Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako zahustiť guláš? Múka nie je jediný spôsob

Guláš je obľúbené jedlo, ktoré prichádza v rôznych verziách. Základom gulášu sú bez ohľadu na vybrané doplnky šťavnaté mäsové kúsky v lahodnej hustej omáčke. Ideálnu hrúbku omáčky získate zredukovaním vody alebo pridaním hustej mastnej smotany. Kľúčovou otázkou pre výsledný efekt nášho guláša je výber surovín na jeho prípravu. Guláš varený s červeným mäsom bude oveľa […]
Menej ako 1 min. min.

Guláš je obľúbené jedlo, ktoré prichádza v rôznych verziách. Základom gulášu sú bez ohľadu na vybrané doplnky šťavnaté mäsové kúsky v lahodnej hustej omáčke. Ideálnu hrúbku omáčky získate zredukovaním vody alebo pridaním hustej mastnej smotany.

Kľúčovou otázkou pre výsledný efekt nášho guláša je výber surovín na jeho prípravu. Guláš varený s červeným mäsom bude oveľa bohatší ako jeho náprotivok z hydiny. Taktiež chuť hovädzieho alebo jahňacieho guláša je úplne iná ako chuť morčacieho alebo kuracieho gulášu.

Jedinečný vplyv na guláš má aj pridanie zeleniny. Toto jedlo obohatí veľké množstvo papriky, cibule a zemiakov. Navyše, zelenina dusená dlhší čas má tendenciu sa v omáčke rozpadať. Guláš s množstvom zeleniny bude hustejší ako ten s menším množstvom zeleniny. Čo však robiť, keď samotný výber ingrediencií nedáva uspokojivý účinok?

Prívar zahustíme smotanou

Na zahustenie guláša je ideálna hustá kyslá smotana . Okrem samotnej konzistencie ovplyvňuje aj chuť celého jedla a robí ho zamatovejším . Pri zahusťovaní smotanou dávame pozor aby sa nezrazila .

Smotanu nelejte priamo do hrnca s gulášom . Takáto smotana by mala byť vopred stuhnutá, t. j. dôkladne premiešaná s malým množstvom horúcej omáčky . Až potom môžeme do pokrmu pridať pripravenú smotanu.

Ak chceme mať guláš hustejší, môžeme do stuhnutého krému pridať lyžicu múky . Po dôkladnom rozotretí všetko vlejeme do hrnca a za stáleho miešania privedieme do varu.

Ako zahustiť guláš bez pridania ďalších prísad

Najjednoduchším, no trochu časovo náročným spôsobom, ako zahustiť guláš, je zredukovať ho. To znamená , že guláš necháme na ohni dostatočne dlho, aby sa odparila prebytočná voda. Tento guláš by sa mal variť na miernom ohni bez pokrievky .

Odparovanie vody z guláša má háčik . Čím menej vody je v miske, tým je jej chuť intenzívnejšia . To platí aj pre soľ pridávanú do nášho jedla – zahustenejšia omáčka bude mať vyššiu koncentráciu soli. Z tohto dôvodu by sa solenie podľa chuti malo nechať až na úplný koniec varenia, keď je konzistencia omáčky vhodná

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie