Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Americká ekonomika prechádza obdobím zmeny

Americká ekonomika prechádza obdobím zmeny v roku 2024, s bohatými Američanmi zohrávajúcimi výraznú úlohu pri poháňaní hospodárskeho rastu. Bohatstvo sa v posledných rokoch dramaticky zvýšilo, čím sa podporili spotrebiteľské výdavky a tým aj celková ekonomika. Po recesii spôsobenej blokádami kvôli COVID-19 sa americká ekonomika výrazne odrazila, pričom index Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite […]
Menej ako 1 min. min.

Americká ekonomika prechádza obdobím zmeny v roku 2024, s bohatými Američanmi zohrávajúcimi výraznú úlohu pri poháňaní hospodárskeho rastu. Bohatstvo sa v posledných rokoch dramaticky zvýšilo, čím sa podporili spotrebiteľské výdavky a tým aj celková ekonomika. Po recesii spôsobenej blokádami kvôli COVID-19 sa americká ekonomika výrazne odrazila, pričom index Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite dosiahli nové maximá.

Rast ekonomiky v prvom štvrťroku 2024 bol však pomalší ako v predchádzajúcich štvrťrokoch, s ročnou mierou rastu HDP 1,6%. Tento pokles spôsobil otázky ohľadom toho, či by americká ekonomika mohla smerovať do recesie, alebo či bude schopná udržať si svoju dynamiku.

Bohatí Američania poháňajú ekonomiku:
Bohatí Američania, často nazývaní „starými peniazmi,“ získali svoje bohatstvo z rôznych zdrojov, vrátane nákupu štátnych dlhopisov, ktoré v roku 2024 prinášajú vyššie výnosy. Ich rastúce bohatstvo prispieva k zvýšeným výdavkom, najmä na drahšie služby ako zábava, zdravotná starostlivosť a cestovanie, čo podporuje ekonomiku. Tieto výdavky sa často nespájajú s pôžičkami, čo ich robí odolnejšími voči zvýšeniu úrokových sadzieb zo strany Federálneho rezervného systému (Fed).

Ďalším faktorom je „efekt bohatstva,“ kde spotrebitelia majú tendenciu utrácať viac, keď sa hodnota ich majetku, ako sú domy a akcie, zvyšuje. To tiež prispieva k udržaniu rastu ekonomiky a inflácie, čo predstavuje výzvu pre Fed, ktorý sa snaží udržať infláciu pod kontrolou prostredníctvom úrokových sadzieb.

Riziko recesie:
Napriek tomu, že ekonomika rastie, existujú obavy z možnej recesie. Rast v prvom štvrťroku 2024 bol pomalší ako sa očakávalo, čo naznačuje, že ekonomika môže byť zraniteľná. Spomalenie môže byť spôsobené zníženými federálnymi výdavkami, znížením investícií do zásob vo veľkoobchode a výrobných sektoroch, a zvýšeným dovozom, čo môže mať negatívny vplyv na HDP.

Federálny rezervný systém pokračuje vo svojej politike úrokových sadzieb, aby zabránil inflácii a udržal ekonomiku stabilnú. Výzvou pre Fed bude nájsť rovnováhu medzi kontrolou inflácie a podporou ekonomického rastu bez vyvolania recesie. Odhady pre ročnú mieru rastu HDP sa môžu ešte zmeniť, pretože Bureau of Economic Analysis (BEA) plánuje zverejniť aktualizované údaje koncom mája a júna, čo poskytne jasnejší obraz o ekonomickom výkone v prvom štvrťroku.

Na záver, americká ekonomika roku 2024 má silné a slabé stránky. Bohatí Američania poháňajú ekonomický rast, ale spomalenie tempa rastu vyvoláva otázky o budúcej stabilite. Fed bude musieť starostlivo riadiť svoju politiku, aby sa zabezpečilo, že ekonomika zostane na správnej ceste bez vyvolania nadmernej inflácie alebo recesie.

Zdroj: cryptopolitan

Príspevok Americká ekonomika prechádza obdobím zmeny je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie