Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Alternatíva k bežnému mlieku. Mnohí ľudia si ho pridávajú do kávy a veľmi si ho pochvaľujú

Podľa najnovšieho prieskumu trhu s potravinami sú rastlinné alternatívy kravského mlieka čoraz obľúbenejšie. Slováci si najčastejšie vyberajú sójové, ovsené a mandľové výrobky, ale už čoskoro sa môže stať hitom nápoj vyrobený zo… zemiakov, podľa mnohých ľudí ideálny doplnok ku káve. Čo sa o ňom oplatí vedieť? Podľa údajov spoločnosti NielsenIQ predaj rastlinných nápojov (ktoré nemožno […]
Menej ako 1 min. min.

Podľa najnovšieho prieskumu trhu s potravinami sú rastlinné alternatívy kravského mlieka čoraz obľúbenejšie. Slováci si najčastejšie vyberajú sójové, ovsené a mandľové výrobky, ale už čoskoro sa môže stať hitom nápoj vyrobený zo… zemiakov, podľa mnohých ľudí ideálny doplnok ku káve. Čo sa o ňom oplatí vedieť?

Podľa údajov spoločnosti NielsenIQ predaj rastlinných nápojov (ktoré nemožno nazývať mliekom, pretože, ako akceptuje Európska únia, tento termín sa vzťahuje len na „biely sekrét mliečnych žliaz samíc cicavcov“) v posledných rokoch rastie o takmer 20 % ročne. Zároveň klesá záujem zákazníkov o mlieko, najmä o kravské mlieko

Prečo tak radi kupujeme jeho náhrady? Niektorí tak robia z ideologických a stravovacích dôvodov, napr. vegáni vylučujú zo svojho jedálnička všetko, čo pochádza zo zvierat, ako sú mliečne výrobky. Iní zo zdravotných dôvodov. Mlieko je totiž alergénne a príčinou alergií je zvyčajne kazeín, jedna z 30 mliečnych bielkovín, ktoré spôsobujú astmu, zápaly vnútorného ucha, prechladnutie a iné zdravotné problémy u detí aj dospelých. Mliečne výrobky môžu spôsobovať nepríjemné ťažkosti aj ľuďom s intoleranciou laktózy. To môže mať za následok bolesti brucha, nevoľnosť, hnačku alebo plynatosť.

Predchodcami výroby rastlinných alternatív mlieka, ktoré sa zvyčajne vyrábajú vodnou extrakciou z rozdrvených a tepelne upravených olejnatých semien alebo orechov, boli Švédi. Práve v tejto škandinávskej krajine vznikol recept na ovsený nápoj, ktorý je dnes obľúbený po celom svete.

Najnovším nápadom švédskych výrobcov je zemiakové mlieko, ktoré má nielen veľa výživových hodnôt, ale je aj užitočné – na rozdiel od mnohých iných rastlinných nápojov dobre pení a má krémovú konzistenciu, takže sa výborne hodí napríklad ku káve.

Proces výroby nápoja je tiež priklonením sa k ekológii. Tým, že sa ako hlavná surovina používajú zemiaky, sa spotrebuje dvakrát menej pôdy ako pri pestovaní ovsa a 56-krát menej vody ako pri výrobe nápoja z mandlí. Uhlíková stopa je o 75 % nižšia ako pri výrobe klasického mlieka.

Zemiakový džús – čo obsahuje

Zemiakový nápoj je teraz dostupný aj na Slovensku. Oplatí sa to? Ako už bolo spomenuté, výrobok má veľkú výživovú hodnotu, hoci sa skladá najmä z… vody. Zemiak, presnejšie emulzia z neho vyrobená, tvorí najviac 8 až 9 %, pričom v ňom nájdeme aj repkový olej, hrachovú bielkovinu a vlákninu z čakanky.

Zemiakový nápoj je nízkokalorický a podobne ako kravské mlieko poskytuje veľa vápnika – prvku potrebného pre svaly, ktorý zlepšuje hustotu a pevnosť kostí a zabraňuje napríklad osteoporóze. Výrobok znižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, posilňuje činnosť srdca a má priaznivý vplyv na tráviaci a endokrinný systém.

Zemiakový nápoj neobsahuje laktózu, t. j. mliečny cukor, ktorého konzumácia u dospelých často spôsobuje nepríjemné príznaky – plynatosť, bolesti brucha a hnačky.

Výrobok obsahuje aj zložky, ktoré nemajú vždy pozitívny vplyv na organizmus, ako napríklad maltodextrín. Ide o látku získanú hydrolýzou škrobu (zvyčajne kukuričného alebo zemiakového), ktorá nielen predlžuje trvanlivosť, ale je aj zvýrazňovačom chuti a nositeľom aróm a farbív. Zároveň však poskytuje veľa kalórií a má vysoký glykemický index, čo musia mať na pamäti diabetici a ľudia sledujúci svoju hmotnosť.

Regulátorom kyslosti v zemiakovom nápoji je zvyčajne fosfát, ktorý môže narušiť rovnováhu organizmu, pretože zhoršuje vstrebávanie vápnika, horčíka a železa.

Recept na zemiakové mlieko

Zemiakové mlieko si môžete ľahko pripraviť aj doma z bežne dostupných produktov. Najdôležitejšou zložkou sú, samozrejme, zemiaky, bielosemenné odrody (250 g), ktoré sa ošúpú, zalejú vodou, najlepšie filtrovanou (4 šálky), a varia sa na miernom ohni asi štvrť hodiny.

Keď sú zemiaky dostatočne mäkké, obsah hrnca prelejeme do mixéra. Pridáme blanšírované a pomleté mandle (2 PL), sladidlo, napr. med, javorový sirup, agávový sirup (4 PL), štipku soli a prípadne vanilkovú pastu (1 ČL). Mixujte, kým tekutina nebude mať krémovú konzistenciu. Po vychladnutí ju prelejte do fľaše a vložte do chladničky, kde môže stráviť 4 – 5 dní.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie