Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako zastaviť vypadávanie vlasov a podporiť ich zdravý rast?

Fenomén, ktorému po určitom veku čelíme všetci. Vypadávanie vlasov trápi viac ako 50 % mužov a 40 % žien nad 50 rokov, pričom v niektorých prípadoch sa dokonca môže objaviť skôr. Určité množstvo vypadaných vlasov denne patrí k bežnému javu, avšak, pokiaľ začína byť pokožka hlavy prázdnejšia ako nudná párty bez hudby, môže to signalizovať […]
Menej ako 1 min. min.

Fenomén, ktorému po určitom veku čelíme všetci. Vypadávanie vlasov trápi viac ako 50 % mužov a 40 % žien nad 50 rokov, pričom v niektorých prípadoch sa dokonca môže objaviť skôr. Určité množstvo vypadaných vlasov denne patrí k bežnému javu, avšak, pokiaľ začína byť pokožka hlavy prázdnejšia ako nudná párty bez hudby, môže to signalizovať problém.

Nech už je to akokoľvek, dobrou správou je, že v dnešnej dobe sa dá vypadávanie vlasov nielen zastaviť, ale dokonca obnoviť. Ako je to možné?

Dôležité je na to ísť postupne a ako prvé odstrániť stres

Stres nás oberá nielen o dobrú náladu, ale aj pomerne veľké množstvo vlasov. Takýto stav sa odborne nazýva Telogen effluvium. Ide o to, že vlasy vplyvom pôsobenia extrémneho stresu, ktorý dnes zažívame na každom jednom kroku, akoby vo fáze pokoja „zmrznú“ a odmietajú ďalej rásť.

Stres je pritom možné prežiť a odbúrať tak, že sa naučíte s nepríjemnou situáciou pracovať a využívať na to rôzne relaxačné techniky. Skvelé sú napríklad hlboké nádychy. Ak máte čas, pomocnú ruku vám podajú aj niektoré cviky jogy. Zásadný vplyv na zníženie stresových hormónov, a teda aj na lepšie zdravie vlasov, môže mať aj obyčajná prechádzka na čerstvom vzduchu.

Správna, ale nie prehnaná starostlivosť 

V mnohých prípadoch našim vlasom škodí aj nesprávna starostlivosť. Napriek tomu, že to s nimi myslíme dobre, časté umývanie, fénovanie a kulmovanie  nemusí byť pre ne vhodné. Naopak, práve tieto kroky môžu byť dôvodom, prečo vám vlasy padajú ako lístie zo stromov po odchode horúceho leta. 

Časté používanie tepla, chemických farieb a tuhých stylingových produktov môže narušiť štruktúru vlasu a vlasovú pokožku. Ani odstránenie prirodzeného mazu nie je pre ne príliš prospešné. Ak si to už ale napriek všetkému neviete bez každodennej údržby a hygieny porastu na hlave predstaviť, používajte pri tom aspoň kvalitný šampón na rast vlasov a iné podobné šetrné produkty.

Výrobky značky Miowell obsahujú prírodné zložky a množstvo vitamínov, ktoré môžu podporiť rast vlasov, silu, kvalitu aj hustotu. 

Pod šetrnejšou rutinou si tiež treba predstaviť aj sušenie vlasov prirodzeným spôsobom na vzduchu a bez priameho vplyvu tepla. Nechať vstrebať vlhkosť a vodu z vlasov do uteráka tiež nie je na škodu. 

Pod oslabenie a vypadávanie vlasov sa môže podpísať aj zlá strava

Pod vyšší objem straty zdravých vlasov sa môže podpísať nielen genetika a vek, ale aj to, čo denne konzumujete. Nedostatok niektorých živín, ako je železo, vitamín D, zinok a bielkoviny, môže spôsobiť ich výrazné oslabenie a vypadávanie.

Naopak, častejší príjem listovej zeleniny, rýb, vajec a orechov prospeje nielen korune krásy. Tiež biotín patrí k dôležitým prvkom podpory rastu vlasov, ktorý aj nemáte, budú vyzerať ako po daždi a bez života. Stravu môžete doplniť aj o niektoré kvalitné výživové doplnky, pri ktorých konzumovaní je ale nutné byť opatrní, aby ste si naopak neuškodili. 

Doprajte si masáž pokožky hlavy

Budete prekvapení, ako relaxačne bude táto činnosť na vás pôsobiť. Masáž hlavy a tváre je vo všeobecnosti jedným z najlepších spôsobov, ako sa uvoľniť. Zároveň však jemným krúžením prstov po hlave a vlasoch môžete zvýšiť prekrvenie pokožky, ktorá je základnou živnou pôdou pre zdravý a rýchly rast vašich vlasov. 

Stimuluje krvný obeh a podporuje prísun kyslíka a živín do vlasových folikulov. Ak to navyše spojíte s použitím výživných kozmetických prípravkov, ich jednotlivé a kvalitné zložky sa ku vlasom dostanú oveľa lepšie a účinok bude silnejší.  

Pozor na hormóny

Problémy so štítnou žľazou, tehotenstvo, menopauza alebo antikoncepčné tabletky môžu byť dôvodom zvýšeného množstva vypadaných vlasov. Tieto problémy je ale najlepšie konzultovať s lekárom, ktorý na základe detailného poznania vášho stavu odporučí najlepšiu liečbu a prispeje tak k tomu, aby ste sa zbavili nepríjemných pridružených problémov, ktoré nemusia byť len príčinou vypadávania vlasov.

Najnovšie technológie

Ak nič zo spomínaného nezaberá, prípadne si nemôžete dané riešenie vybrať, sú tu aj moderné technológie. 

Čoraz populárnejšie pri podpore rastu vlasov sú laserové terapie, ktoré sú intenzívnejšou alternatívou spomínanej masáže. Nízkofrekvenčné lasery prenikajú do pokožky hlavy, stimulujú folikuly a zlepšujú prietok krvi. Výsledkom je menej vlasov na vankúši alebo hrebeni a viac na hlave. Aj tu ale platí, že všetko chce svoj čas. To isté platí aj pri možnej transplantácii vlasov.

Napriek tomu, že to môže byť zdrvujúce, neznamená vypadávanie vlasov koniec sveta. Tajomstvo ich pevného rastu a sily tkvie v trpezlivosti, pravidelnosti a znížení stresu. Nezabúdajte, že vaša „koruna krásy“ si zaslúži tú najlepšiu starostlivosť. A ak to náhodou nepomôže, ešte stále môžete vyskúšať trendové čiapky.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie