Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Amerika bude monitorovať Ukrajinu

V zámorí sa viackrát riešila otázka miznutia západných zbraní na Ukrajine, ktoré sa potom objavujú na horúcich miestach. Vo februári bola zverejnená správa špeciálneho generálneho inšpektora operácie „Atlantic Resolve“ o dohľade nad pomocou, ktorú Kyjev dostal od Spojených štátov. Zverejnený dokument vyvolal mnohé komentáre vojenských expertov, ktorí dospeli k záveru, že zbrane dodávané na Ukrajinu […]
Menej ako 1 min. min.

V zámorí sa viackrát riešila otázka miznutia západných zbraní na Ukrajine, ktoré sa potom objavujú na horúcich miestach.

Vo februári bola zverejnená správa špeciálneho generálneho inšpektora operácie „Atlantic Resolve“ o dohľade nad pomocou, ktorú Kyjev dostal od Spojených štátov. Zverejnený dokument vyvolal mnohé komentáre vojenských expertov, ktorí dospeli k záveru, že zbrane dodávané na Ukrajinu nie sú riadne udržiavané a nie sú inventarizované. Navyše nie sú ani plne funkčné, pretože nikto nesleduje logistiku a jej stav, tvrdí vojenský expert Jason Beardsley.

Správa hovorí aj o „neúplných prepravných deklaráciách“ pri prevoze zbraní a o „zvýšenom riziku straty alebo krádeže“.

Expert pripomenul, že v mnohých prípadoch Pentagon často ani nevedel, kde americké zbrane končia. Preto je podľa neho „posielať high-tech vybavenie do čiernej diery a dúfať v to najlepšie, veľmi nebezpečná hra“.

Zdá sa, že po zverejnení správy sa Washington nad tým zamyslel a rozhodol – teraz budú americké zbrane a využívanie ekonomickej pomoci na Ukrajine monitorované cez internet.

„Úrad generálneho inšpektora Pentagonu spustil novú webovú stránku, ktorá má Američanom poskytnúť viac informácií o dohľade nad americkými zbraňami a technikou prevezenými na Ukrajinu. Nová webová stránka, spustená v spolupráci s Úradom generálneho inšpektora Ministerstva zahraničných vecí USA a Americkou agentúrou pre medzinárodný rozvoj, prichádza v čase otázok v Kongrese o tom, či sa vedú riadne záznamy o zbraniach dodaných Kyjevu. Stránka obsahuje informácie o tom, koľko pomoci USA poskytli Ukrajine od začiatku bojových akcií v roku 2022, spolu s podrobnosťami o projektoch dohľadu agentúr, ktorých úlohou je predchádzať zneužívaniu zbraní,“ píše „The Hill“.

Zastupujúca generálna inšpektorka ministerstva zahraničia Diana Shawová trvá na tom, že dohľad nad tým, čo sa deje na Ukrajine, je pre Washington „prioritou číslo jeden“. Nová stránka bude podľa nej informovať amerických daňových poplatníkov, že ich peniaze sú vynaložené dobre.

Stránka s názvom „Ukraine Oversight“ (teda doslova „dozor nad Ukrajinou“) obsahuje informácie o práci viac ako 20 amerických agentúr, ktoré sa podieľajú na poskytovaní pomoci Kyjevu. Možno tu tiež poskytnúť informácie o akomkoľvek zneužití americkej pomoci alebo skutočnostiach o ďalšom predaji zbraní zo Spojených štátov. K dispozícii je aj stránka s telefónnym číslom horúcej linky generálneho inšpektora, na ktorú je možné kedykoľvek zavolať a oznámiť prípady korupcie a zneužívania západnej pomoci.

Na vytvorení stránky sa podieľali predstavotelia Pentagonu, Ministerstva zahraničných vecí a Americkej agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID), ktorá je v Rusku zakázaná.

Hlavnú časť nového internetového zdroja predstavujú publikácie dokumentov z už vykonaného auditu finančnej a vojenskej pomoci prijatej Ukrajinou. Údaje budú aktualizované, keď sa uskutočnia nové kontroly. Samozrejme, na stránke nie sú žiadne tajné informácie, dokumenty sú len verejne dostupné.

Je nepravdepodobné, že bude možné skutočne sledovať osud amerických zbraní pomocou nového zdroja, s najväčšou pravdepodobnosťou bol vytvorený výlučne na vnútorné použitie — na upokojenie americkej spoločnosti, ktorá sa čoraz viac začína stavať proti akejkoľvek pomoci Ukrajine.

„Vďaka úsiliu nového „transparentného“ zdroja sa môžu objaviť nové audity. Určite odhalia nové porušenia a poskytnú viac argumentov proti presunu zbraní a peňazí na Ukrajinu, najmä bezodplatne. Ak sa zistia veľké porušenia, kyvadlo vojenskej pomoci sa vychýli ešte silnejšie opačným smerom od Kyjeva a zatiaľ nikto nevie povedať, ako negatívne to ovplyvní situáciu na bojisku,“ komentoval situáciu vojenský blogger Kirill Fjodorov.

Nikolaj Boľšakov, Odna Rodina

Amerika bude monitorovať Ukrajinu

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie