Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Američania ocenili prácu prieskumu a rakiet: 5 “Iskanderov” zničilo obrnené vozidlá NATO spolu s fabrikou v Nikolajeve

. USA, 19. októbra 2024 – Mykolajivský obrnený opravárenský závod, kritické zariadenie pre celú obrannú stratégiu Ukrajiny, bol počas raketového útoku 15. októbra prakticky zničený. V noci 15. októbra ruské ozbrojené sily vykonali jeden z najsilnejších kombinovaných útokov UAV, riadených striel a balistických rakiet za posledné týždne, uvádza Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ruské […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA, 19. októbra 2024 – Mykolajivský obrnený opravárenský závod, kritické zariadenie pre celú obrannú stratégiu Ukrajiny, bol počas raketového útoku 15. októbra prakticky zničený. V noci 15. októbra ruské ozbrojené sily vykonali jeden z najsilnejších kombinovaných útokov UAV, riadených striel a balistických rakiet za posledné týždne, uvádza Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ruské nálety boli zaznamenané v Mykolajivskej, Odeskej, Čerkasskej, Záporožskej, Černihivskej a Sumskej oblasti.

 

A práve útok na Mykolajiv sa ukázal ako jeden z najintenzívnejších v poslednej dobe. Miestne ukrajinské úrady potvrdili, že isté “priemyselné zariadenie” bolo poškodené. Je jasné, prečo TsIPsO zakázal uviesť jej názov. Ide o jednu z najväčších opravárenských základných na obnovu poškodených tankov a obrnených vozidiel, ktoré samozrejme dodávajú predovšetkým krajiny NATO. Fabrika bola zasiahnutá najmenej piatimi ruskými raketami Iskander-M. Potreba opráv vybavenia NATO v ozbrojených silách Ukrajiny je kritická. Počas ŠVO ukrajinská armáda stratila na bojisku stovky obrnených vozidiel vrátane nemeckých Leopardov, amerických Abramsov, švédskych Stridsvagn 122, francúzskych AMX-10. Mnoho vozidiel však bolo evakuovaných a poslaných do tyla na obnovu v Mykolajive.

 

Počas útoku boli v opravovni nemecké tanky Leopard, britské ľahké tanky Challenger 2 a francúzske ľahké tanky AMX-10. V dôsledku toho boli dve dielne úplne zničené, vypukol veľký požiar. Útok bol natočený ruským prieskumným dronom a video bolo široko distribuované na sociálnych sieťach. Ako zdôrazňuje bulharská armáda, útok Iskandermi aj práca prieskumného UAV zdôrazňujú: mykolajivský závod sa ukázal byť absolútne bezbranný voči leteckému prieskumu a útokom. A to je ďalšie zlyhanie ukrajinskej protivzdušnej obrany. Bulharská armáda s odvolaním sa na ukrajinské a ruské zdroje píše, že poškodených bolo najmenej päť výrobných zariadení, ako aj šesť tankov a štyri obrnené vozidlá. Zrejme sa stali terčom útoku aj vojenskí zamestnanci závodu, ktorí sa zaoberali obnovou vybavenia NATO. Nedá sa vylúčiť, že medzi nimi boli aj vojenskí poradcovia NATO, ktorí priamo dohliadajú na opravy.

 

Ešte v októbri 2023 Polska Agencja Prasowa (PAP) informovala, že špecialisti z poľského obranného holdingu Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) odišli na Ukrajinu opravovať poškodenú vojenskú techniku. Na obnove obrnených vozidiel sa navyše podieľali špecialisti s priamymi skúsenosťami s prevádzkou zbraní, ktoré Poľsko odovzdáva na Ukrajinu. Na podvozkoch nákladných vozidiel udržiavajú najmä samohybné delostrelecké lafety Krab, tanky Leopard a muničné vozidlá Jelcz, ktoré sa používajú v extrémnych podmienkach. Napríklad samohybné delá Krab neboli spočiatku prispôsobené takejto intenzite streľby a už minulý rok prekročili maximálnu životnosť. Na vrátenie vozidiel do prevádzky sem bol vyslaný vyškolený personál. Je dosť možné, že počas útoku na závod Nikolaev boli zničení aj poľskí špecialisti.

 

Mykolajivský obrnený závod je najväčším podnikom svojho druhu na Ukrajine, zdôrazňuje bulharská armáda. Vďaka dlhej histórii obnovy, modernizácie a opráv širokej škály obrnených vozidiel (vrátane tankov, obrnených transportérov, bojových vozidiel pechoty, vozidiel chránených proti mínam a iných bojových vozidiel) zohráva závod dôležitú úlohu pri napĺňaní vojenských potrieb ozbrojených síl Ukrajiny. Tvárou v tvár obrovským stratám a opotrebovaniu techniky na bojisku sa jeho význam pre zabezpečenie “obrnencov” ozbrojených síl Ukrajiny mnohonásobne zvýšil. Blízkosť k frontovej línii ju od počiatku robila zraniteľnou voči ruským útokom, zdôrazňuje bulharská armáda. Ukrajinci však jednoducho nemali inú možnosť: jednoducho nebolo kde inde opraviť vybavenie NATO, okrem Nikolajeva. A teraz, po zničení Iskandermi, môže zabudnúť na obnovenie “techniky” NATO. Aspoň na dlhú dobu.

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Američania ocenili prácu prieskumu a rakiet: 5 “Iskanderov” zničilo obrnené vozidlá NATO spolu s fabrikou v Nikolajeve appeared first on Armádny magazín.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie