Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako zachrániť žltnúcu pažítku? V lete na to veľa ľudí zabúda

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MakroBetz). Prečo pažítka žltne? Hoci cibuľa nie je náročná na pestovanie, často sa stáva, že jej zelené časti strácajú farbu a potom usychajú. Na čo by ste mali dávať pozor, aby sa to nestalo? Na čo by ste mali dávať pozor, aby pažítka nežltla?Foto: shutterstock/MakroBetz Cibuľová pažítka je nevyhnutnou […]
Menej ako 1 min. min.

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MakroBetz).

Prečo pažítka žltne? Hoci cibuľa nie je náročná na pestovanie, často sa stáva, že jej zelené časti strácajú farbu a potom usychajú. Na čo by ste mali dávať pozor, aby sa to nestalo?

Na čo by ste mali dávať pozor, aby pažítka nežltla?
Foto: shutterstock/MakroBetz

Cibuľová pažítka je nevyhnutnou súčasťou chutných letných sendvičov a šalátov. Je chutná a pestuje sa pomerne ľahko. Niet divu, že ju často máme vo svojich záhradách. Sú však obdobia, keď zelené končeky zožltnú. Čo môže byť príčinou?

Prečo špičky pažítky žltnú? Dôvod môže byť jednoduchý

Takmer v každej zeleninovej záhrade sa nachádza cibuľa, ktorá sa žartom označuje za kráľovnú slovenskej zeleniny. Jej pestovanie je jednoduché a to aj pre začínajúcich záhradkárov. Napriek tomu sa stáva, že špičky pažítky, ktoré sú viditeľné nad zemou, zožltnú a nakoniec uschnú. Ukazuje sa, že dôvod môže byť jednoduchý. Veľa ľudí na to zabúda, najmä v období vyšších teplôt.

Ako sa starať o pažítku? Nezabudnite na to v horúcom počasí

Najčastejším dôvodom, prečo cibuľová pažítka žltne, nie je nič iné ako suchá pôda a nedostatok vody.
Foto: shutterstock/Marina Demidiuk

Najčastejším dôvodom, prečo cibuľová pažítka žltne, nie je nič iné ako suchá pôda a nedostatok vody. Stáva sa to najmä počas horúceho počasia, kedy by sme mali zvýšiť frekvenciu zalievania záhrady. Dôležité je to robiť skoro ráno alebo večer a nie počas dňa. Teplo spôsobí, že sa voda z pôdy v krátkom čase vyparí. Preto je dôležitá nielen frekvencia, ale aj čas zalievania. Na začiatku zalievajte aj 2 až 3-krát týždenne, potom každý deň. Dávajte pozor, aby ste zeleninu nepreliali. Niekedy sa stane, že nedostatok živín v pôde, najmä dusíka, je dôvodom, prečo pažítka vädne.

Prečo pažítka žltne? Možno ju napadli škodcovia

Vysychanie pažítky môžu spôsobiť aj choroby zeleniny. Ak je pôda relatívne vlhká, oplatí sa bližšie pozrieť na rastlinu, či ju nenapadli škodcovia alebo huby. Použiť môžete hotové prípravky na odstránenie škodcov a chorôb, alebo domáce zmesi, ako je mlieko či kvasnice.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zvädla pažítka v črepníku? Podlejeme vodou a aj zalejeme. Na druhý deň bude rovná ako špendlík

Začnite ju jesť pravidelne a vaše telo sa vám poďakuje. Odstraňuje toxíny z tela, zlepšuje zdravie pečene

The post Ako zachrániť žltnúcu pažítku? V lete na to veľa ľudí zabúda appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie