Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Andrew Korybko: Ajatolláhova poznámka o indických moslimoch je súčasťou vzoru s obrovskými dôsledkami

Vyplýva to z jeho kritiky koridoru Zangezur začiatkom tohto leta a po nedávnom predvolaní Iránu ruskému veľvyslancovi, aby sa sťažoval na podporu Moskvy tomuto projektu. Ajatolláh Chameneí v pondelok na Twitteri napísal , že „nepriatelia islamu sa nás vždy snažili urobiť ľahostajnými, pokiaľ ide o našu spoločnú identitu islamskej ummy. Nemôžeme sa považovať za moslimov, ak nevnímame […]
Menej ako 1 min. min.

Vyplýva to z jeho kritiky koridoru Zangezur začiatkom tohto leta a po nedávnom predvolaní Iránu ruskému veľvyslancovi, aby sa sťažoval na podporu Moskvy tomuto projektu.

Ajatolláh Chameneí v pondelok na Twitteri napísal , že „nepriatelia islamu sa nás vždy snažili urobiť ľahostajnými, pokiaľ ide o našu spoločnú identitu islamskej ummy. Nemôžeme sa považovať za moslimov, ak nevnímame utrpenie, ktoré moslim znáša v #Mjanmarsku, #Gaze, #Indii alebo na akomkoľvek inom mieste. To vyvolalo ostrú výčitku zo strany indického ministerstva zahraničných vecí, ktoré to označilo za „neprijateľné“ a „poradilo“ mu, „aby sa pozrel na vlastné záznamy [svojej krajiny]“ v zaobchádzaní s menšinami.

Bez ohľadu na to, aký je názor kohokoľvek na stav menšín v ktorejkoľvek krajine, faktom je, že poznámka najvyššieho vodcu je súčasťou vzoru s obrovskými dôsledkami. Vyplýva to z jeho tweetu z konca júla o koridore Zangezur, ktorý bol analyzovaný tu a potom, čo Irán začiatkom tohto mesiaca predvolal ruského veľvyslanca, aby vysvetlil svoje obavy z podpory Moskvy tomuto projektu.

To, čo je známe ako Zangezurský koridor, bolo dohodnuté medzi Ruskom, Arménskom a Azerbajdžanom v poslednej klauzule moskvou sprostredkovaného prímeria z novembra 2020 , no v tomto prípade je za zaobchádzanie s menšinami zodpovedný štát, v ktorom majú bydlisko. , India. Zatiaľ čo všetky krajiny majú právo podeliť sa o svoje názory na čokoľvek, rozhodnutie Iránu vyjadriť sa k citlivým otázkam týkajúcim sa dvoch jeho hlavných strategických partnerov je prekvapujúce.

Nič z toho však nie je nové: Iránsky odpor voči koridoru Zangezur je už známy, zatiaľ čo najvyšší vodca sa v minulosti občas vyjadril k indickým moslimom. Prvý sa týka projektu pozdĺž jeho severnej hranice, zatiaľ čo druhý sa týka situácie spoluveriacich, ktorých Irán považuje za morálnu zodpovednosť podporovať. Napriek tomu načasovanie dvoch poznámok najvyššieho vodcu a jazyk, ktorý použil, naznačujú, že by sa mohlo stať niečo viac.

Nový iránsky prezident Masoud Pezeshkian zverejnil osviežujúcu víziu zahraničnej politiky v polovici júla krátko pred svojou inauguráciou, v ktorej sľúbil, že „uvítame úprimné úsilie o zmiernenie napätia a budeme oplácať dobrú vieru dobrou vierou“. Bohužiaľ to nie je to, čo sa najvyšší vodca nakoniec rozhodol urobiť v súvislosti s koridorom Zangezur a údajnou situáciou s indickými moslimami, namiesto toho radšej otvorene kritizoval oboje napriek priamemu podielu Ruska a Indie v každom z nich.

Opäť má právo podeliť sa o svoje názory na čokoľvek, ale otvorene politizovať obe otázky namiesto toho, aby ich naďalej riešil za zatvorenými dverami podľa štandardného diplomatického protokolu a komentoval ich postupne len v priebehu šiestich týždňov, zaskočilo mnohých pozorovateľov. strážiť. Rusko a India zaujímajú dôležité pozície vo veľkej stratégii Iránu, najmä preto, že sú kotviacimi štátmi pozdĺž Severojužného dopravného koridoru (NSTC), takže je divné, že si pri tom šklbú perie.

Niektorí už skôr špekulovali, že Pezeshkian sa pokúsi zlepšiť vzťahy so Západom kvôli svojej povesti „umierneného“/„reformistu“, hoci protiargumentom bolo, že „tvrdá línia“/„principalistickí“ „priateľskí rivali“ jeho frakcie by mohli brániť pokroku. toto. Či už náhodou alebo zámerne, politizácia otázok, ktoré sú pre Rusko a Indiu také citlivé, „principalistov“ by mohla spôsobiť, že Západ a najmä jeho americký vodca sa budú viac zaujímať o obnovenie dialógu s Iránom.

Koniec koncov, z pohľadu Západu Irán náhle vytvoril komplikácie v týchto dvoch strategických partnerstvách, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou úspechu NSTC a to tesne pred summitom BRICS. Málokto mohol predpovedať, že Irán to urobí vzhľadom na ústredný význam tohto koridoru pre jeho geoekonomické plány, ale presne to sa práve stalo. Jediným presvedčivým vysvetlením je, že Irán sa bez predchádzajúceho upozornenia alebo predchádzajúcich signálov rozhodol uprednostniť neuvedené ciele na možný úkor tohto.

Berúc do úvahy, že Pezeshkian práve počas svojej prvej tlačovej konferencie oznámil , že Irán sa bude snažiť vyriešiť svoje problémy s FATF a JCPOA, ktoré si vyžadujú americkú dohodu, z toho vyplýva, že predchádzajúce politické provokácie možno považovať za prostriedok na dosiahnutie tohto cieľa. . Aby bolo úplne jasné, Irán neplánuje „zradiť“ Rusko, Indiu, ďalšie krajiny BRICS a multipolárnu kauzu vo všeobecnosti, takže čitatelia by nemali podľahnúť senzačným predpovediam o tom, čo tieto trendy znamenajú.

Mali by si tiež dávať pozor na slamy, ktoré by niektorí z najvášnivejších priaznivcov Iránu v komunite Alt-Media (AMC) mohli vymyslieť na diskreditáciu pochopenia zdieľaného v tejto analýze o nepredvídaných diplomatických zásahoch Iránu v týchto dvoch citlivých otázkach a možných motívoch, ktoré za nimi stoja. Mainstreamové médiá majú záujem rozdeliť a riadiť tieto tri krajiny, zatiaľ čo mnohí v AMC majú záujem zľahčovať spory medzi nimi, čím sú obe rovnako nespoľahlivé.

Objektívne existujúce a ľahko overiteľné fakty sú nasledovné: 1) Pezeshkianovi „reformisti“ chcú obnoviť dialóg so Západom; 2) Najvyšší vodca, ktorý je najvyššou „principalistickou“ postavou, nečakane spolitizoval záležitosti, ktoré sú veľmi citlivé pre iránskych ruských a indických strategických partnerov; 3) všetky tri spolupracujú na NSTC; 4) ktorý je mimo vplyvu USA; 5) a akákoľvek novoobjavená nedôvera medzi nimi by preto mohla spomaliť multipolárnu integráciu riadenú NSTC v tejto časti Eurázie.

Najlepším scenárom je, že najvyšší vodca sa už nebude vyjadrovať ku koridoru Zangezur ani k údajnej situácii s indickými moslimami, zatiaľ čo ich diplomati pracujú na riešení týchto problémov za zatvorenými dverami podľa štandardného diplomatického protokolu. Aj keď výsledok týchto rozhovorov nie je taký, aký by Irán uprednostňoval, bolo by dobré mať na pamäti ich spoločné geoekonomické ciele namiesto uprednostňovania nedeklarovaných cieľov na ich možné náklady, alebo by sa aspoň urovnalo to, čo ešte sleduje.

Andrew Korybko

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie