Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Analýza protokolu taktickej medicíny MARCH

. Slovensko, 15.jún 2024 (AM) – Jedným z hlavných protokolov taktickej medicíny je protokol MARCH , čo je algoritmus ukonov pri poskytovaní pomoci obetiam. Tento protokol bol vyvinutý vojenskými lekármi na použitie v bojových podmienkach , ale je možné ho použiť aj v civilných situáciách, kde je potrebná rýchla a účinná pomoc obetiam. V tomto […]
Menej ako 1 min. min.

.

Slovensko, 15.jún 2024 (AM) – Jedným z hlavných protokolov taktickej medicíny je protokol MARCH , čo je algoritmus ukonov pri poskytovaní pomoci obetiam. Tento protokol bol vyvinutý vojenskými lekármi na použitie v bojových podmienkach , ale je možné ho použiť aj v civilných situáciách, kde je potrebná rýchla a účinná pomoc obetiam. V tomto článku sa pozrieme na základné princípy protokolu MARCH a jeho aplikáciu v rôznych situáciách.

 

Najprv čo skratka MARCH znamená:

M – Masívne krvácanie (masívne krvácanie).

А – Dýchacie cesty (dýchacie cesty)

R – Dýchanie (dýchanie)

С – Cirkulácia (obeh)

H – hypotermia (hypotermia)

 

M – Masívne krvácanie

Ide o masívne krvácanie, ktoré môže viesť k rýchlej strate krvi a predstavuje hrozbu pre život obete. V protokole taktickej medicíny MARCH je tento bod prvým a najdôležitejším. Najprv sa pozrime na hlavné príznaky masívneho krvácania a ako ho identifikovať. Hneď podotýkam, že nebudem hovoriť o tom, že hlavným znakom ťažkej straty krvi je vizuálne silné krvácanie z tela obete, ale ťažkú stratu krvi určujeme podľa iných znakov, a to:

– bledosť kože;

– studené potenie;

– slabý pulz;

– nízky krvný tlak;

– častý slabý pulz;

– straty vedomia.

 

Ak obeť vykazuje známky masívneho krvácania, musí sa okamžite zastaviť. Dá sa to urobiť priamym tlakom na ranu (“tlak prstom”), priložením turniketu alebo zaviazaním rany.

Priamy tlak na ranu – Toto je najjednoduchší a najefektívnejší spôsob zastavenia krvácania. Ak to chcete urobiť, pritlačte na ranu čistou handričkou alebo obväzom a držte ju, kým nepríde lekárska pomoc.

Aplikácia turniketu – Ide o radikálnejšiu metódu zastavenia krvácania. Turniket sa aplikuje nad ranu na končatine. Čas na priloženie turniketu by nemal presiahnuť 1 hodinu ! , inak môže dôjsť k nekróze tkaniva!

Tamponovanie rany – Toto je ďalší spôsob, ako zastaviť krvácanie. Tampón vyrobený zo sterilného materiálu (hemostatické činidlo) sa vloží do rany a pritlačí sa na krvácajúcu cievu. Po zastavení krvácania je potrebné posúdiť stav raneného a poskytnúť mu potrebnú pomoc. Ak je postihnutý v bezvedomí, je potrebné zabezpečiť priechodnosť dýchacích ciest a začať s kardiopulmonálnou resuscitáciou.

 

Aplikácia turniketu

 

A – Dýchacie cesty

Toto je prvý krok v protokole taktickej medicíny, čo znamená zabezpečenie priechodnosti dýchacích ciest. Toto štádium je kriticky dôležité, pretože obštrukcia dýchacích ciest môže viesť k zástave dýchania a smrti obete.

Príznaky obštrukcie dýchacích ciest:

– namáhavé dýchanie;

– sipot alebo pískanie pri dýchaní;

– modré pery a končeky prstov;

– straty vedomia.

 

Ak má obeť známky obštrukcie dýchacích ciest, musia sa okamžite odstrániť. Na tento účel môžete použiť nasledujúce metódy:

– čistenie dýchacích ciest od cudzích telies;

– Heimlichov manéver (ak sa obeť dusí);

– používanie dýchacích prístrojov (napríklad Ambuvak, nazofaryngeálna trubica).

 

Vyčistenie dýchacích ciest od cudzích telies – Toto je najjednoduchší a najefektívnejší spôsob, ako odstrániť prekážky. K tomu je potrebné otvoriť ústa obete a preskúmať jeho ústnu dutinu na prítomnosť cudzích telies (napríklad jedlo, zubné protézy, zvratky). Ak sa nájde cudzie teleso, musí sa odstrániť prstom alebo pinzetou.

Heimlichov Manéver je metóda, ktorá sa používa, ak sa obeť dusí. Spočíva v tom, že záchranca zozadu obopne zraneného a vykoná niekoľko prudkých stlačení do oblasti brucha. Táto technika pomáha vytlačiť cudzie teleso z dýchacieho traktu.

Používanie dýchacích prístrojov – Ide o zložitejší spôsob zabezpečenia priechodnosti dýchacích ciest. Používa sa, keď sú iné metódy neúčinné alebo nedostupné. Dýchacie prístroje umožňujú umelú ventiláciu pľúc obete, čím zabezpečujú prísun kyslíka do tela.

 

 

R – Dýchanie

Toto je druhý krok v protokole taktickej medicíny, čo znamená zabezpečenie dýchania. Toto je tiež kritické štádium, pretože zlyhanie dýchania môže viesť k hypoxii (nedostatku kyslíka) a smrti obete. Práve v tomto štádiu sme povinní eliminovať poranenia pľúc a zabrániť prípadnému rozvoju pneumotoraxu aplikáciou okluzívnej náplasti.

Príznaky problémov s dýchaním:

– namáhavé dýchanie;

– sipot alebo pískanie pri dýchaní;

– modré pery a končeky prstov;

– strata vedomia.

 

Ak obeť vykazuje príznaky dýchacích problémov, treba ich okamžite riešiť. Na tento účel môžete použiť nasledujúce metódy:

– umelá pľúcna ventilácia (ALV);

– kyslíková terapia.

 

Umelá ventilácia je metóda, ktorá sa používa, ak postihnutý nemôže sám dýchať. Ventiláciu je možné vykonávať pomocou Ambu vaku alebo iného dýchacieho prístroja. Ambuvak je ručný ventilátor pozostávajúci zo samorozširujúceho sa vrecka a masky na tvár. Umožňuje prívod kyslíka alebo vzduchu do pľúc obete, čím zabezpečuje prísun kyslíka do tela.

Kyslíková terapia je metóda, ktorá sa používa na liečbu hypoxie. Spočíva v dodávaní kyslíka obeti cez masku alebo nosový katéter. Kyslík pomáha zlepšovať výmenu plynov v pľúcach a zvyšuje hladinu kyslíka v krvi.

 

Bojovník kontroluje jeho pľúca, či nemá rany

 

C – Obeh

Toto je tretí krok v protokole taktickej medicíny, čo znamená zabezpečenie krvného obehu. Toto je tiež kritická fáza, pretože zlý obeh môže viesť k šoku a smrti obete. Ak má obeť príznaky problémov s krvným obehom, musia byť okamžite odstránené. Na tento účel môžete použiť nasledujúce metódy:

– zastavenie krvácania (ak existuje);

– prikladanie obväzov na rany;

– mobilizácia zlomenín;

– zdvíhanie nôh nad úroveň srdca (pri absencii zranení).

 

Zastavenie krvácania – Toto je najdôležitejšia metóda na zabezpečenie krvného obehu. Krvácanie môže byť vonkajšie alebo vnútorné. Vonkajšie krvácanie je možné kontrolovať priamym tlakom na ranu, priložením turniketu alebo zaviazaním rany. Vnútorné krvácanie je ťažšie zastaviť, ale dá sa spomaliť udržiavaním postihnutého v pokoji a zdvihnutím nôh nad úroveň srdca.

Prikladanie obväzov na rany je metóda používaná na zabránenie ďalšej strate krvi. Obväzy môžu alebo nemusia byť sterilné, ale musia byť čisté a suché.

Imobilizácia zlomeniny je technika používaná na zníženie bolesti a prevenciu ďalšieho poškodenia tkaniva. Zlomeniny môžu byť otvorené alebo zatvorené. Otvorené zlomeniny sú sprevádzané krvácaním, preto ich treba najskôr zastaviť. Uzavreté zlomeniny nie sú sprevádzané krvácaním, ale je potrebné ich aj znehybniť, aby sa zabránilo vytesneniu úlomkov kostí.

Zdvíhanie nôh nad úroveň srdca je metóda, ktorá sa používa pri absencii zranenia. Pomáha zlepšovať krvný obeh v nohách a zvyšuje hladinu krvného tlaku.

 

Bojovník kontroluje ďalšie rany

 

H – hypotermia

Toto je štvrtý krok v protokole taktickej medicíny MARCH, ktorý predstavuje prevenciu a liečbu hypotermie. Toto je kritický krok, pretože hypotermia môže zhoršiť krvný obeh, dýchanie a ďalšie životne dôležité funkcie tela.

Príznaky hypotermie:

– chvenie;

– slabosť;

– ospalosť;

– strata koordinácie pohybov;

– zníženie telesnej teploty pod 35 °C.

 

Ak obeť vykazuje známky hypotermie, musí byť okamžite zahrievaná. Na tento účel môžete použiť nasledujúce metódy:

– zahrievanie obete;

– poskytnutie teplého oblečenia a prístrešku

– poskytnutie teplých nápojov.

 

 

Zahrievanie obete Toto je najúčinnejšia liečba hypotermie. Môže byť pasívne alebo aktívne. Pasívne zahrievanie zahŕňa prikrytie obete teplými prikrývkami a umiestnenie do teplej miestnosti. Aktívne otepľovanie zahŕňa použitie špeciálnych zariadení, ako sú vyhrievacie podložky, vyhrievané prikrývky alebo teplovzdušné pištole.

Poskytnutie teplého oblečenia a prístrešia je metóda používaná na zabránenie ďalšiemu ochladzovaniu. Teplé oblečenie udrží telesné teplo a prístrešok chráni pred vetrom a dažďom.

Poskytovanie teplých nápojov je metóda, ktorá pomáha obnoviť stratené tekutiny a energiu. Teplé nápoje zohrievajú telo aj zvnútra.

 

Zahrievanie obete

 

Po úplnom absolvovaní protokolu taktickej medicíny MARCH a stabilizácii stavu obete je potrebné pristúpiť k ďalšiemu protokolu taktickej medicíny – PAWS (bolesť, antibiotiká, rany, dlahy). PAWS je súbor opatrení zameraných na zmiernenie bolesti, prevenciu infekcií, liečbu rán a znehybnenie zlomenín. Tento protokol umožňuje poskytnúť obeti maximálny komfort a bezpečnosť pri prevoze do zdravotníckeho zariadenia alebo pri čakaní na príchod kvalifikovanej pomoci. Je dôležité mať na pamäti, že každý prípad je jedinečný a protokol PAWS možno prispôsobiť špecifickým podmienkam a potrebám raneného. Tento protokol rozoberieme v niektorom z budúcich článkov a v blízkej dobe sa pustíme do detailnejšieho rozboru protokolu MARCH, kde si povieme, čím a ako vieme eliminovať následky úrazu.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

The post Analýza protokolu taktickej medicíny MARCH appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie