Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako zistíte, čo vašim paradajkám chýba? Pozrite sa na listy. Dôvod budete mať na dosah ruky

3.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photoPOU). Pestujete paradajky, ale všimli ste si, že sa ich listy krútia smerom nadol alebo nahor? Najčastejšie je na vine bežná chyba. Čomu by ste mali venovať pozornosť, aby vaše kríky čoskoro prinášali zdravú a šťavnatú úrodu? Prečo sa krútia listy paradajok?Foto: shutterstock/photoPOU Pestovanie paradajok nie je najťažšie, hoci […]
Menej ako 1 min. min.

3.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photoPOU).

Pestujete paradajky, ale všimli ste si, že sa ich listy krútia smerom nadol alebo nahor? Najčastejšie je na vine bežná chyba. Čomu by ste mali venovať pozornosť, aby vaše kríky čoskoro prinášali zdravú a šťavnatú úrodu?

Prečo sa krútia listy paradajok?
Foto: shutterstock/photoPOU

Pestovanie paradajok nie je najťažšie, hoci si vyžaduje určitý čas a zručnosť. Na čo by ste si mali dať pozor, aby sa to neskončilo neúspechom? V prvom rade pravidelne kontrolujte stav rastliny. Tá vám takmer okamžite „povie“, ak niečo nie je v poriadku. Jedným zo znepokojujúcich príznakov sú skrútené listy. Čo naznačujú?

Čo urobiť, aby paradajky mali dostatok plodov? Sledujte listy

Pozorovaním listov paradajok môžete vopred zistiť, že sa s nimi deje niečo znepokojujúce. Takto môžete rýchlo riešiť problém, ktorý sa práve začal prejavovať, a minimalizovať riziko, že prídete o celú úrodu. V situácii, keď sa začnú krútiť a vykrúcať smerom nahor, pravdepodobne držíte sadenice na príliš silnom slnku, čo ich rastu neprospieva. Stačí im poskytnúť mierny tieň a vrátia sa do normálneho stavu a úroda bude rásť a bude šťavnatá.

Ak sa listy krútia smerom nahor, máte paradajky vystavené na príliš silnom slnku.
Foto: shutterstock/ANDREW PROFOTO

Ako zistíte, čo chýba paradajkám? Všetko prezradia listy rastliny

Trochu odlišným signálom sú listy stočené smerom nadol. Často sa pritom sfarbia výrazne tmavšie. Vinníkom je zvyčajne príliš veľa dusíka v pôde. Ak ste rastlinu nedávno hnojili, možno ste ju prehnojili. Aby ste zabránili jej úhynu, výdatne ju zalievajte a prípravok sa z nej trochu vylúči. Na druhej strane, ak sa listy začnú krútiť a pri dotyku sú lepkavé, sú napadnuté voškami. V tomto prípade je najlepšie použiť osvedčený postrek. Dobre fungujú kúpené aj doma vyrobené postreky. Okrem iného si môžete vyrobiť postrek so sódou.

Kedy začať odstraňovať listy paradajok? Toto je dôležitý postup

Pozorovanie listov paradajok je mimoriadne dôležité, aby ste sa uistili, že je s vašou rastlinou všetko v poriadku. To však neznamená, že by sa nemali odstraňovať. Keď rastlina nasadí prvé strapce, t. j. objavia sa malé a zelené paradajky, odstráňte tie, ktoré rastú pod nimi, zo zeme. To všetko preto, lebo inak všetky živiny z pôdy skončia v listoch namiesto toho, aby sa dostali do plodiny. Predtým, ako sa pustíte do práce, však počkajte na teplý a slnečný deň. Neskôr je dobrým zvykom ponechať aspoň jeden alebo dva listy, pretože práve z nich bude rastlina čerpať cukry. Ak tak urobíte, dosiahnete mimoriadne bohatú úrodu.

Niektoré listy musíte odstrániť, aby mohli paradajky rásť.
Foto: shutterstock/johan kusuma

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Aký domáci postrek použiť na paradajky? Použite len 2 prísady a škodcovia sa im budú vyhýbať

Prečo paradajky nedozrievajú? Odstráňte 5 chýb. Zelenina hneď sčervená

The post Ako zistíte, čo vašim paradajkám chýba? Pozrite sa na listy. Dôvod budete mať na dosah ruky appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie