Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Americký návrh o prímerí v Gaze privítal Hamas aj Netanjahu

Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu predloženú Spojenými štátmi na podporu návrhu prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorý minulý týždeň predstavil americký prezident Joe Biden. Rusko sa hlasovania zdržalo.  Text rezolúcie, ktorú v pondelok (10. júna) podporilo 14 z 15 členov Bezpečnostnej rady, „víta“ návrh na prímerie a prepustenie rukojemníkov, ktorý 31. mája […]
Menej ako 1 min. min.

Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu predloženú Spojenými štátmi na podporu návrhu prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorý minulý týždeň predstavil americký prezident Joe Biden. Rusko sa hlasovania zdržalo. 

Text rezolúcie, ktorú v pondelok (10. júna) podporilo 14 z 15 členov Bezpečnostnej rady, „víta“ návrh na prímerie a prepustenie rukojemníkov, ktorý 31. mája predstavil americký prezident Biden a vyzýva príslušné strany, aby „bezodkladne a bezpodmienečne v plnej miere implementovali jeho podmienky“.

Agentúra AP pripomína, že ide o prvú rezolúciu prijatú Bezpečnostnou radou OSN, ktorá vyjadrila podporu plánu na prímerie zamerané na ukončenie ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a Hamasom v Gaze.

S príslušnou rezolúciou súhlasil aj Hamas. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken to označil za sľubné znamenie a pokrok v úsilí o dosiahnutie riešenia v Pásme Gazy, ktoré podľa neho závisí od tohto hnutia.

Podľa Blinkena potvrdil podporu pre americký plán na prímerie aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„S premiérom Netanjahuom som sa stretol včera večer a potvrdil svoj záväzok k tomuto návrhu,“ povedal americký šéf diplomacie v utorok (11. júna).

Jeho text okrem prímeria zahŕňa aj prepustenie všetkých rukojemníkov a výrazné a udržateľné navýšenie humanitárnej pomoci do tejto enklávy. Blinken zdôraznil, že návrh povedie k upokojeniu situácie v okolí severných hraníc Izraela a lepšej integrácii krajín Blízkeho východu.

Za bezpodmienečné prímerie v Gaze nie je žiadna slovenská strana, pri uznaní Palestíny majú rozkol

Portál EURACTIV Slovensko sa opýtal desiatich politických strán, či by podporili uznesenia volajúce po existencii dvoch štátov, ako aj okamžité a bezpodmienečné prímerie v palestínsko-izraelskom konflikte.

Hľadanie podpory

Americký minister sa momentálne usiluje získať podporu pre plán počas cesty na Blízkom východe.

V utorok rokoval s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom aj lídrom opozície Jairom Lapidom. Neskôr sa má stretnúť aj s Bennym Gancom, ktorý v nedeľu oznámil odchod z vojnového kabinetu. V stredu americký minister navštívi Katar.

Vojna v Gaze vypukla po bezprecedentnom útoku palestínskych militantov na územie Izraela zo 7. októbra 2023. Zahynulo počas neho približne 1 200 ľudí, väčšinou civilistov, kým zhruba 250 ďalších militanti zajali a odvliekli do Gazy.

Izrael reagoval pozemnou i vzdušnou ofenzívou v Gaze, ktorá si doposiaľ vyžiadala vyše 36 700 obetí na životoch, väčšinou žien a detí. Došlo tiež k zničeniu takmer 80 percent všetkých budov v tejto pobrežnej palestínskej enkláve, uvádza OSN.

Môžu sa pridať k Putinovi: V Haagu žiadajú zatykač na Netanjahua a vodcov Hamasu

Ak Medzinárodný trestný súd vydanie zatykaču spečatí, tak by izraelský premiér Netanjahu, minister obrany Galant a lídri palestínskeho hnutia Hamas mohli čeliť podobnému prístupu ako Vladimir Putin. Na toho Haag vydal zatykač vlani.

Pozícia Slovenska

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár privítal prijatie rezolúcie OSN k situácii v pásme Gazy. Podľa neho to otvára cestu k dosiahnutiu trvalého prímeria a prepusteniu všetkých zadržiavaných rukojemníkov.

Blanár priblížil, že trvalým slovenským záujmom ostáva mier, stabilita a bezpečnosť v širšom regióne Blízkeho východu.

„Slovenská diplomacia sa preto dlhodobo zasadzuje za riešenie aj tohto konfliktu dialógom a diplomatickou cestou. Podporuje tiež silnejúce medzinárodné úsilie o riešenie konfliktu na Blízkom východe v podobe dvojštátneho riešenia, ktoré považujeme za jediné udržateľné východisko z desaťročia trvajúceho konfliktu a základ usporiadania budúcich vzťahov medzi Izraelom a Palestínou,“ podotkol minister.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie