Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Americké akcie mierne oslabili, čaká sa na nové údaje o ekonomike

Americké akcie dnes mierne oslabili. Investori teraz čakajú na nové údaje o ekonomike, ktoré by im mohli poskytnúť lepšiu predstavu o budúcom vývoji úrokových sadzieb v Spojených štátoch. Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, dnes stratil 0,08 percenta a zakončil obchodovanie na 39 282,33 bodu. Širší index S&P 500 klesol o […]
Menej ako 1 min. min.

Americké akcie dnes mierne oslabili. Investori teraz čakajú na nové údaje o ekonomike, ktoré by im mohli poskytnúť lepšiu predstavu o budúcom vývoji úrokových sadzieb v Spojených štátoch. Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, dnes stratil 0,08 percenta a zakončil obchodovanie na 39 282,33 bodu.

Širší index S&P 500 klesol o 0,28 percenta na 5203,58 bodu a index Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, sa znížil o 0,42 percenta na 16 315,70 bodu.

Na burzu dnes vstúpili akcie spoločnosti Trump Media & Technology Group (TMTG), súčasťou ktorej je sociálna sieť Truth Social a v ktorej má väčšinu bývalý americký prezident Donald Trump. Akcie TMTG si počas prvého dňa obchodovania pripísali cez 16 percent a uzavreli na zhruba 58 dolároch. Počas dňa sa pritom vyšplhali až na takmer 80 dolárov.

Akcie Trumpovej mediálnej spoločnosti pri debute na burze prudko stúpli

Americké ministerstvo obchodu v piatok zverejní údaje o februárovom vývoji cenového indexu výdavkov na osobnú spotrebu v Spojených štátoch. Tento index je preferovaným ukazovateľom inflácie pre americkú centrálnu banku (Fed).

Analytici podľa prieskumu agentúry Reuters predpokladajú, že index za február vykáže medzimesačný nárast 0,4 percenta a medziročné zvýšenie 2,5 percenta. “Tie dôležité čísla prídu v piatok. To sú tie čísla, ktoré budú všetci sledovať,” uviedol analytik Stephen Massocca zo spoločnosti Wedbush Securities.

Minulý týždeň Fed podľa očakávania ponechal svoju základnú úrokovú sadzbu v pásme 5,25 až 5,50 percenta, čo je najvyššia úroveň za 22 rokov. Potvrdil však, že v tomto roku počíta s trojitým znížením základnej sadzby, celkom o 0,75 percentuálneho bodu. Podľa ukazovateľa FedWatch Tool burzového operátora CME teraz finančné trhy prisudzujú viac ako 70-percentnú pravdepodobnosť tomu, že Fed v júni zníži úroky minimálne o štvrť percentuálneho bodu.

Na devízovom trhu sa dnes kurz amerického dolára držal bez výraznejších zmien. Euro voči doláru krátko po 21:00 stredoeurópskeho času strácalo necelú desatinu percenta a pohybovalo sa v blízkosti 1,0830 dolára.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie