Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Američany tu nechceme, hlásá africká země. Vojáci z USA jsou nuceni sdílet základnu s Rusy

Američané a Rusové jako sousedé ve zbrani? To je realita na nigerské základně zvané „Airbase 101“ ve stejnojmenném hlavním městě afrického státu. ČTĚTE TAKÉ: CNN: Rusko postoupilo na Ukrajině nejvíce od začátku války. Pod tlakem jsou hlavně tři města Poslední týdny zde na stejné základně musí de facto bok po boku fungovat právě tito dva tradiční […]
Menej ako 1 min. min.

Američané a Rusové jako sousedé ve zbrani? To je realita na nigerské základně zvané „Airbase 101“ ve stejnojmenném hlavním městě afrického státu.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Rusko postoupilo na Ukrajině nejvíce od začátku války. Pod tlakem jsou hlavně tři města

Poslední týdny zde na stejné základně musí de facto bok po boku fungovat právě tito dva tradiční rivalové světové politiky. Americká stanice CNN s odkazem na své zdroje informuje, že Rusové sice nevyužívají stejný hangár jako Američané, ale „nejsou od sebe příliš vzdáleni“.

Rusové jsou v africké zemi v podstatě za nováčky. Vojenská junta, která se ujala moci po puči loni v létě, pozvala síly Kremlu do Nigeru právě po úspěšném povstání. Rusové zde tak působí jako vojenští instruktoři, kteří cvičí nigerskou armádu. Má zde být na 100 instruktorů.

Francouzští vojáci už Niger opustili

To Američané jsou ve zcela opačné situaci. V zemi fungovali od roku 2014 a Niger využívali jako své stanoviště pro operace proti teroristům v regionu. Po puči se jejich postavení v zemi výrazně zhoršilo. Nyní, pod tlakem Nigeru, američtí vojáci Niger opouštějí.

Napodobují tak Francouze, kteří se z afrického státu poroučeli nedávno. I oni museli Niger opustit po tlaku vojenské junty, která si jejich přítomnost nepřála. Agentura AP dodává, že v zemi ze zahraničních vojáků zůstávají ještě Němci a Italové.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie