Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako zasadiť čerešňu z kôstky? S pravidlom 20/30 strom narastie veľký ako dub

15.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yanya). Čerešne patria medzi najčastejšie kupované sezónne ovocie. Obľubujú ich deti aj dospelí. Mnoho ľudí sa tiež zamýšľa nad pestovaním vlastného stromčeka v záhrade, no ukazuje sa, že netreba utekať do záhradkárskeho obchodu. Ako zasadiť čerešňu z kôstky? Vysvetľujeme. Foto: shutterstock/Yanya Namiesto kupovania drahých sadeníc v záhradkárstve si môžete […]
Menej ako 1 min. min.

15.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yanya).

Čerešne patria medzi najčastejšie kupované sezónne ovocie. Obľubujú ich deti aj dospelí. Mnoho ľudí sa tiež zamýšľa nad pestovaním vlastného stromčeka v záhrade, no ukazuje sa, že netreba utekať do záhradkárskeho obchodu. Ako zasadiť čerešňu z kôstky? Vysvetľujeme.

Foto: shutterstock/Yanya

Namiesto kupovania drahých sadeníc v záhradkárstve si môžete stromček vypestovať sami z kôstky. Chov od nuly dáva veľa uspokojenia, ale vyžaduje si veľa trpezlivosti. Povieme vám, ako na to.

Ako zasadiť čerešňu z kôstky? Je to veľmi jednoduché. Namiesto toho, aby ste ich zahodili, vložte ich do zeme

Kôstky by mali pochádzať zo zdravých a zrelých plodov. Mali by byť dôkladne očistené od buničiny a vysušené. Potom ich vložíme do rašeliny alebo piesku s vysokou vlhkosťou a uložíme na niekoľko mesiacov do chladničky. Sadíme ich až na jar, keď už vonku nie sú mrazy.

Stojí za to pamätať, že čerešne majú rady slnko, takže pred výsadbou by ste mali starostlivo zvážiť polohu budúceho stromu. V tieni alebo čiastočnom tieni môže čerešňa zle plodiť. Po zasadení je veľmi dôležité pravidelne zalievať pôdu počas obdobia rastu. Prvé plody však možno zbierať až po siedmich rokoch.

RADA! Niekoľko kôstok sa oplatí zasadiť do zeme v intervaloch asi 20-30 cm, pretože nie všetky vyklíčia. Ak vyrastie niekoľko, môžete ich presunúť na iné miesto alebo odstrániť najslabšie sadenice.

Čím striekať čerešne? Domáce prostriedky ochránia stromy pred chorobami

Keď pestujeme väčší strom, oplatí sa zabezpečiť náležitú starostlivosť a ochranu pred škodcami. Na tento účel sa výborne hodia domáce spreje, ktoré sa dajú vyrobiť z obľúbených ingrediencií.

Cibuľa. 200 gramov by sa malo nakrájať na plátky, potom zaliať 20 litrami vody a odložiť na chladné a tmavé miesto. Po približne 24 hodinách môžete stromy postriekať. Takýto postrek zvýši odolnosť čerešne voči plesniam a hubovým chorobám.

Cesnak chráni rastliny a odpudzuje škodcov, ako sú vošky a roztoče. Stačí rozdrviť 200 g čerstvých hláv, zaliať 10 litrami vody a nechať pôsobiť 24 hodín a potom nastriekať.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nikdy nekupujte takéto čerešne. V 90 percentách prípadov budú mať červíky. Urobte rýchly „test šupky“ v stánku

Nikdy nemiešajte s čerešňami. Žalúdok bude trpieť skutočnou agóniou

The post Ako zasadiť čerešňu z kôstky? S pravidlom 20/30 strom narastie veľký ako dub appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie