Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako zistíte, kedy je cesnak pripravený na zber? Tu sú štyri spôsoby, ako zistiť, kedy treba zbierať cesnak

24.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Troggt). Cesnak z vlastnej záhrady je zárukou, že vaše „prírodné antibiotikum“ je skutočne zdravé a aromatické. Jeho pestovanie si nevyžaduje veľa námahy a vďaka nemu sa môžete zásobiť hlavami zdravia na celú zimu. V tomto článku si vysvetlíme, ako rozpoznať, že cesnak zasadený na záhone je pripravený na zber. […]
Menej ako 1 min. min.

24.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Troggt).

Cesnak z vlastnej záhrady je zárukou, že vaše „prírodné antibiotikum“ je skutočne zdravé a aromatické. Jeho pestovanie si nevyžaduje veľa námahy a vďaka nemu sa môžete zásobiť hlavami zdravia na celú zimu. V tomto článku si vysvetlíme, ako rozpoznať, že cesnak zasadený na záhone je pripravený na zber. Načasovanie tu závisí od toho, či máte zimné alebo jarné odrody, a od niekoľkých ďalších faktorov.

Existuje niekoľko metód na kontrolu, či je cesnak pripravený na zber.
Foto: shutterstock/Troggt

Termín zberu cesnaku

Je ťažké určiť presný termín zberu cesnaku, pretože veľa závisí od poveternostných podmienok, odrody, veľkosti sadeníc a času výsadby. Existuje však niekoľko pravidiel, ktorými sa treba riadiť. Zimné plodiny, t. j. plodiny vysadené na jeseň, sa vykopávajú skôr, zatiaľ čo jarné plodiny sa vykopávajú o niekoľko týždňov neskôr. Chladné a daždivé počasie oneskorí dozrievanie cesnaku a väčšie sadenice dozrievajú dlhšie. Tento rok vyzerajú poveternostné podmienky pomerne priaznivé, takže môžeme približne stanoviť termíny zberu cesnaku:

v júli zberáme zimný cesnak;

v auguste jarný cesnak.

Tieto termíny sú orientačné a závisia od počasia v regióne. V niektorých regiónoch budú zimné plodiny pripravené na zber už koncom júna, v iných až v polovici júla. To isté platí pre odrody pestované na jar, ktoré sa niekedy zbierajú až v septembri. Preto sa oplatí pozorne sledovať, ako rastlina rastie, aby ste mohli začať vykopávať aromatické hlavičky v správnom čase.

Základné pravidlo znie, že cesnak vysadený na jeseň sa vykopáva skôr.
Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda

Ako zistíte, že je cesnak pripravený na zber?

Príliš skoro zozbieraný cesnak je príliš malý a počet lupienkov je často väčší ako veľkosť strúčikov. Preto sa odporúča trochu počkať, ale ani tu to nemôžete preháňať. Prerastené cibuľky začnú praskať a odhalia strúčiky ukryté v šupke, ktoré začnú klíčiť. Príliš neskoro vykopaná zelenina bude vhodná len na aktuálne použitie na jedlo; holé hlavičky nie je možné skladovať celú zimu. Ako zistíte, či je cesnak pripravený na zber?

zvyšné výhonky semien, ktoré končia vzdušnými cibuľkami, by mali byť vzpriamené;

zvyšné výhonky sú 30 % vyschnuté v prípade zimného cesnaku a 50 % vyschnuté v prípade jarného cesnaku;

načasovanie: začiatok až polovica júla pre zimné odrody, koniec júla a august pre jarné odrody;

vykopané cibule cesnaku majú primeranú veľkosť.

Pri zbere cesnaku platí pravidlo, že je lepšie ho zbierať príliš skoro ako príliš neskoro. Kľúčom k úspechu je nenechať cibuľky prasknúť pod zemou. Cesnak vykopávate opatrne, najlepšie vidlami, aby ste nepoškodili cibuľky. Najlepšie je to urobiť počas suchého obdobia, aby ste počas sušenia nevystavili vaše zásoby hubovým chorobám. Zozbieraný cesnak uložíte na tmavé a vzdušné miesto, aby sa hlavičky navzájom nedotýkali, a každých niekoľko dní ich otočíte. Po niekoľkých týždňoch môžete hlavičky zviazať spolu so stonkami do vrkočov a zavesiť ich.

Všeobecne platí, že cesnak je lepšie zbierať skôr ako príliš neskoro.
Foto: shutterstock/Freedom my wing

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Cesnak si „vydýchne“, keď mu dodáte túto prísadu. Po žltých listoch nebude ani stopy

Chcete, aby bol cesnak krásny? Vždy ho saďte takto

The post Ako zistíte, kedy je cesnak pripravený na zber? Tu sú štyri spôsoby, ako zistiť, kedy treba zbierať cesnak appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie