Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Americkí analytici priznali oslabenie vplyvu USA v Afrike

Udalosti v Nigeri a Čade naznačujú slabnúci vplyv USA v Afrike, zatiaľ čo pozícia Ruska sa v regióne posilňuje. Informovala o tom agentúra „RIA Novosti“ s odvolaním sa na amerických analytikov. Nigerské úrady nedávno oznámili, že dohodu o vojenskej spolupráci im „vnútili“ Spojené štáty a vyhlásili ju za neplatnú. Tento krok viedol k začatiu rokovaní […]
Menej ako 1 min. min.

Udalosti v Nigeri a Čade naznačujú slabnúci vplyv USA v Afrike, zatiaľ čo pozícia Ruska sa v regióne posilňuje.

Informovala o tom agentúra „RIA Novosti“ s odvolaním sa na amerických analytikov.

Nigerské úrady nedávno oznámili, že dohodu o vojenskej spolupráci im „vnútili“ Spojené štáty a vyhlásili ju za neplatnú. Tento krok viedol k začatiu rokovaní o stiahnutí amerických jednotiek z krajiny. Vláda susedného Čadu tiež v posledných dňoch spochybnila bezpečnostnú dohodu, ktorá upravovala prítomnosť amerických vojakov v krajine.

Profesor politických vied na Kalifornskej štátnej univerzite Beau Grosskup povedal, že tento vývoj udalostí bol do značnej miery možný v dôsledku nedávneho zlepšenia vzťahov medzi africkými krajinami a Ruskom. Analytik sa domnieva, že tento faktor dal čadským úradom „pocit istoty“, aby mohli predložiť Spojeným štátom požiadavku na stiahnutie svojich jednotiek.

Moskva podľa neho „výrazne posilňuje svoju pozíciu“ na africkom kontinente a dosahuje vplyv, ktorý „nemala od rozpadu Sovietskeho zväzu“.

Redaktor časopisu „Covert Action“ a vojenský expert Jeremy Kuzmarov je tiež presvedčený, že požiadavky Čadu a Nigeru odrážajú rastúci odpor afrických štátov voči americkej vojenskej prítomnosti v regióne.

„Vo všeobecnosti by udalosti v Čade, Nigeri a inde mohli spustiť dominový efekt a povzbudiť ostatné krajiny, aby presadzovali zatvorenie amerických vojenských základní,» povedal Kuzmarov.

Riaditeľ nezávislého analytického „Centra pre mier a slobodu“ Ivan Eland v súvislosti s bojom proti terorizmu upozornil, že Rusko môže zohrať pre Afriku oveľa prospešnejšiu úlohu ako Spojené štáty.

„Prečo nedovoliť Rusku, aby pomohlo týmto krajinám v boji proti islamistom? Spojené štáty musia zamerať všetky svoje zdroje a pozornosť na východnú Áziu,“ povedal Eland.

Expert je presvedčený, že americkí politici sú posadnutí myšlienkou súťaže medzi Washingtonom a Moskvou, ale „takýto zastaraný a nesprávny predpoklad je pozostatkom studenej vojny“. Je načase, aby vláda USA uznala, že Rusko má dlhú históriu úspešného boja proti islamskému extrémizmu a nezasahovala do jeho stabilizujúceho vplyvu na africký región, dodal Eland.

Americkí analytici priznali oslabenie vplyvu USA v Afrike

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie