Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako zachrániť spálený trávnik? Polievanie a hnojenie nie sú jediné činnosti

12.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SingjaiStocker). Dobre udržiavaný a hustý trávnik je skutočnou ozdobou každej záhrady. Aby ste si však zachovali svoju krásu, musíte jej venovať veľa práce a pozornosti. Polievanie, hnojenie, kosenie a vertikulácia sú základné postupy starostlivosti. Bohužiaľ, tohtoročné horúčavy predpovedané meteorológmi môžu naše snaženie zmariť. Ako teda zachrániť spálený trávnik? Foto: […]
Menej ako 1 min. min.

12.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SingjaiStocker).

Dobre udržiavaný a hustý trávnik je skutočnou ozdobou každej záhrady. Aby ste si však zachovali svoju krásu, musíte jej venovať veľa práce a pozornosti. Polievanie, hnojenie, kosenie a vertikulácia sú základné postupy starostlivosti. Bohužiaľ, tohtoročné horúčavy predpovedané meteorológmi môžu naše snaženie zmariť. Ako teda zachrániť spálený trávnik?

Foto: shutterstock/SingjaiStocker

Ako zachrániť slnkom spálený vysušený trávnik? Čistenie a zalievanie sú nevyhnutné

Tohtoročné leto bude podľa meteorológov rekordne teplé. Bohužiaľ, toto počasie ovplyvní naše záhrady. Čo teda robiť, keď je náš trávnik suchý? Prvým krokom k záchrane trávnika je jeho dôkladné vyčistenie.

Pomocou hrablí by ste sa mali zbaviť zaschnutých stebiel a zvyškov odumretej trávy. Vyčistený trávnik je pripravený na intenzívnu zálievku, ktorá by mala prebiehať každé dva dni. Najlepší čas na zavlažovanie je neskoré popoludnie alebo večer, pretože vtedy má voda viac času vsiaknuť do pôdy a zregenerovať lopatky. Pravidelné zavlažovanie veľkým množstvom vody pomôže vášmu trávniku získať späť sviežosť.

Hnojenie a kosenie trávnika. Vďaka nim stimulujete trávu k rastu

Suchý trávnik si vyžaduje aj dôkladnú regeneráciu, ktorú možno dosiahnuť použitím vhodných hnojív. Najlepšie sú hnojivá s vysokým obsahom dusíka, fosforu a draslíka, ktoré podporujú rast a regeneráciu tráv. Môžete použiť hotové hnojivá aj prírodný kompost.

V prípade výrazného poškodenia stebiel bude lepším riešením hotový trávnikový koncentrát dostupný v záhradkárskych predajniach. Po aplikácii hnojiva sa oplatí pokosiť trávu, skrátiť ju o tretinu dĺžky noža, čo ju stimuluje k rastu.

Efektívny spôsob výživy a regenerácie trávnika. Zapichnite ho do zeme a uvidíte výsledky

Ak sa na vašom trávniku objavia suché miesta, možno budete musieť trávu znova nasiať. Je to veľmi jednoduché – semená stačí rozsypať na preriedené miesta, zľahka zasypať zeminou a nakoniec zaliať vodou. Ak sa však náš trávnik aj napriek zálievke a hnojeniu nevráti do kondície, oplatí sa ho prevzdušniť (vertikulovať). Toto ošetrenie zahŕňa prepichovanie trávnika vidlami alebo špeciálnym vertikulátorom, ktorý zvyšuje prístup kyslíka ku koreňom a zlepšuje aj štruktúru pôdy. Vďaka prevzdušneniu pôda lepšie absorbuje vodu a živiny, čo urýchľuje regeneráciu trávnika.

Nezabúdajme, že záchrana suchého trávnika si vyžaduje pravidelnosť a primeranú starostlivosť. Pravidelné čistenie, polievanie, hnojenie a prevzdušňovanie sú kľúčové činnosti, ktoré pomôžu prinavrátiť trávniku zdravý vzhľad.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nenáročné, ale krásne. Vysaďte si ich pred vchodom do domu a susedia vám ich budú závidieť

Aké kvety nemajú radi slimáky? Zasaďte ich a sledujte, ako škodcovia idú do domu vášho suseda

The post Ako zachrániť spálený trávnik? Polievanie a hnojenie nie sú jediné činnosti appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie