Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Akú veľkú prevahu má skutočne Rusko nad Ukrajinou? Spočítali sme, koľko vojakov môže bojovať na oboch stranách

Aké sú možnosti mobilizácie Ukrajiny a Ruska, koľko ďalších vojakov potrebujú na fronte? Oficiálne odhady o stave vojenského personálu a stratách nemožno považovať za spoľahlivé. Existuje ale jeden súbor údajov, ktorý môže poskytnúť presnejší obrázok o situácii vo vojnovej zóne. Podľa výročnej správy Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie o vojenskej bilancii sa v roku 2023 celkový […]
Menej ako 1 min. min.

Aké sú možnosti mobilizácie Ukrajiny a Ruska, koľko ďalších vojakov potrebujú na fronte? Oficiálne odhady o stave vojenského personálu a stratách nemožno považovať za spoľahlivé. Existuje ale jeden súbor údajov, ktorý môže poskytnúť presnejší obrázok o situácii vo vojnovej zóne.

Podľa výročnej správy Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie o vojenskej bilancii sa v roku 2023 celkový počet vojakov ukrajinských obranných síl pohyboval niekde medzi 641-tisíc a 941-tisíc. IISS však nešpecifikoval, kde presne títo ľudia slúžili, ani či boli zapojení.

Video: Rusi po strate motorizovaných vozidiel útočia na motorkách:

Na konci roku 2023 prezident Ruska Vladimír Putin uviedol, že ruská armáda (vrátane „dobrovoľníckych zborov“) má na Ukrajine dostatok formácií a jednotiek pre 617-tisíc vojakov. Neexistujú však žiadne dôkazy o tom, že by tieto jednotky boli plne obsadené a vybavené.

Z tak rozdielnych správ je nemožné určiť skutočnú rovnováhu vojenskej sily. Existuje však ešte jeden súbor údajov, ktorý môže poskytnúť presnejší obrázok o situácii na fronte, a tým je počet formácií a jednotiek, ktoré sú tam definitívne nasadené.

Ak poznáme počet formácií a jednotiek, môžeme ich zhruba zoskupiť do približných „práporov“. Podrobnejší pohľad nie je možný, pretože neexistujú žiadne informácie o tom, ako sú konkrétne jednotky personálne obsadené.

Ťažké porovnanie

Na začiatku roku 2024 mala ruská armáda 22 veľkých taktických formácií, ktoré zahŕňali mechanizované, tankové, výsadkové a námorné divízie. Nie je však jasné, či sú niektoré novo vyt…

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie