Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Americký najvyšší súd zrušil zákaz zariadení, ktoré urýchľujú streľbu z pušky. Vláda ho prijala ilegálne

Najvyšší súd Spojených štátov dnes zrušil takmer šesť rokov starý zákaz technických doplnkov označovaných výrazom “bump stock”, ktoré umožňujú urýchliť streľbu z poloautomatických zbraní. Americká vláda ich zakázala po tom, ako takto upravenú zbraň na jeseň roku 2017 použil páchateľ najhoršej masovej streľby v moderných dejinách USA. Podľa väčšiny sudcov však konala protizákonne, uviedla agentúra […]
Menej ako 1 min. min.

Najvyšší súd Spojených štátov dnes zrušil takmer šesť rokov starý zákaz technických doplnkov označovaných výrazom “bump stock”, ktoré umožňujú urýchliť streľbu z poloautomatických zbraní.

Americká vláda ich zakázala po tom, ako takto upravenú zbraň na jeseň roku 2017 použil páchateľ najhoršej masovej streľby v moderných dejinách USA. Podľa väčšiny sudcov však konala protizákonne, uviedla agentúra AP.

Podobné guľometom

Urýchľovače streľby umožňujú z poloautomatickej pušky vypáliť viac nábojov bez toho, aby strelec musel opakovane stláčať spúšť. S doplnkom, ktorý nahrádza štandardnú pažbu zbrane a využíva energiu spätného rázu výstrelu, je možné vystreliť desiatky nábojov za niekoľko málo sekúnd.

Federálny Úrad pre alkohol, tabak, zbrane a výbušniny ich za úradovania exprezidenta Donalda Trumpa začal regulovať ako guľomety, ktoré sú v USA zakázané.

Krok súdne napadol majiteľ obchodu so zbraňami v štáte Texas a konzervatívna väčšina na najvyššom súde mu teraz dala za pravdu. Trumpova administratíva podľa nej prekročila svoje právomoci, keď urýchľovače streľby zakázala. Denník The New York Times to označil za razantné odmietnutie jedného z mála krokov USA na obmedzenie násilia páchaného strelnými zbraňami.

ATF k opatreniu pristúpil na konci roka 2018 po tom, čo k spomínaným doplnkom pritiahol pozornosť masaker návštevníkov hudobného festivalu v Las Vegas.

Takmer 100 nábojov za minútu

Páchateľ do davu z neďalekého hotela vypálil za 11 minút viac ako 1000 nábojov a zabil 60 ľudí, ďalšie stovky utrpeli zranenia. V izbe páchateľa, ktorý následne spáchal samovraždu, sa našlo 12 pušiek s urýchľovačmi streľby.

Zákaz týchto zariadení dnes podporila trojica liberálnych sudkýň v deväťčlennom senáte najvyššieho súdu. Soňa Sotomayorová za ne napísala, že poloautomatickú pušku s urýchľovačom možno z právneho hľadiska chápať ako guľomet a že dnešné rozhodnutie “bude mať smrtiace dopady”.

Sudca Clarence Thomas však v stanovisku väčšiny uviedol, že “bump stock” z pušky guľomet nerobí a že federálne zákony na túto otázku nedávajú jasnú odpoveď.

Konzervatívna väčšina súdu tak vydala ďalší verdikt v prospech prístupu k strelným zbraniam, ktorý podľa platného výkladu americkej ústavy garantuje jej druhý dodatok. V roku 2022 v tejto súvislosti výrazne posunula hranice, keď rozhodla, že Američania majú právo nosiť zbrane na verejnosti pre účely sebaobrany.

AP podotýka, že sudcovia sa aktuálne zaoberajú aj sťažnosťou proti federálnemu zákonu, ktorý zakazuje držať strelné zbrane ľuďom, ktorí sú kvôli domácemu násiliu terčom súdneho zákazu styku s inou osobou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie