Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako užívať horčík? Prečo ho kombinovať s draslíkom?

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova). Draslík a horčík sú dva minerály potrebné pre správne fungovanie vášho tela, majú schopnosť vzájomnej synergie. Ich spoločné pôsobenie priaznivo vplýva najmä na reguláciu krvného tlaku. Aké sú výhody užívania horčíka s draslíkom a prečo je ich kombinácia pre vaše zdravie taká prospešná? Ako užívať horčík? Ktoré […]
Menej ako 1 min. min.

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova).

Draslík a horčík sú dva minerály potrebné pre správne fungovanie vášho tela, majú schopnosť vzájomnej synergie. Ich spoločné pôsobenie priaznivo vplýva najmä na reguláciu krvného tlaku. Aké sú výhody užívania horčíka s draslíkom a prečo je ich kombinácia pre vaše zdravie taká prospešná?

Ako užívať horčík? Ktoré potraviny obsahujú najviac horčíka?
Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova

Horčík a draslík sú základné minerály pre udržanie zdravia vášho tela. Ich kombinácia podporuje kontrolu krvného tlaku a hladiny glukózy. Nedostatok týchto minerálov môže viesť k mnohým ochoreniam, napríklad k hypertenzii. Užívanie doplnkov s horčíkom a draslíkom môže zvýšiť účinnosť oboch látok.

Horčík zohráva kľúčovú úlohu pri svalovej a nervovej signalizácii, tvorbe kostí a kontrole hladiny glukózy a krvného tlaku. Draslík je zasa nevyhnutný pre svalové kontrakcie, srdcový rytmus a rovnováhu tekutín. Tieto minerály spoločne zohrávajú dôležitú úlohu pri kontrole krvného tlaku a hladiny glukózy v krvi.

Hoci vo väčšine prípadov je užívanie horčíka s draslíkom bezpečné, môžu sa vyskytnúť určité riziká. Niektoré lieky alebo iné doplnky môžu ovplyvniť vstrebávanie horčíka alebo naopak. V prípade draslíka existuje riziko vzniku príliš vysokej koncentrácie draslíka v krvi, tzv. hyperkaliémie.

Nadmerné množstvo doplnkov

V prípade horčíka, ak sa užíva v extrémne vysokých dávkach (viac ako 5 000 mg denne), môže spôsobiť závažné príznaky, ako je svalová slabosť, ťažkosti s dýchaním, nízky krvný tlak a vracanie. V extrémnych prípadoch môže horčík dokonca viesť k problémom so srdcovým rytmom, ktoré môžu byť smrteľné. V prípade draslíka, ak sa hladina draslíka v krvi veľmi zvýši a obličky nie sú schopné ju účinne znížiť, môže dôjsť k hyperkaliémii, ktorá zasa môže viesť k dýchavičnosti a niekedy k život ohrozujúcim problémom so srdcovým rytmom.

Horčík a draslík sú dostupné vo forme doplnkov, ako samostatné prípravky alebo ako kombinované produkty. Ak je však vaším cieľom zabezpečiť dostatočný prísun horčíka s draslíkom, najlepšie je zamerať sa na prírodné zdroje.

Mandle obsahujú extrémne vysoké množstvo horčíka a látky, ktoré pozitívne pôsobia na zdravie nervového systému a mozgu.
Foto: shutterstock/Yulia Furman

Medzi potraviny s vyšším obsahom horčíka patria tekvicové semienka, chia semienka, mandle, špenát, kešu oriešky, arašidy, drvené obilniny, sójové mlieko, čierna fazuľa, arašidové maslo, zemiaky, hnedá ryža, jogurt. Medzi potraviny s vyšším obsahom draslíka patria sušené marhule, šošovica, tekvica, sušené slivky, hrozienka, pečené zemiaky, obyčajná fazuľa, pomarančový džús, sója, banány, mlieko, špenát, kuracie mäso, jogurt, losos, hovädzie mäso, melasa.

Ryby sú skvelým zdrojom draslíka, najmä losos, tuniak a makrela. Všetky obsahujú viac ako 350 mg draslíka na 100 g.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Siahnete po ďalšej káve? Môže to byť jeden z príznakov nedostatku horčíka

Majú viac draslíka ako paradajky a banány. Jedzte s ohľadom na svoje srdce

The post Ako užívať horčík? Prečo ho kombinovať s draslíkom? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie