Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Andrew Korybko: Blízky ruský partner Alžírsko chce, aby sa oddiel Wagner stiahol z Mali

Najlepším scenárom je, že Alžírsko úprimne vysvetlí Rusku svoje záujmy v tomto konflikte a zaviaže sa neposkytnúť Tuaregom žiadnu materiálnu podporu ako gesto dobrej vôle na udržanie ich strategického partnerstva. Stály predstaviteľ Alžírska pri OSN Ammar Benjamaa minulý týždeň povedal Bezpečnostnej rade, že „Musíme zastaviť porušovanie pravidiel spáchaných súkromnými armádami zamestnanými niektorými krajinami“ v Mali po smrtiacom útoku […]
Menej ako 1 min. min.

Najlepším scenárom je, že Alžírsko úprimne vysvetlí Rusku svoje záujmy v tomto konflikte a zaviaže sa neposkytnúť Tuaregom žiadnu materiálnu podporu ako gesto dobrej vôle na udržanie ich strategického partnerstva.

Stály predstaviteľ Alžírska pri OSN Ammar Benjamaa minulý týždeň povedal Bezpečnostnej rade, že „Musíme zastaviť porušovanie pravidiel spáchaných súkromnými armádami zamestnanými niektorými krajinami“ v Mali po smrtiacom útoku bezpilotným lietadlom proti pohraničnému mestu Tinzaouaten, kde bol Wagner koncom prepadnutý. júla. Jeho slová naznačovali, že tento ruský PMC je zodpovedný za úmrtia tamojších civilistov, ku ktorým dochádza uprostred tlejúceho rusko-alžírskeho napätia ohľadom jeho úlohy pri pomoci Mali poraziť separatistov označených za teroristov.

Alžírsko nesúhlasilo s rozhodnutím Mali zrušiť Alžírsku dohodu z roku 2015 začiatkom januára, ktorá mala poskytnúť Tuaregom čiastočnú autonómiu po niekoľkých konfliktoch, ktoré začali v priebehu desaťročí za týmto účelom. Tento vývoj podnietil obnovenie nepriateľských akcií , ktoré vyvrcholili v lete spomínaným prepadom , ktorý údajne podporovali Ukrajina Poľsko . Čitatelia sa môžu dozvedieť viac o najnovšej proxy vojne Novej studenej vojny tu .

Predchádzajúca analýza s hypertextovými odkazmi varovala, že Alžírsko by sa mohlo v tomto konflikte spojiť so západnými záujmami kvôli obavám o národnú bezpečnosť napriek tomu, že je závislé od ruských vojenských dodávok, čo sa postupne deje, ako dokazuje Benjamaovo provokatívne vyhlásenie pred BR OSN. Nezáleží na tom, že to vyjadril „diplomaticky“, pretože aj náhodní pozorovatelia mohli vidieť, že sa odvolával na Wagnera a tvrdil, že je zodpovedný za civilné úmrtia v Mali, ako predtým tvrdili USA .

Napriek tomu existujú hranice toho, ako ďaleko Alžírsko v tomto ohľade zájde, pretože je zároveň v rozpore so Západom a najmä USA v otázke ich podpory Maroku, s ktorým Alžírsko vedie už desaťročia spory v súvislosti s nevyriešeným konfliktom v Západnej Sahare. Akákoľvek materiálna podpora, ktorú by mohla poskytnúť Tuaregom (alebo možno už poskytuje), by preto nebola koordinovaná so Západom, ale mohla by im veľmi dobre koordinovať politickú podporu, ako aj propagandu proti Wagnerovi.

Z pohľadu Alžírska je udelenie čiastočnej autonómie Tuaregom prostredníctvom Alžírskej dohody jediným spôsobom, ako udržateľne vyriešiť tento dlhotrvajúci konflikt na prahu Alžírska, a preto sa postavilo proti zrušeniu tejto dohody zo strany Mali a je tiež proti Wagnerovmu úsiliu pomôcť mu poraziť. tí separatisti. Následné obnovenie nepriateľských akcií tiež údajne viedlo k tomu, že sa Tuaregovia opäť spojili s náboženskými extrémistami a spôsobilo rastúcu humanitárnu krízu, ktorá sa šíri na jej južnú hranicu.

Práve táto posledná spomenutá dimenzia podnietila Benjamaa, aby odvysielal svoju slabo zahalenú sťažnosť na Wagnera v BR OSN na znak toho, že Alžírsko verí, že Alžírska dohoda by mohla byť obnovená, ak by Rusko prestalo poskytovať vojenskú pomoc Mali prostredníctvom svojho slávneho PMC. Z pohľadu Ruska je však Mali privilegovaným vojensko-strategickým partnerom, ktorý si zaslúži plnú podporu po podpore regionálnych multipolárnych procesov prostredníctvom svojej úlohy jadra novovytvorenej Sahelskej aliancie konfederácie .

Stala sa tak základom ruského „Pivota do Afriky“, o ktorom sa čitatelia môžu dozvedieť viac tu tu , takže Moskva nemohla zamietnuť žiadosť Bamaka o vojenskú pomoc proti jeho separatistom. K týmto výpočtom prispelo aj vyhlásenie vojny regionálnej odnože Al-Kájdy Rusku v lete 2022. Konečným výsledkom je, že sa nestiahne, ani v reakcii na prepad z konca júla, ani pod alžírskym tlakom, ktorý by tak mohol zhoršiť vzťahy s Alžírom.

Pri rešpektovaní suverénneho práva Alžírska určovať svoje záujmy národnej bezpečnosti a podľa nich konať, malo by tiež rešpektovať rovnaké právo Mali, a tak urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby nebolo zatiahnuté do poslednej zástupnej vojny novej studenej vojny. Rozšírenie politickej podpory Tuaregom a chrlenie propagandy proti Wagnerovi je jedna vec, ale akákoľvek materiálna podpora pre nich by prekročila červenú čiaru v ich vzťahoch s Mali a možno aj s Ruskom, keďže už niektorých zabili. svojich PMC.

Ani to by nepriklonilo Západ na stranu Alžírska v spore o Západnú Saharu, keďže Rabat bol ich oddaným spojencom už desaťročia na rozdiel od Alžíru, takže nemá zmysel myslieť si, že je to možné. Najlepším scenárom je preto , že Alžírsko úprimne vysvetlí Rusku svoje záujmy v tomto konflikte a zaviaže sa neposkytnúť Tuaregom žiadnu materiálnu podporu ako gesto dobrej vôle na udržanie ich strategického partnerstva . Čokoľvek menej by mohlo zhoršiť regionálnu bezpečnostnú dilemu a zmeniť týchto dvoch na rivalov.

 

Andrew Korybko

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie