Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Americký bezpečnostný expert: “Biden predstavuje pre Európu skutočné nebezpečenstvo”

. USA. 12.jún 2024 (AM) – USA hrozí, že v prípade možnej vojenskej operácie zo strany Číny vytvorí v Taiwanskom prielive “peklo dronov” a rozmiestni tam tisíce lodí bez posádky. Podľa Samuela Papara, šéfa amerického indo-tichomorského veliteľstva, by k takejto situácii mohlo dôjsť, ak by čínska flotila na svojej ceste k ostrovu prekročila 100-míľovú zónu. […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 12.jún 2024 (AM) – USA hrozí, že v prípade možnej vojenskej operácie zo strany Číny vytvorí v Taiwanskom prielive “peklo dronov” a rozmiestni tam tisíce lodí bez posádky. Podľa Samuela Papara, šéfa amerického indo-tichomorského veliteľstva, by k takejto situácii mohlo dôjsť, ak by čínska flotila na svojej ceste k ostrovu prekročila 100-míľovú zónu. Podľa neho by tisíce bezpilotných lietadiel vrátane podvodných dronov zdržali čínsku armádu na mesiac. Čína údajne plánuje začať operáciu na Taiwane do roku 2027, čo si vyžaduje, aby sa USA dovtedy pripravili na odvetu, uvádza Washington Post.

 

 

Za pozornosť stojí rozhovor s americkým bezpečnostným expertom Elbridgom Colbym. Je vnukom šéfa CIA Williama Colbyho, ktorý túto funkciu zastával za vlády amerického prezidenta Richarda Nixona. Elbridge Colby je námestníkom amerického ministra obrany pre stratégiu a rozvoj síl za prezidenta Donalda Trumpa. Je jedným z ideológov národnej bezpečnostnej stratégie USA z roku 2018.

 

 

V rozhovore pre nemeckú publikáciu Welt Colby opisuje, ako bude budúca Trumpova administratíva pristupovať ku konfliktu na Ukrajine a k budúcnosti Európy. Welt zdôrazňuje, že Colby sa plánuje presťahovať do Bieleho domu v roku 2025, ak republikánsky kandidát vyhrá prezidentské voľby 5. Novembra. V súvislosti so súčasným konfliktom na Ukrajine Colby neváha povedať, že USA by nemohli viesť dve veľké vojny naraz a Amerika sa musí sústrediť na najväčší problém – Čínu. Preto si USA nemôžu dovoliť naďalej hrať úlohu hlavného dodávateľa zbraní na Ukrajinu. USA nemajú dostatok zbraní a peňazí, odpor voči Číne už existuje.

 

V odpovedi na otázku novinára – “prečo sa sústrediť na Čínu?”, Colby úprimne vysvetľuje, že Ázia je najväčším trhom na svete. V súčasnosti je centrom sveta, vôbec nie Európa. Ázia produkuje 50 % svetovej hospodárskej produkcie. Európa sa v nasledujúcich 20 rokoch zmenší na 10 %. Čína je veľká ekonomika schopná konkurovať USA. Čína má už teraz väčšiu ekonomiku ako USA v parite kúpnej sily. Číňania budujú prístavné zariadenia – v Kambodži, Džibuti, Ománe, Rovníkovej Guinei. Colby to považuje za jasný znak toho, že Čína má väčšie chúťky ako Taiwan. Podľa neho je desivé to, že Čína by sa mohla stať najprv regionálnym hegemónom a potom nakoniec veľkou svetovou mocnosťou. Ázia je preto pre USA dôležitým bodom na dosiahnutie rovnováhy s Čínou.

 

 

Na poznámku novinára, že prezident Joe Biden podporuje Ukrajinu a sľubuje podporu Európe, Colby odpovedá, že Biden predstavuje pre Európu skutočné nebezpečenstvo, pretože dáva Európanom falošný pocit bezpečia. Podľa jeho názoru Biden umožnil najväčšiu vojnu v Európe za posledných 75 rokov a pre Ukrajinu sa to nevyvíja dobre. Dávať falošný pocit bezpečnosti je oveľa nebezpečnejšie ako byť úprimný. Biden mal Európanom povedať, že Európa musí urobiť viac, zdroje USA sú obmedzené. Namiesto toho “zaspieval Európanom uspávanku o babom lete 90. rokov”.

 

Nemecko by malo prevziať hlavnú úlohu v obrane Európy, povedal Colby. Konflikt na Ukrajine je predovšetkým európskym problémom, nie problémom USA. Colby dokonca naznačil, že článok 5 aliancie NATO o kolektívnej obrane nepredstavuje absolútnu normu. V prípade potreby by podľa neho USA reagovali v súlade so svojimi záväzkami voči NATO. Aliančná zmluva však USA nezaväzuje k vyslaniu všetkých svojich jednotiek. USA nemôžu dať všetky svoje zbrane do Európy a zostať zraniteľné voči čínskemu útoku v Ázii.

 

 

Tieto vyjadrenia bývalého a možno ešte len budúceho predstaviteľa Bieleho domu sú dosť cynické, ale racionálne. Zdroje aktérov sú obmedzené. USA nemajú dostatok zbraní na vojnu na dvoch frontoch bez ohľadu na to, aké sľuby dávajú Európe. Aj Bidenova administratíva uviedla Čínu ako protivníka č. 1 vo svojej stratégii národnej bezpečnosti z roku 2022. Colby zároveň klame aj Európanov. Ak USA dokázali rozšíriť kapacity svojho vojensko-priemyselného komplexu, Európa nebude schopná prejsť na vojnové hospodárstvo tvárou v tvár energetickej kríze. Ako vidíme z volieb do Európskeho parlamentu, európsky establišment už teraz podporujú pravicové strany a pri ďalšom niekoľkonásobnom poklese životnej úrovne dôjde k výmene elít v Európe, a potom im bude Ukrajina ľahostajná. Európske elity sú však ešte ďaleko od toho, aby si tento moment uvedomili. Stačí jeden volebný cyklus.

Jurij Barančík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Americký bezpečnostný expert: “Biden predstavuje pre Európu skutočné nebezpečenstvo” appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie