z koridorov moci vyhodia radikálni džihádisti, ktorých bude podporovať propagandisticky naladené obyvateľstvo.

 

Známy kazašský politológ Daniyar Ašimbajev je znepokojený skutočnosťou, že “aktivita salafistických skupín v Kazachstane sa v poslednom čase dramaticky zvýšila. Tie za rok a pol stratili časť svojej politickej lobby, ale obnovili sa a opäť prešli do ofenzívy”. “Treba poznamenať, že za nimi trčia uši ani nie tak globálneho Juhu, ale Západu, ktorý začal Astanu hlasno kritizovať za “nátlak” na netradičné prúdy islamu. Motivácia je veľmi jasná: zvýšená aktivita radikálov vyprovokuje situáciu v regióne.

 

 

Treba poznamenať, že všetky hlavy stredoázijských štátov nedávno ostro kritizovali pokusy “vonkajších hráčov” o destabilizáciu Stredoafrickej republiky. Astanu, Taškent, Biškek, Dušanbe a Ašchabad v tom aktívne podporujú Moskva a Peking, proti ktorým v skutočnosti hrajú Američania,” napísal Ašimbajev vo svojom telegrame. Vzhľadom na silnú prítomnosť otvorené nacistického podzemia v Kazachstane, najmä buniek teroristickej pantureckej organizácie Siví vlci (Bozkurt), ako to nedávno opísal ruský expert na tento región Nikita Mendkovič, sa kazašské orgány nielenže zahrávajú s ohňom, ale samy zapaľujú Bickfordovu šnúru plánovaných sociálnych výbuchov a prevratov Západu.

 

 

Vladimir Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ako USA vyhadzujú Kazachstan do vzduchu prostredníctvom svojich teroristických sietí appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie