Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako využiť zvyšok zemiakov do jedla, ktoré moje deti zbožňujú

“Pizzaaaaaaaaaaaa!!!” Tento výkrik počujem vždy, keď doma deťom oznámim, že budem robiť pizzu. Domácu verziu tejto talianskej pochúťky milujú – a ja zas milujem priestor na experimenty, ktoré mi pizzové cesto umožňuje. Samozrejme, nebudem sa nimi chváliť žiadnemu rodenému Talianovi, ALE! Ja si hovorím že: 1/ doma si môžem robiť čo chcem a 2/ účel […]
Menej ako 1 min. min.

“Pizzaaaaaaaaaaaa!!!” Tento výkrik počujem vždy, keď doma deťom oznámim, že budem robiť pizzu. Domácu verziu tejto talianskej pochúťky milujú – a ja zas milujem priestor na experimenty, ktoré mi pizzové cesto umožňuje. Samozrejme, nebudem sa nimi chváliť žiadnemu rodenému Talianovi, ALE! Ja si hovorím že: 1/ doma si môžem robiť čo chcem a 2/ účel svätí prostriedky. V tomto prípade zemiaky, ktoré akousi náhodou zvýšili.

K tomuto cestu mám veľmi vrelý vzťah. Jednak je pizza zo zemiakového cesta výborná, jednak sú všetci spokojní, keď ju pripravím, no a hlavne – mne pomôže príjemným spôsobom minúť zemiaky, ak náhodou zvýšia.

Preto, ak varím zemiaky, tak už ani neriešim, koľko ich navarím a či sa zjedia všetky naraz. Lebo ak ostanú, presne viem čo s nimi.

Ak vyskúšate môj recept, podeľte sa v komentároch, ako ste s ňou boli spokojní.

DOMÁCA PIZZA ZO ZEMIAKOVÉHO CESTA

Množstvo: pre 4 – 6 osôb, 3 veľké plechy pizze (k množstvu cesta viď Tipy pod receptom)

Čas prípravy: príprava cesta 15 -20 minút, kysnutie 45-60 minút, príprava pizze 15 minút, pečenie 15 minút

SUROVINY:

Na cesto:

200 g varených zemiakov600 g hladkej múky15 g solisušené droždie na 1/2 kg múky alebo 30 g čerstvého droždia (viď Tipy pod receptom)60 ml olivového oleja200 ml teplej vody (pokojne tej, čo ostala z varenia zemiakov – viď Tipy pod receptom)

Okrem toho:

paradajková omáčka alebo kečup na potretie cestašunka, varená kukurica, tvrdý syr na posypaniealebo: orestovaná cibuľa, tuniak, kapary alebo zelené olivy, tvrdý syr na posypaniealebo: akákoľvek iná kombinácia, ktorú máte na pizzi radi1 prelisovaný strúčik cesnaku, štipka soli, 2 PL vody a 1 PL olivového oleja – zmiešaných na kašičku, na potretie okrajov cesta (nemusí byť)

POSTUP:

Zemiaky nechajte ohriať na izbovú teplotu – do cesta by nemali ísť studené z chladničky, aby cesto lepšie kyslo. Postrúhajte ich na jemnom strúhadle. Vo vode rozmiešajte droždie. Ak použijete čerstvé droždie, vo vode rozmiešajte aj 1 ČL cukru a nechajte vzísť kvások.K zemiakom pridajte droždie rozmiešané vo vode, resp. kvások, olivový olej a polovicu múky rozmiešanej so soľou. V kuchynskom robote začnite spracovávať cesto; postupne prisypávajte zvyšok múky, až vznikne pružné cesto. Cesto je počas spracovávania trocha lepivé, toho sa však nebojte, po vykysnutí sa s ním pracuje dobre.Cesto preložte do misy vymastenej olivovým olejom a zakryté ho nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem; t.j. cca 45 – 60 minút.Po vykysnutí ho rozdeľte na 3 časti; každú časť rozvaľkajte na plechu na pečenie, hojne vysypanom hladkou múkou (vďaka múke sa cesto neprilepí k plechu) alebo vyloženom papierom na pečenie. Časť cesta tiež môžete odložiť do chladničky – viď Tipy pod receptom.Potrite paradajkovou passatou a obložte podľa vlastnej chute a možností chladničky či špajze.Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 12 – 15 minút.

Tipy:

nám doma na večeru stačí 2/3 dávka cesta, zvyšnú tretinu odkladám do chladničky a na druhý deň z nej robím pizza štangle alebo pizza twisterynespotrebované neupečené cesto vydrží v chladničke minimálne 24 hodínje jedno,či do cesta použijete sušené alebo čerstvé droždie. sušené droždie sa u nás predáva v 7 g balíčkoch (značka Dr.Oetker), ktoré vystačí na 500 g múky – v tomto prípade do cesta použite celý balíček. Predáva sa aj v 10 g baleniach (napr. značka Thymos), ktoré je určené pre 1 kg múky – v tomto prípade použite polovicu balíčka.množstvo vody v recepte treba prispôsobiť konzistencii zemiakov – ak sú zemiaky rozvarené alebo vodové, je lepšie dať 180 ml vody, alebo múku do receptu prisýpať postupne, ako sa píše v postupe prípravynaopak, ak sú zemiaky po uvarení tuhšie a obsahujú menej vody, do cesta jej bude treba pridať trocha viac, alebo použiť menej múkyak sa použije slaná voda v ktorej sa zemiaky varili, stačí cesto menej osoliť ak vám ostane upečená pizza, žiadny problém. Zabaľte ju do povoskovaného obrúska alebo alobalu,odložte do chladničky a na druhý deň si ju zohrejte na panvičke, takto bude skvelá aj na druhý deňpresný postup na ohrievanie pizze nájdete v tomto článku

Príspevok Ako využiť zvyšok zemiakov do jedla, ktoré moje deti zbožňujú zobrazený najskôr do poslednej omrvinky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie