Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Alarmující výsledky výzkumu: Desetina mladých Čechů trpí těžkou depresí. Nemá jim kdo pomoct

Desetina mladých má příznaky těžké deprese. Skoro polovina nedodržuje zásady zdravého životního stylu nebo užívá nikotin. Třetina má problémy se spánkem. A situace se podle odborníků stále zhoršuje. Z 1 030 respondentů netrpí úzkostmi 447 z nich. Tu nejtěžší formu prožívá 134 dotázaných. S depresemi je to podobné. 600 respondentů nemá žádné deprese. 102 dotázaných […]
Menej ako 1 min. min.

Desetina mladých má příznaky těžké deprese. Skoro polovina nedodržuje zásady zdravého životního stylu nebo užívá nikotin. Třetina má problémy se spánkem. A situace se podle odborníků stále zhoršuje. Z 1 030 respondentů netrpí úzkostmi 447 z nich. Tu nejtěžší formu prožívá 134 dotázaných. S depresemi je to podobné. 600 respondentů nemá žádné deprese. 102 dotázaných uvedlo, že trpí těžkou depresí.

ČTĚTE TAKÉ: Nehty jako obraz zdraví: Mohou odhalit řadu nemocí včetně rakoviny. Co sledovat?

„Všichni víme, co máme za sebou, covid, válku na Ukrajině. Těch stresových faktorů kolem nás bylo tolik, že se to na tom duševním zdraví jednoznačně podepsalo,“ přiblížila vedoucí metodologie projektu Martina Sebalo Vňuková z kliniky psychiatrie.

U mladých dospělých se teprve dokončuje vývoj mozku, rozhodnutí a zkušenosti z tohoto období tak mohou mít významný vliv na duševní zdraví. „Nástup na vysokou školu, nástup do práce, osamostatňování, to jsou takové ty běžné vývojové úkoly, kterým čelily všechny generace,“ popsal vedoucí výzkumného projektu Radek Ptáček.

„V tuhle chvíli ta asi největší komplikace možná souvisí právě s těmi elektronickými aplikacemi, jako je Facebook, Instagram a dále to, že se ti lidé uzavírají sami do sebe a přestávají komunikovat,“ vysvětlil přednosta Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Anders.

Díky sociálním sítím také roste počet hraničních poruch osobnosti, poruch příjmu potravy nebo případů sebepoškozování. „Na sociálních sítích ty příznaky sdílejí a předávají si je. Oni se vlastně učí, jak má ta nemoc vypadat,“ doplnil Jiří Horáček, přednosta Kliniky psychiatrie a lékařské psychologie UK.

Mladí lidé jsou na boj se zhoršujícím se duševním zdravím prakticky sami. Chybí psychiatři i motivující preventivní programy. Bez výrazné změny v přístupu bude docházet podle vědců k dalšímu propadu.

Podrobněji se těmto tématům věnuje videopodcast CNN Prima NEWS Generace deprese s Terezií Tománkovou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mezi dětmi se šíří epidemie krátkozrakosti, říká primář oční kliniky. Jak se vadě vyhnout?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie