Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ako zmeniť farbu hortenzie? Tento domáci trik je jednoduchší, než si myslíte

15.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Volodymyr TVERDOKHLIB). Farba kvetov sa môže zmeniť len u niektorých druhov hortenzií, najmä tých, ktoré sú príbuzné H. macrophylla (kalinolistá) alebo H. serrata (pílovitá). Všeobecne sa verí, že farba kvetov súvisí s pH pôdy. Farba však nezávisí od pH ako takého, ale od množstva hliníka, ku ktorému má rastlina […]
Menej ako 1 min. min.

15.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Volodymyr TVERDOKHLIB).

Farba kvetov sa môže zmeniť len u niektorých druhov hortenzií, najmä tých, ktoré sú príbuzné H. macrophylla (kalinolistá) alebo H. serrata (pílovitá). Všeobecne sa verí, že farba kvetov súvisí s pH pôdy. Farba však nezávisí od pH ako takého, ale od množstva hliníka, ku ktorému má rastlina v pôde prístup.

Foto: shutterstock/Volodymyr TVERDOKHLIB

Nižšie pH umožňuje, aby sa hliník rozpúšťal a bol absorbovaný rastlinami (pokiaľ hladiny fosforu nie sú vysoké) a kvety majú tendenciu mať modrú farbu. Vyššie pH blokuje hliník a kvety sú zvyčajne ružové. Odtiene krémovej až zelenej môžu byť viditeľné aj pri prvom otvorení kvetov a odtiene sa môžu meniť, keď kvety starnú.

Zmeňte farbu hortenzie podľa svojich predstáv. Je to veľmi rýchle

Aby bola pôda kyslejšia, posypte pôdu pod hortenziou ½ šálky záhradnej síry a zalejte ju – hortenzie by sa mali sfarbiť do modra.
Foto: pixabay/Couleur

Dobre, tu je sľúbený trik. Aby bola pôda kyslejšia, posypte pôdu pod hortenziou ½ šálky záhradnej síry a zalejte ju. Aby bola zásaditejšia, urobte to isté s mletým vápnom. Aj takéto produkty dostanete v záhradkárskych predajniach.

V závislosti od veľkosti rastlín a pôdnych podmienok môžu byť potrebné viaceré aplikácie v 60-dňových intervaloch. Buďte trpezliví; výsledky môžu trvať mesiace alebo sa prejavia až budúci rok.

Dá sa kávová usadenina použiť na zmenu farby hortenzií?

Niektorí záhradkári hlásili úspech pri sfarbovaní hortenzií do modra aplikáciou kávovej usadeniny do pôdy. Kávové zrná robia pôdu kyslejšou, čo umožňuje hortenzii ľahšie absorbovať hliník. Okrem toho sa predpokladá, že šupky z ovocia, odrezky trávnika, rašelina a ihličie majú podobný účinok.

Kávové zrná robia pôdu kyslejšou, čo umožňuje hortenzii ľahšie absorbovať hliník.
Foto: shutterstock/Caterina Trimarchi

Môžu sa vaječné škrupiny použiť na zmenu farby hortenzií?

Ak chcete ružové hortenzie, jedným zo spôsobov, ako ich získať, môžu byť rozdrvené vaječné škrupiny.
Foto: súkromný archív

Ak chcete ružové hortenzie, jedným zo spôsobov, ako ich získať, môžu byť rozdrvené vaječné škrupiny. Vaječné škrupiny sa pomaly rozkladajú a znižujú kyslosť pôdy, čo hortenziám sťažuje vstrebávanie hliníka. Toto sú len niektoré z prírodných spôsobov výroby farebných kvetov, veľa ľudí používa aj ocot alebo citrónovú šťavu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Raz za mesiac si pripravte takýto kondicionér. Levanduľa bude rásť dvakrát rýchlejšie

Ako často zalievať levanduľu? Mnoho začínajúcich záhradkárov robí jednu chybu

The post Ako zmeniť farbu hortenzie? Tento domáci trik je jednoduchší, než si myslíte appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie