Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Americká centrálna banka potrebuje viac dôkazov o zmierňovaní inflácie, než zníži sadzby, vraví jej šéf Powell

Americká centrálna banka (Fed) potrebuje mať k dispozícii viac údajov, než sa rozhodne pristúpiť k redukcii úrokových sadzieb. Uviedol to v utorok prezident Fedu Jerome Powell reagujúc na najnovšie údaje o vývoji inflačných tlakov v americkej ekonomike, píše agentúra Reuters. Koncom júna americké ministerstvo obchodu oznámilo, že kľúčový ukazovateľ inflácie v USA, ktorý Fed preferuje, zaznamenal […]
Menej ako 1 min. min.

Americká centrálna banka (Fed) potrebuje mať k dispozícii viac údajov, než sa rozhodne pristúpiť k redukcii úrokových sadzieb. Uviedol to v utorok prezident Fedu Jerome Powell reagujúc na najnovšie údaje o vývoji inflačných tlakov v americkej ekonomike, píše agentúra Reuters.

Koncom júna americké ministerstvo obchodu oznámilo, že kľúčový ukazovateľ inflácie v USA, ktorý Fed preferuje, zaznamenal v máji mierny pokles. Spotrebiteľské ceny merané indexom výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) vzrástli v máji medziročne o 2,6 percenta po aprílovom raste o 2,7 percenta.

Navyše, aj jadrový PCE, ktorý nezahrnuje nestabilné ceny potravín a energií, zaznamenal v máji nižšiu hodnotu. Zatiaľ čo v apríli inflácia dosiahla 2,8 percenta, v máji to bolo 2,6 percenta. Inflácia je však stále nad inflačným cieľom Fedu stanoveným na dve percent a predstavitelia banky ju naďalej považujú za “zvýšenú”.

Zvýšenie základnej úrokovej sadzby Fedu je nepravdepodobné, vyhlásil jeho šéf Powell

Powell na konferencii v portugalskom meste Sintra v reakcii na zmiernenie inflácie uviedol, že vo Fede si chcú byť vývojom inflácie istejší. A keďže americká ekonomika je dostatočne silná, majú možnosť zobrať si na to ešte nejaký čas.

Fed po svojom ostatnom zasadnutí 11. a 12. júna ponechal kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni v pásme 5,25 percenta až 5,50 percenta. Zotrváva tak na takmer 23-ročnom maxime, na ktorom je od júla 2023. Trhy odhadujú, že k prvému zníženiu úrokových sadzieb pristúpi Fed na svojom zasadnutí v septembri, pričom predpokladajú, že ich zníži o štvrť percentuálneho bodu.

Či tak Fed urobí, alebo redukciu sadzieb oddiali, rozhodnú nasledujúce ekonomické dáta. Najbližšie by to mali byť údaje o vývoji na americkom pracovnom trhu za mesiac jún, ktoré ministerstvo práce oznámi v piatok 5. júla.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie