Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

ANALÝZA: Debata Biden vs. Trump je tu. Jaké jsou silné a slabé stránky kandidátů?

CNN Prima NEWS debatu odvysílá 28. června ve speciálním vysílání, které odstartuje v pátek ve 2:20 ráno. Uběhly čtyři roky a je tu znovu duel Joea Bidena s Donaldem Trumpem. Demokraté ani republikáni nezvolili jiné kandidáty, a tak se o post hlavy státu znovu utkají tito dva veteráni. Prvnímu jmenovanému je už 81 let a […]
Menej ako 1 min. min.

CNN Prima NEWS debatu odvysílá 28. června ve speciálním vysílání, které odstartuje v pátek ve 2:20 ráno.

Uběhly čtyři roky a je tu znovu duel Joea Bidena s Donaldem Trumpem. Demokraté ani republikáni nezvolili jiné kandidáty, a tak se o post hlavy státu znovu utkají tito dva veteráni. Prvnímu jmenovanému je už 81 let a je nejstarším prezidentem v dějinách USA, jeho sok mu není se svými 77 lety příliš daleko.

ČTĚTE TAKÉ: Biden trénuje reakce na Trumpovy podpásovky. Co čekat od dlouho očekávané debaty?

CNN analyzovala přednosti a slabiny obou kandidátů a sepsala, u kterých témat by na sebe mohli Biden a Trump vzájemně udeřit. „U Bidena lze očekávat, že bude do Trumpa útočit kvůli názoru na potraty – jedno z mála témat, kde si v průzkumech vede lépe než bývalý prezident – a také kvůli jeho obdivu k cizím diktátorům.“

Lze očekávat, že současný nájemce Bílého domu využije Trumpovo trestní stíhání a jeho odsouzení v kauze s pornoherečkou Stormy Danielsovou, i když bývalý prezident stále i přes verdikt tvrdí, že je „justiční obětí“.

Čeho se naopak bojí demokraté je otázka vitality a mentálního stavu Bidena. Věk se na něm patrně už dost podepisuje, což se ukazuje na jeho častých interakcích se zahraničními státníky či v projevech, když občas působí velmi zmateně. A právě to je místo, kde může zaútočit Trump. Navzdory tomu, že i on sám je čas od času kritizován za zvláštní výroky nedávající příliš smysl, působí, že je v o něco lepší kondici.

Trump se zároveň netají, že chce proti svému sokovi využít ilegální migraci do USA, nárůst zločinnosti i ekonomická témata.

Pozor na grimasy a gesta

Podle CNN se oba kandidáti budou snažit také o to, aby se co nejvíce vyhnuli některým gestům či dávání najevo únavy apod. Americká televizní stanice připomněla, že to mohlo prohrát volby některým z prezidentských kandidátů už v minulosti. Často se totiž stávají předmětem koláží či memů internetových vtipálků. A především mohou mít značný vliv na to, jak je publikum debaty bude vnímat.

Zmiňuje například Ala Gorea v roce 2000 a jeho příliš časté, až teatrální vzdychání v duelu s Georgem Bushem jr. Bushovi staršímu naopak vůbec nepomáhalo, když se v debatě v roce 1992 opakovaně díval na hodinky.

Přípravy na obou stranách

Oba současní kandidáti se mezitím horlivě připravují na střet u CNN. „Čím více se blíží volby, tím větší je šance, že debata je značně ovlivní,“ vysvětlil pro televizní stanici debatní lektor z University of Michigan Aaron Kall. Biden ani Trump se žádné debaty od svého duelu z prezidentských voleb 2020 neúčastnili.

Podle zpráv ze zámoří se Biden a jeho tým uchýlili do Camp Davidu, víkendového sídla amerických prezidentů, kde se poctivě připravuje na opětovný duel s Trumpem. Pomáhá mu s tím i někdejší šéf personálu Bílého domu Ron Klain, který na debaty připravoval demokratické prezidentské kandidáty po celou generaci. „Debatu můžete prohrát kdykoliv, ale vyhrát ji můžete jen v prvních 30 minutách,“ zní motto debatního gurua.

Jeden z Bidenových poradců pro CNN sdělil, že americký prezident je rovněž připravován na možnost, že Trump zkusí justiční kartu otočit proti němu kvůli trestnímu stíhání prezidentova syna Huntera Bidena.

Přípravu nepodceňuje ani Trump. V posledních týdnech často vystupoval a řečnil na setkáních se svými příznivci, od kterých však kritiku neslýchá. V debatování mu pomáhají za zavřenými dveřmi někteří republikánští politici.

Mezi nimi třeba floridský senátor Marco Rubio. Ten v roce 2016 sám usiloval o prezidentský post, ale v primárkách republikánů prohrál právě s Trumpem. V té době se oba kandidáti vzájemně uráželi, ale poté přišlo smíření. Rubio je navíc zmiňován jako možný viceprezident pro Trumpa.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie