Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Akú zeleninu vysadiť vedľa seba? Tieto dvojice sú najlepšími susedmi. Záhony budú praskať vo švíkoch

4.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz). Akú zeleninu vysadiť vedľa seba? Záhradníci sa v tomto smere držia medziplodín, ktoré zahŕňajú umiestnenie druhov vedľa seba, ktoré si navzájom pomáhajú pri raste. Odporúčame preto, čo vysádzať vedľa uhoriek, paradajok a inej zeleniny. Akú zeleninu sadiť vedľa seba v záhonoch?Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz Keď plánujete zeleninovú záhradu, […]
Menej ako 1 min. min.

4.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz).

Akú zeleninu vysadiť vedľa seba? Záhradníci sa v tomto smere držia medziplodín, ktoré zahŕňajú umiestnenie druhov vedľa seba, ktoré si navzájom pomáhajú pri raste. Odporúčame preto, čo vysádzať vedľa uhoriek, paradajok a inej zeleniny.

Akú zeleninu sadiť vedľa seba v záhonoch?
Foto: shutterstock/Tomasz Klejdysz

Keď plánujete zeleninovú záhradu, v prvom rade musíte správne pripraviť pôdu na pestovanie. Pohnojíte ju, navlhčíte a osadíte sektory. Stojí však za to pozrieť sa na ďalší veľmi dôležitý bod. Rastliny, podobne ako ľudia, majú rady dobrú spoločnosť a každá zelenina má určité preferencie.

Akú zeleninu vysadiť v máji vedľa seba? Zistite, ako sadiť cibuľu, cuketu alebo mrkvu

Májové obdobie je vhodné na pestovanie mnohých druhov rastlín. Keďže mrazy pominú, je vhodný čas na výsev a výsadbu nielen pod pokrývku, ale aj priamo do pôdy. Ak chcete zasiať mrkvu, je dobré na tom istom záhone pestovať aj červenú repu, cibuľu a repu. Vďaka prítomnosti cibule budú ostatné rastliny chránené pred škodcami v pôde, zatiaľ čo mrkva a repa zlepšia kvalitu pôdy. Petržlen si zasa bude dobre rozumieť s cesnakom, ktorý ho ochráni pred hmyzom a hubami, ale aj so strukovinami.

Hrášok a fazuľa pôdu pohnoja, obohatia ju o dusík a navyše podporia rast koreňa petržlenu. Bôbovité zeleniny si vyžadujú veľký kus pôdy, preto sa cítia dobre v spoločnosti rastlín s opačnými potrebami. Cuketu alebo tekvicu sa preto oplatí pestovať spolu s kukuricou. Nerozširuje sa totiž do strán, ale šplhá sa nahor bez toho, aby prehlušila tekvicovité rastliny a fazuľu, ktoré sa môžu navliekať na kukuričné stonky. Všetky tieto druhy zeleniny majú podobné požiadavky na zavlažovanie.

Cuketu vysádzajte spolu s kukuricou.
Foto: shutterstock.com/InFocus.ee

Čo zasadiť vedľa paradajok? Zistite, ktoré druhy zeleniny by nemali rásť vedľa seba

Pokiaľ ide o pestovanie zeleniny v medziplodinách, sú určité situácie, ktoré nesmiete dopustiť. Pamätajte, že ak vysadíte uhorky spolu so zemiakmi, paradajkami a paprikou, robíte si medvediu službu. Zvyšuje sa tým riziko výskytu plesne zemiakov. Paradajky by sa nemali vysádzať vedľa reďkoviek a kapusty, zdržujú ich kvitnutie.

Fazuľa a cibuľa sú dvojica, ktorá sa navzájom vylučuje a cíti sa zle vo svojej spoločnosti. Zabudnite aj na kombináciu papriky a paradajok. Škodcovia paradajok veľmi rýchlo prechádzajú na papriky a okamžite ničia celú úrodu. Musíte si uvedomiť, že správna výsadba nie je všetko. Dôležité je, aby ste pravidelne pleli vašu záhradu, riadne zalievali každý záhon a sledovali rast rastlín.

Paradajky nevysádzajte vedľa reďkoviek a kapusty.
Foto: shutterstock/HiTecherZ

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo zasadiť vedľa cibule? Toto je zelenina, ktorej sa treba vyhnúť. Namiesto plodín bude len pôda

Vysaďte ich spolu s paradajkami. Úroda bude bohatá a zelenina chutná a pekná

The post Akú zeleninu vysadiť vedľa seba? Tieto dvojice sú najlepšími susedmi. Záhony budú praskať vo švíkoch appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie